TABAC 2017 20 mai - sabia lui Damocles pentru industria tutunului

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 10 mai 2017

20 mai - sabia lui Damocles pentru industria tutunului

Perioada de conformare a produselor din tutun la noua legislaţie din domeniu se apropie de final, după data de 20 mai urmând să dispară de pe rafturile magazinelor o serie de tipuri de ţigarete.

Directiva tutunului a fost transpusă şi la noi, la finalul anului trecut, cu o întârziere de opt luni.

Incertitudinea legislativă din ultimul an a condus la creşterea costurilor de administrare, pe segmentul aprovizionării cu materiale şi al managementului stocurilor, impactul reflectându-se inclusiv asupra fluctuaţiei încasărilor la bugetul de stat, subliniază reprezentanţii industriei.

Aceştia consideră că nici pe viitor nu se poate vorbi de certitudini şi predictibilitate.

Întârzierea adoptării noii legi a perturbat piaţa legală a produselor din tutun şi a condus la o creştere a contrabandei cu ţigarete, în a doua jumătate a anului, astfel încât, în 2016, traficul ilicit a atins un nivel record pentru ultimii cinci ani.

Din păcate, nici în prezent legislaţia nu este completă, având în vedere că în cuprinsul Legii de transpunere a Directivei sunt prevăzute o serie de Ordine ale Ministrului Sănătăţii, care ar trebui să preia anumite prevederi ale actelor de implementare ale Directivei, subliniază reprezentanţii industriei, arătând că aceste Ordine nu au fost emise nici până acum, deşi termenele sunt de mult timp depăşite.

Şefii companiilor din industria producătoare de ţigarete reliefează că, pentru modificarea ambalajelor şi a liniilor de producţie, au avut la dispoziţie doar o lună, deşi ar fi avut nevoie de aproape o jumătate de an. În acest context, jucătorii din piaţă au făcut eforturi însemnate pentru implementarea prevederilor legii, suportând costuri de milioane de euro, generate de modificarea accelerată a producţiei şi de managementul costisitor şi complex al stocurilor.

Deşi nu există vreo obligaţie în acest sens, probabil că produsele indicate în textul legii vor fi retrase şi distruse, la 20 mai, pentru acestea urmând să se ceară returnarea taxelor plătite la buget în momentul livrării lor spre consum.

Astfel, cei care vor avea de suferit ca urmare a întârzierii transpunerii Directivei în legislaţia naţională vor fi atât producătorii, cât şi vânzătorii cu amănuntul, dar şi bugetul de stat.

Legea de transpunere a Directivei Europene a Tutunului a fost adoptată în data de 10 noiembrie 2016, investiţiile pe care modificarea reglementărilor din domeniu le presupune vizând, printre altele, adaptarea liniei de producţie a ţigaretelor şi ambalaje noi.

Acum, este foarte dificil de estimat cantitatea stocurilor rămase pentru toţi producătorii de pe piaţă. O evaluare completă a efectelor pe care schimbarea legislaţiei le va avea va fi realizată, cel mai probabil, după data de 20 mai 2017, când producătorii de ţigarete vor fi nevoiţi să retragă de pe piaţă toate pachetele neconforme care nu au fost comercializate.

Ţigaretele cu alte arome decât mentol vor dispărea de pe piaţa legală începând cu data de 20 mai 2017, mentolul continuând să fie prezent la raft până în mai 2020, conform noii legislaţii din domeniu. Legea 201/2016, prin care a fost transpusă Directiva Europeană a tutunului, mai prevede, printre altele, că noile pachete au avertismente de sănătate mai mari, ocupând 65% din suprafaţa pe care sunt aplicate. Forma pachetelor rămâne identică, facilitând fumătorilor recunoaşterea cu uşurinţă a ţigărilor lor preferate, indiferent că acestea sunt de dimensiuni normale, slim, demi-slim sau super-slim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb