Enel, cel mai mare furnizor de utilităţi din Italia, vrea să vândă active din Europa de Est ca parte a planului său de a se conforma cu obiectivele de reducere a datoriilor, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de Reuters.
Companiile furnizoare de utilităţi din Europa se chinuie să menţină datoriile sub control din cauza profiturilor mai mici înregistrate în urma unei cereri scăzute. Valul de creştere al producţiei din sursele de energie regenerabilă, în mare parte energie solară şi eoliană, i-au luat prin surprindere pe mai mulţi. Astfel, mai multe centrale termice pe bază de carburanţi fosili au devenit redundante iar preţurile pentru energia vândută angro au căzut.
Enel, cel mai îndatorat furnizor de utilităţi din Europa, doreşte să reducă din datoria netă la aproximativ 37 miliarde euro în 2014, de la 41,5 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, pentru a-şi putea menţine ratingul de investiţii.
Enel a refuzat să comenteze asupra situaţiei.
Directorul executiv Francesco Starace, care a preluat funcţia de la predecesorul său, Fulvio Conti, în mai, a garantat că va rămâne la un plan de vânzare a activelor, astfel obligând grupul să vândă aproximativ 4,4 miliarde euro din active, în acest an.
Starace, fostul şef al unităţii de energie regenerabilă, Enel Green Power, a declarat anterior că furnizorul de energie va identifica o serie de active ce valorează mai mult decât suma-ţintă şi va alege dintre ele.
În iunie, Starace a declarat pentru un ziar italian că participaţia de 66% a companiei la furnizorul de energie slovac Slovenske Elektrarne este unul dintre activele care ar putea fi vândute.
Un analist londonez a declarat recent că valoarea întreprinderii Slovenske Elektrarne ar putea fi de 4 miliarde de euro.
Ziarele au declarat că Enel ar putea să-şi vândă unitatea generatoare rusă OGK-5 precum şi active din România.
Sursa a afirmat că decizia Enel de a părăsi Europa de Est nu este legată de "motive geopolitice".