SURSE GUVERNAMENTALE Preţul certificatelor verzi nu va fi modificat

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 martie 2013

Preţul certificatelor verzi nu va fi modificat

Producătorii de energie regenerabilă sunt în mare fierbere pentru că autorităţile intenţionează să le micşoreze sprijinul acordat prin cotele obligatorii de certificate verzi. Ei susţin că autorităţile vor să înjumătăţească valoarea maximă a unui certificat şi să diminueze numărul de certificate. Producătorii spun că asemenea măsuri îi falimentează.

Preţul maxim al certificatelor verzi nu va fi modificat, susţin surse guvernamentale, care ne-au spus că au existat analize şi dis-cuţii cu investitori, specialişti şi cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, din care a reieşit că diminuarea preţului maxim nu este o măsură benefică pentru producătorii de energie verde. Sursele noastre afirmă: "Nici premierul Victor Ponta şi nici ministrul Niţă nu doresc să îi gonească pe investitori sau să îi falimenteze. Nu vor fi luate decizii în lipsa unei dezbateri publice. Trebuie găsite soluţii de diminuare a schemei de sprijin care să nu-i afecteze atât de tare pe investitori, dar să îi ajute şi pe consumatorii afectaţi de creşterea costurilor cu certificatele verzi. Este o misiune delicată, dar nu imposibilă".

Constantin Niţă nu a definitivat proiectul de modificare a schemei de sprijin pentru energia curată, ne-au spus surse din Ministerul Economiei, apropiate situaţiei. Variantele pe care domnul Niţă le analizează sunt, într-adevăr, diminuarea numărului de certificate acordate producătorilor, diminuarea valorii maxime la nivelul de 30 de euro/certificat, exceptarea industriei de la plata certificatelor, introducerea unei taxe pentru dez-echilibrele create şi limitarea puterii instalate în unităţi de producţie din surse regenerabile.

Sursele noastre din minister susţin că domnul Niţă este foarte hotărât să uşureze facturile consumatorilor din acest an şi că măsurile pe care le va propune vor intra mai întâi în dezbatere publică.

Astăzi, ANRE (reglementatorul pieţei de energie) va publica raportul de monitorizare a pieţei regenerabilelor, în care va arăta care sunt cazurile de supracompensare şi ce tehnologii vor primi mai multe certificate verzi începând din 2014 (aşa cum este stipulat în lege). În urma raportului, Guvernul va lua decizia modificării schemei de sprijin în termenul prevăzut de lege (2014) sau mai devreme (jumătatea acestui an).

În piaţă se ştie deja care sunt tehnologiile supracompensate (fotovoltaicul şi microhidrocentralele). Problema este că avem deja în producţie circa 2.000 MW eolieni - tehnologie care nu se confruntă cu un caz de supracompensare. Aşa că reducerea numărului de certificate pentru tehnologiile supracompensate nu serveşte scopului intenţiei ministrului Energiei, de a uşura facturile consumatorilor (populaţie şi industrie).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Doar minciuni, nu vor micsora nimic si vor impovara in continuare populatia. Eu am incalzire pe baza de panouri cu microunde, iarna ma rupe pretul cogenerarii si al certif verzi. Nu suntem Bulgaria, unde zeci de mii au protestat si au aruncat cu Molotov in sediul CEz, de i-au speriat si au redus pretul curentului cu 7%, iar guvernul a fost demis!

    1. Incalzirea dumitale nu e pe baza de microunde, ca altfel comentai de mult doar cu ingerii.

      Iar daca iti faceai niste calcule de nivelul clasei a 11-a INAINTE sa-ti cumperi panourile cu pricina, realizai ca o sa te rupa la bani, cu sau fara plata subventiilor alora. 

      Dar, deh, asa e cand crezi toate reclamele si toate balivernele pe care le insira unii pe forumuri, despre cum si-au incalzit ei o zi intreaga apartamentul cu doi kWh, multumita panourilor magice...

      Tehnologia aia e buna, dar,ca oricare alta, nu se potriveste la orice situatie. 

      Corect domnule CD, eram nervos, e vorba de panouri cu infrarosu, o chestie placuta si sanatoasa. Din raspunsul dv transpar insa gandirea majoritatii rumanilor care judeca superior capra din gradina altuia. Am facut calculele si cheltuiala mea pe iarna asta a fost de 1200 lei/3 luni. Insa nu am nici o garantie ca acesti imbecili nu vor scumpi in continuare, datorita lipsei de reactie a celor ca dumneata, energia electrica. De aceea am dat exemplu Bulgaria. Dar nu-i nimic, aici in Cluj devenim tot mai solidari...

      Panourile cu pricina sunt intr-adevar placute. "Instalatia" e cat se poate de simpla si discreta, ele sunt placute ochiului, nu te impiedici de ele prin casa, am vazut ca modelele mai noi arata ca niste tablouri abstracte etc.

      Or fi si sanatoase intr-un fel, nu zic nu; nu degaja nimic, nu "circula" praful etc.. 

      Insa mai departe te superi degeaba; sunt tot o varianta de incalzire electrica si nu pot fi, ca eficacitate, mult superioare unor banale calorifere cu ulei sau unor simple radiatoare. 

      Iar incalzirea electrica ramane foarte scumpa, nu doar in Romania, si as zice ca ei si firesc sa fie asa. 

      Daca dumneata te-ai incalzit iarna asta cu 15 lei/zi, deduc fie ca te impaci bine cu temperaturile mai scazute in casa (ceea ce e foarte-n regula, eu, bunaoara, ma simt cel mai bine in intervalul 18-20C), fie ca ai o suprafata mica de incalzit, fie ca ai o locuinta foarte bine izolata... sau combinatii ale acestora. 

      Cat despre presupusa mea lipsa de reactie la scumpirea utilitatilor, aici te inseli cu totul. Dimpotriva, problema (a "utilitatilor" in general, nu doar a energiei electrice) ma preocupa mult si, in linii mari, am gasit solutii acceptabile cam in toate domeniile.

      Atata doar ca reactiile mele sunt de alta natura decat incendierea sediilor de companii si daramarea guvernelor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb