Surse: Renault ia în calcul reducerea participaţiei sale la Nissan

Ziarul BURSA #Internaţional #Auto / 24 octombrie 2022

Surse: Renault ia în calcul reducerea participaţiei sale la Nissan

Compania auto franceză Renault SA ia în considerare să-şi reducă treptat participaţia la Nissan Motor Co., astfel încât să ajungă la 15%, de la 43% în prezent, ca parte a revizuirii actuale a parteneriatului cu grupul nipon, informează japantimes.co.jp, citând surse apropiate negocierilor, care adaugă că un anunţ oficial în acest sens este aşteptat cel mai devreme în 15 noiembrie.

Nissan, care deţine un pachet de 15% din Renault, fără drept de vot, caută o relaţie mai echilibrată în privinţa capitalului după cei mai bine de 20 de ani de când compania franceză a investit în producătorul auto japonez într-un moment în care acesta din urmă lupta cu datorii masive.

Cele două companii, al căror parteneriat implică şi grupul nipon Mitsubishi Motors, iau în considerare remodelarea structurii alianţei lor astfel încât să aducă la un nivel egal drepturile de vot.

Renault are nevoie de noi fonduri pentru a-şi accelera dezvoltarea de noi vehicule electrice, spun analiştii din industria auto, mai ales după retragerea sa de pe piaţa rusă din cauza crizei din Ucraina, notează sursa citată.

Luând în calcul preţul recent al acţiunilor Nissan, Renault ar putea obţine peste 500 de miliarde de yeni (3,3 miliarde de dolari) din reducerea la 15%, prin vânzare, a pachetului de acţiuni la compania japoneză.

Luna aceasta, directorul executiv al Renault, Luca de Meo, a efectuat o vizită în Japonia, unde a avut o întâlnire cu omologul său de la Nissan, Makoto Uchida. Cele două au informat s-au angajat în "discuţii de încredere" într-un efort de a "întări cooperarea şi viitorul alianţei lor".

Renault a devenit principalul acţionar al Nissan în 1999, când firma japoneză se afla în pragul falimentului. Mitsubishi s-a alăturat alianţei după ce Nissan a achiziţionat un pachet de 34% din acţiunile sale, în 2016.

Statul francez va susţine orice iniţiativă care impulsionează alianţa Renault-Nissan

Statul francez va susţine orice iniţiativă care are drept obiectiv impulsionarea parteneriatului dintre grupul auto francez şi constructorul nipon Nissan, a declarat vineri preşedintele agenţiei care gestionează participaţiile deţinute de statul francez, conform Reuters.

Statul francez este un acţionar important al Renault, cu o participaţie de 15%.

Proiectele industriale sunt vitale pentru viitorul alianţei Renault-Nissan, a mai spus preşedintele agenţiei care gestionează participaţiile deţinute de statul francez, potrivit Agerpres.

O resetare a parteneriatului Renault-Nissan ar putea include şi o investiţie din partea Nissan în noua divizie care va regrupa operaţiunile Renault din domeniul vehiculelor electrice. Renault, proprietarul Dacia, ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină.

Potrivit surselor citate de Reuters, Renault ar dori ca Nissan să fie acţionar la divizia sa de automobile electrice, la care grupul francez vrea să păstreze un pachet de cel puţin 51%. Pentru divizia care va regrupa operaţiunile din domeniul motoarelor pe combustie, Renault are în vedere crearea unei noi entităţi cu Aurobay, un joint venture între Volvo Car AB şi grupul chinez Zhejiang Geely Holding Group, precum şi cu alţi investitori.

Afacerile Renault au crescut în trimestrul al treilea, susţinute de majorările de preţuri

Renault a raportat vineri vânzări de 9,8 miliarde de euro în trimestrul al treilea, în condiţiile în care majorările de preţuri i-au permis să înregistreze venituri mai mari, în pofida scăderii numărului de automobile vândute comparativ cu perioada similară a anului trecut, transmite Reuters.

Vânzările totale ale grupului Renault au crescut cu 20,5% în ritm anual, după ce au fost ajustate pentru a ţine cont de vânzarea fostei subsidiare ruseşti Avtovaz, chiar dacă numărul de vehicule vândute în ultimele trei luni a scăzut cu 2,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

"Renault Group progresează trimestru după trimestru. Creşterea activităţii în trimestrul al treilea continuă să reflecte politica noastră comercială concentrată pe valoare", a declarat directorul financiar al Renault Group, Thierry Pieton, conform Agerpres.

Grupul francez a informat că vânzările de autoturisme şi utilitare marca Dacia au crescut cu 4,5% în ritm anual, până la 144.604 unităţi în trimestrul al treilea, în condiţiile în care vânzările totale ale grupului Renault au scăzut cu 2,4%, la 481.263 unităţi.

Dacia Jogger a înregistrat peste 65.000 de comenzi în 2022, dintre care mai mult de 50% sunt în versiunea LPG3 şi în versiunea cu 7 locuri. Dacia Sandero rămâne cel mai bine vândut vehicul către clienţii de retail din Europa, iar Dacia Duster a ajuns la două milioane de unităţi vândute de la lansare.

Cu peste 45.000 de comenzi în Europa în acest an, Dacia Spring este al treilea cel mai bine vândut vehicul electric către clienţii de retail din Europa.

Prezent în peste 130 de ţări şi având aproape 111.000 de salariaţi, grupul Renault a vândut 2,7 milioane de vehicule în 2021.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb