Lupta împotriva cotrabandei cu tutun continuă să fie un domeniu important de interes în cadrul programului antifraudă "Hercule III", finanţat din fonduri europene, dimensionat la 104,9 milioane euro, în perioada 2014-2020.
Peste 70 de milioane de euro vor fi destinate combaterii contrabandei cu tutun, în cadrul acestui program, potrivit Comisiei Europene, care arată că statele Uniunii pierd, din această activitate criminală, cel puţin 10 miliarde de euro anual.
"Prin finanţarea scanerelor cu raze X şi a altor echipamente tehnice în porturi şi aeroporturi, de exemplu, Hercule III poate creşte capacitatea statelor membre să lupte cu acest fenomen", potrivit Comisiei Europene.
De altfel, ţara noastră a atras fonduri prin programul Hercule II 2013, în proiectul "Împreună în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete şi tutun". Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătăţirea expertizei personalului din cadrul autorităţilor de aplicare a legii, implicat în prevenirea şi combaterea fraudei, privind rolul utilizării câinilor dresaţi în activităţi de investigare şi depistare a tutunului şi ţigaretelor contrafăcute şi de contrabandă şi protejarea intereselor UE.
Beneficiarul proiectului, în sumă de 54.175 euro, a fost Inspectoratul de Poliţie Călăraşi, 80% din sumă reprezentând finanţare nerambursabilă.
• 13,7 milioane de euro, finanţarea antifraudă în 2014
Pentru anul trecut, Comisia Europeană a pus la dispoziţie 13,7 milioane de euro pentru a sprijini statele membre în combaterea fraudei. Bugetul pentru asistenţa tehnică a fost de 10,3 milioane de euro.
O noutate a programului "Hercule III" este aceea că statele membre pot aplica pentru o finanţare mult mai consistentă decât până acum, de până la 80% din costurile totale ale unui anumit proiect.
Sunt eligibile acţiuni care întăresc capacitatea tehnică şi operaţională a vămilor şi a autorităţilor care aplică legea. În cazuri excepţionale şi justificate corespunzător, finanţarea poate fi majorată până la 90%.
Aproximativ 3,4 milioane de euro din Programul Hercule III au fost dedicate stagiilor de pregătire profesională, seminariilor şi conferinţelor.
• Programele Hercule I şi Hercule II - 110,3 milioane de euro
Lansat în 2004, programul Hercule şi-a propus să combată frauda, corupţia şi alte activităţi ilegale care afectează finanţele UE, inclusiv contrabanda cu ţigări şi contrafacerea.
Hercule I (2004-2006), cu un buget de 11,8 milioane de euro, şi Hercule II (2007-2013), cu un buget de 98,5 milioane de euro, i-au permis Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) să ofere cursuri de formare pentru circa 5.300 de agenţi ai serviciilor însărcinate cu aplicarea legii (de exemplu, în domeniul tehnicilor criminalistice computerizate şi al utilizării echipamentelor de specialitate), precum şi asistenţă pentru diverse asociaţii europene ale avocaţilor, magistraţilor şi altor specialişti din domeniul juridic; să furnizeze asistenţă tehnică şi sprijin informatic autorităţilor naţionale; să acorde autorităţilor naţionale şi regionale din statele membre numeroase subvenţii pentru achiziţionarea de echipamente tehnice sofisticate (scanere cu raze X, baze de date şi instrumente informatice de investigare), menite să contribuie la consolidarea capacităţilor operaţionale ale agenţiilor care răspund de aplicarea legii, potrivit unui raport al OLAF.
Aceste eforturi au permis confiscarea unor cantităţi mari de ţigări, tutun şi alte bunuri de contrabandă, recuperarea unor sume mari, precum şi arestarea şi condamnarea mai multor persoane implicate în activităţi de contrabandă.