ŢEAPA DE BUMBAC: Faliment cu banii statului

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 3 martie 2011

Faliment cu banii statului

Nu-s bani mulţi - doar zece milioane de dolari.

Povestea care urmează nu impresionează atât prin suma pierdută de stat, cât prin metodă: iei banii statului şi dai faliment.

Toată lumea câştigă, mai puţin contribuabilul.

O afacere păguboasă de stat, de acum optsprezece ani, în care am împrumutat zece milioane de dolari de la Guvernul SUA, ca să importăm bumbac pentru filaturile noastre, ne obligă la plăţi reparatorii, până în 2022.

Guvernul nostru a luat, în 1992, un credit comercial, în valoare de zece milioane de dolari, de la Guvernul american, pentru achiziţia de bumbac fibră din SUA.

Înţelegerea a fost semnată în condiţii avantajoase ţării noastre: creditul urma să fie rambursat în 30 de ani, cu o perioadă de graţie de şase ani (până în 1998), şi cu o dobândă anuală de 3%.

Guvernul nostru a organizat, după semnarea acordului, o licitaţie în urma căreia a desemnat cinci societăţi comerciale să realizeze importurile de bumbac: "Românoexport SA", "Tricorom SA", "Textilcotton SA", "Impex Overseas Corp SRL" şi "Tuvic Impex SRL".

În baza mandatului, firmele aveau obligaţia să importe bumbacul fibră din SUA şi să-l livreze filaturilor din ţară. Firmele se angajau, totodată, să ramburseze creditul american, ratele scadente şi dobânzile aferente, până la data de 15 octombrie a fiecărui an.

Cum s-a ales praful

Afacerea a mers ca pe roate până în 1998 - primul an în care începea, efectiv, rambursarea împrumutului.

"Importatorii de bumbac mandataţi au plătit dobânzile la creditele contractate până în anul 1998 inclusiv, după care, odată cu scadenţa primelor rate de capital şi dobândă la credit, au încetat plăţile motivând că întreprinderile cărora le-au vândut bumbacul nu au plătit contravaloarea acestuia", susţine Guvernul, într-un document oficial.

Cum afacerea s-a năruit, Guvernul nostru a devenit, brusc, dator la Guvernul american, şi "pentru a nu deteriora relaţiile comerciale şi diplomatice cu SUA", rambursarea creditului s-a realizat, în perioada 1998-2005, cu bani de la bugetul de stat. AVAB şi Ministerul Economiei au fost desemnate să recupereze banii.

Pentru intervalul 2006-2022, Guvernul Boc a pregătit, anul trecut, un proiect de lege (n.r. - aflat acum în dezbatere la Parlament) care prevede efectuarea de plăţi reparatorii de 5,4 milioane de dolari.

Pentru plata restanţelor din intervalul 2006-2009 au fost alocate

1,57 milioane de dolari Ministerului Economiei, de la bugetul de stat.

Ministerul Economiei a fost mandatat să înceapă procedurile legale pentru recuperarea banilor. Potrivit ultimelor informaţii de la registrul comerţului, societăţile de la care Ministerul Economiei vrea să recupereze banii au următorul statut:

-Tricorom SA - radiată;

-Textilcotton SA - faliment;

-Impex Overseas Corp - radiată;

-Tuvic Impex SRL - lichidare-faliment.

Prinde orbul, scoate-i ochii...

Menţionăm că societatea "Româ-noexport" SA a fost radiată în 1993. Tot atunci a fost înfiinţată o societate cu acelaşi nume, care funcţionează şi în prezent, dar des-pre care nu ştim dacă are vreo legătură cu prima.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. aaaaa nuuuu....nu are nicio legatura cu prima..doar acelasi sediu, aceiasi actionari, aceeasi conducere. Creditul a fost obtinut pe vremea cand ministru al comertului era Petru Crisan, fost PDG la Romanoexport pana in 2001.Duuupa caaare Romanoexport a castigat nusce procese cu statul roman din care a castigat vreooo: tineti-va bine 30,5 MILIOANE DOLARI,

    Parte au fost dati la stat, parte au fost praduiti de actionari. Pardon...impartiti ca dividende.Acu' e si asta in insolventa...normal.. 

    1. mi se pare normal, pai nu stiti ce salarii mici erau in 1993. nici 50 de marci!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb