Lucrările la Unităţile 3 şi 4 ale Centralei atomoelectrice de la Cernavodă trebuie demarate cât mai curând, pentru că Unitatea 2 este deja în probe tehnologice şi urmează să înceapă să furnizeze în sistem în mod regulat, de la jumătatea anului 2007, a declarat ieri primul-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu, în timpul vizitei la Constanţa.
"România are nevoie să îşi creeze o independenţă energetică, are nevoie de o diversitate a surselor de producere a energiei, avem nevoie de cantităţi suplimentare din două motive: pentru că, o dată, crescând oferta, scad preţurile şi toată lumea se va bucura - consumatorii casnici şi cei industriali - şi în al doilea rând, cantităţile de energie vor trebui să satisfacă şi cererile suplimentare", a subliniat şeful Executivului, citat de Rompres.
El a adăugat că România este într-o fază de creştere economică accelerată şi este nevoie în continuare de investiţii în domeniul energetic.
"Vrem să facem două unităţi simultan, cu decalarea lucrărilor, pentru că se va scurta durata de execuţie şi se vor diminua şi costurile cu 200 de milioane de euro. Acesta este proiectul care ţin foarte mult să demareze, este foarte important pentru România", a explicat premierul.
Pe de altă parte, premierul a menţionat că trebuie continuate investiţiile în domeniul energiei nucleare. "Este îmbucurător faptul că, la nivelul Uniunii Europene, decizia a fost de a lăsa fiecare ţară să îşi hotărască propria politică în domeniul energetic, pentru că ştiţi foarte bine că în UE au fost multe ţări în care energia nucleară a fost extrem de criticată, mergându-se până la închiderea centralelor atomoelectrice. Acum, datorită crizei energetice pe plan mondial şi creşterii preţurilor la nivele nebănuite, energia atomică a început să fie reconsiderată", a declarat Tăriceanu.
Premierul şi ministrul Economiei şi Comerţului, Varujan Vosganian, au vizitat ieri Unitatea 2 a Centralei atomoelectrice de la Cernavodă.
Unitatea respectivă va intra în exploatare comercială în luna septembrie. Astfel, producţia de electricitate a centralei va creşte cu 50 la sută - la 8,4 terravaţi (TWh), de la 5,6 TWh în 2006. Odată cu intrarea în funcţiune a reactorului va creşte şi ponderea Nuclearelectrica în producţia naţională de energie, de la 9-10 la sută la 18 la sută.
Exporturile de electricitate ale României s-ar putea dubla după punerea în funcţiune a celui de-al doilea reactor nuclear de la Cernavodă, la 18 la sută din total.
Lucrările de construcţie la reactoarele 3 şi 4 ar putea începe în prima parte a anului 2008, iar după finalizare producţia centralei va fi de 10,478 TWh de electricitate anual.