23 de membre ale Uniunii Europene (UE) au votat în favoarea unei interziceri parţiale a fipronilului, un pesticid dăunător albinelor, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
Greenpeace consideră că propunerea pentru interzicerea pesticidului nu este suficientă pentru a permite refacerea populaţiilor de albine şi doar o interdicţie pe termen lung poate restaura sănătatea albinelor.
Fipronilul, un pesticid produs de compania chimică germană BASF, prezintă un "risc acut ridicat pentru albinele melifere atunci când este folosit pentru drajarea seminţelor de porumb", se arată într-o evaluare ştiinţifică publicată în luna mai, de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelelor (EFSA).
Herman van Bekkem, campaigner Greenpeace pentru agricultură ecologică, a declarat: "Dovezile disponibile de la EFSA arată clar nevoia unei interziceri complete a acestui pesticid dăunător albinelor, ca măsură de precauţie. Deşi Fipronilul este deja interzis în multe ţări UE, albinele nu se opresc la graniţă. Pentru a pune capăt declinului lor, Comisia trebuie să interzică acest pesticid şi să dezvolte urgent un plan amplu împotriva asaltului chimic îndurat zilnic de polenizatori, precum albinele".
Folosirea fipronilului ca pesticid este deja interzisă în peste două treimi din ţările membre.
Ţara noastră şi-a exprimat votul negativ în ceea ce priveşte decizia de interzicere a pesticidului. Alexandru Riza, coordonator de campanii al Greenpeace România, declară: "E trist că Ministerul Agriculturii refuză încă să colaboreze pentru crearea unui viitor mai sănătos şi mai prosper pentru noi şi pentru urmaşii noştri, când e atâta nevoie de a schimba lucrurile. Curiozitatea rămâne următoarea: oare atât de puţin contează pentru români, încât vom rămâne ultima ţară membră care să se împotrivească acestui gen de iniţiative?".
Greenpeace este o organizaţie mondială, independentă, care derulează campanii pentru schimbarea de atitudini şi comportamente, pentru protejarea şi conservarea mediului şi pentru promovarea păcii.