Surse: "Viitorii membri ai Directoratului Transelectrica - selecţionaţi pe baza afinităţilor politice

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 iulie

Surse: "Viitorii membri ai Directoratului Transelectrica - selecţionaţi pe baza afinităţilor politice

English Version

Surse din cadrul companiei naţionale Transelectrica SA ne-au transmis că actuala procedură de selecţie a viitorilor membri ai Directoratului societăţii este una de faţadă, nominalizările celor cinci membri urmând să fie făcute strict pe criterii politice. Sursele citate ne-au spus că, ieri, Comitetul de Nominalizare şi Remunerare (n.red. - format din membri ai Consiliului de Supraveghere), asistat de expertul independent din cadrul companiei Pluri Consultants, a verificat deja condiţiile de eligibilitate pentru cei 38 de candidaţi care s-au înscris pentru a ocupa unul din cele cinci locuri ale Directoratului companiei Transelectrica şi se pare că, până la acest moment, 3 sau 4 candidaţi vor fi respinşi în această etapă, deoarece nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate care sunt eliminatorii. Cei care au trecut de verificarea eligibilităţii vor constitui lista lungă a candidaţilor care ar urma să susţină interviul.

"Practic, componenta celor rămaşi pe lista lungă va fi o necunoscută atât pentru publicul larg, cât şi pentru candidaţii calificaţi. Lista lungă va deveni o listă scurtă prin «grija» membrilor Comitetului de Nominalizare şi Remunerare asistat de expertul independent, membri atent selectionaţi de domnul Marian Neacşu (n.red. - vicepremier în guvernul Ciolacu) pentru a nu apărea surprize în procesul de selecţie şi pentru a nu crea derapaje în înţelegerile politice deja stabilite în afara acestei proceduri. Departajarea sau mai bine zis respingerea candidaţilor nedoriţi se va realiza într-un mod subiectiv, pe aceleaşi principii care au stat la baza selecţiei conducerii AMEPIP nu cu mult timp în urmă, motiv pentru care respectiva conducere aleasă a fost silită să îşi dea demisia, ca urmare a recomandării/sesizării primite de la Comisia Europeană. În urma interviului pe care îl vor susţine fiecare dintre candidaţii rămaşi pe lista lungă, fără a fi în prealabil cunoscut modul concret şi clar de punctare al răspunsurilor acestora, vor rămâne pe lista scurtă doar candidaţii stabiliţi anterior demarării acestui pseudo-concurs, candidaţi «aleşi» să ocupe funcţiile de membri în Directoratul Transelectrica SA", ne-au transmis sursele citate.

Din păcate, întregul proces de selecţie a membrilor Directoratului Transelectrica SA este unul netransparent, în contradicţie cu actualele dispoziţii ale OUG nr. 109/ 2011. Potrivit procedurii întocmită de firma care se ocupă de selecţia membrilor, Pluri Consultants SRL - companie despree care sursele citate susţin că ar face parte din cercul vicepremierului Marian Neacşu -, "lista lungă, lista scurtă şi propunerile de nominalizare au caracter confidenţial şi nu vor fi publicate; rezultatele obţinute de candidaţi pe fiecare din etapele procesului de selecţie le vor fi comunicate acestora individual în modalităţile descrise mai sus (n.red. - prin mijloace electronice, adică prin e-mail sau sms ori poate prin mesaj pe WhatsApp)". Mai mult, candidaţilor nu li se va aduce la cunoştinţă nici măcar punctajul obţinut, dar vor fi informaţi fiecare în parte despre deciziile luate în privinţa candidaturii lor, în fiecare etapă a procesului de recrutare.

Numai că acest proces de selecţie total netransparent al membrilor Directoratului Transelectrica SA nu este ilegal. El are loc în aceleaşi condiţii în care a avut loc şi procesul de selecţie al membrilor Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, adică pe dispoziţiile anterioare legii aprobată anul trecut privind guvernanţa corporativă în întreprinderilepublice.

Acest lucru este menţionat clar în articolul VIII din OUG nr. 31/2024, care stipulează, la aliniatul 1: "Componenţa consiliului de administraţie ori, după caz, a consiliului de supraveghere şi directoratului este supusă legislaţiei în vigoare aplicabile la data constituirii consiliului de administraţie sau de supraveghere, acte normative care rămân aplicabile până la data numirii noilor administratori sau directori ori a noilor membri ai consiliului de supraveghere şi directoratului potrivit prevederilor art. 5, 18 sau, după caz, art. 29 şi 35 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege".

Or, recrutarea membrilor Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica SA, a cărui componenţă a fost stabilită prin Hotărârea nr. 1 din 28 februarie 2024 a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, a fost efectuată pe baza textului iniţial al OUG nr. 119/ 2011, procesul de recrutare fiind demarat în baza punctului 1 al Hotărârii nr. 5/27 aprilie 2023 a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

Legea nr. 187 privind modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis abia în 28 iunie 2023, fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 594 din 29 iunie 2023.

Cu alte cuvinte, nimic nu îi împiedică pe membrii coaliţiei de guvernare PSD-PNL să îşi numească acoliţii în Directoratul Transelectrica SA.

Vom reveni pe subiectul selecţiei viitorilor membri ai Directoratului Transelectrica într-un articol viitor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asa e peste tot la firmele de stat sau cu actionar majoritar de stat. criterii politice. nu e de azi , de ieri asta. azi poti fi zugrav, maine ceo la transel ectrica. daca ai conectii.

    Cand a fost altfel?

    1. Asta e reteta! Peste 2-3 luni vor fi dati afara si dupa aceea , peste un an-doi vor castiga procese de milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb