Surse: Laurenţiu Ciurel, director general al CE Oltenia, revocat din funcţie

Alexandru Costea
Companii #Energie / 4 decembrie 2015

Surse: Laurenţiu Ciurel, director general al CE Oltenia, revocat din funcţie

Actualizare 18:40

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, a fost revocat din funcţie de consiliul de supraveghere, au declarat surse pentru HotNews.ro şi Digi24.

Acesta ameninţase la televiziunea locală TV Sud, înainte de anunţarea deciziei, că, în cazul în care va fi demis, va contesta decizia în instanţă şi va obţine bani mulţi.

Ciurel a spus că urmează să fie înlocuit cu Laurenţiu Ciobotărică, actualul director financiar din cadrul companiei.

Ciurel susţinea, în interviul pentru televiziunea locală, că vinovat de ceea ce i se întâmplă este Fondul Proprietatea: "Acţiunea a fost întreprinsă de Fondul Proprietatea, cu care voi avea un proces pe 21 ianuarie şi le voi cere despăgubiri de 100 de milioane de dolari pentru beţele puse în roatele companiei".

Ciurel este trimis în judecată în dosarul "Turceni-Rovinari". În acest dosar au mai fost trimişi în judecată fostul premier Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel'', senatorul Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ''Şova şi Asociaţii'', Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

În legătură cu faptele reţinute în sarcina lui Laurenţiu-Dan Ciurel, DNA arată:

"1.În calitate de director la Direcţia Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a semnat la datele de 03.09.2007, 19.12.2007 şi 22.12.2008 trei acte adiţionale la contractul de asistenţă juridică denumit «Consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari» încheiat cu SCA «Şova şi Asociaţii», prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistenţă juridică. Contractele au fost atribuite în mod direct către SCA «Şova şi Asociaţii» fără nici un fel de procedură concurenţială, fără ca sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziţii Publice al companiei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu.

În executarea actelor adiţionale, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a semnat şi avizat din partea C.E.R. facturile şi notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea plătită efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele adiţionale, iar banii plătiţi au provenit din fondurile de investiţii.

Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale CER şi a produs o pagubă CER în cuantum de 1.665.717,41 lei, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite către SCA «Şova şi Asociaţii».

2. În calitate de director general şi ordonator de credite al C.E.R., inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat, la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistenţă cu SCA «Şova şi Asociaţii», în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R) şi SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA (ICM), cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut o către ICM. Contractul de asistenţă juridică a fost încheiat, deşi complexul energetic beneficia deja de asistenţă juridică din partea societăţii de avocaţi, în baza contractului menţionat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condiţiile în care la momentul semnării contractului, părţile din litigiul principal se înţeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacţii (înţelegeri).

În urma încheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA «Şova şi Asociaţii». Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 şi 6, a fost încheiat la insistenţele inculpatului Şova Dan-Coman, cel care a şi conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA «Şova şi Asociaţii».

3.Cu referire la acelaşi litigiu, la numai câteva zile după încheierea contractului de asistenţă juridică, respectiv la 19 februarie 2008, inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat cu ICM tranzacţia (înţelegerea) prin care Complexul Energetic Rovinari se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani. Tranzacţia prin care CER se obliga să achite suma de bani menţionată a fost încheiată de inculpat fără ca acesta să aibă mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi cu încălcarea Legii nr. 243/2005 care prevedea stingerea creanţei prin majorarea capitalului social al CER şi emiterea de noi acţiuni.

Prin această conduită infracţională CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, corespunzător cu sumele plătite nelegal lichidatorului judiciar al ICM".

(A.C.)

---------------------

Ciurel: "Creşterea cotei obligatorii de energie regenerabilă la 12,15%, în 2016, o măsură neeconomică"

Directorul Complexului Energetic (CE) Oltenia, Laurenţiu Ciurel, consideră creşterea cotei obligatorii de energie regenerabilă la 12,15%, în anul 2016, "o măsură neeconomică, cu un puternic impact asupra consumatorului captiv, în special pentru populaţie, dar şi pentru producătorii clasici", potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Directorul societăţii energetice, Laurenţiu Ciurel, notează că "sintagma «energie regenerabilă» nu este corectă, fiind de fapt vorba despre «energie regenerabilă subvenţionată»".

"Există şi energie regenerabilă nesubvenţionată - energia hidro - care împreună cu energia pe bază de biomasă, energia fotovoltaică şi cea eoliană au avut, în ultimii trei ani, un aport de peste 40% din totalul energiei produse, adică mult peste ţinta de 24% asumată de România pentru anul 2020.

Această măsură este în totalitate în favoarea noilor «băieţi deştepţi» care exportă, în cea mai mare parte, energia regenerabilă la preţuri derizorii, în Ungaria, ceea ce se poate observa cu uşurinţă prin consultarea curbelor de producţie de pe site-ul Transelectrica", transmite Ciurel.

"Astfel, energia regenerabilă subvenţionată cu aproape 10 euro/MWh de către consumatorul captiv, prin creşterea cotei de certificate verzi, este, în cea mai mare parte, în folosul acestor exportatori.

Legislaţia românească nu permite producătorilor clasici să exporte.

Încurajând continuu şi fără o analiză subvenţiile la energia regenerabilă, piaţa producătorilor clasici se restrânge dramatic, apărând costuri suplimentare din cauza dezechilibrelor foarte mari pe care sistemul energetic le suportă.

CE Oltenia a avut variaţii de sarcină de până la 1.000 MW în zilele cu rafale de vânt.

Aceste costuri rămân aproape în totalitate în sarcina producătorilor termo şi hidro, provocându-le acestora pierderi importante.

Producătorii clasici sunt însă cei care menţin, practic, siguranţa funcţionarii S.E.N., deşi România plăteşte deja cea mai mare subvenţie din lume energiilor regenerabile", a scris, în sursa citată, directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb