TENDINŢA PIEŢELOR OPCOM Energia pentru companii, mai ieftină, pe zi ce trece

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 martie 2013

Energia pentru companii, mai ieftină, pe zi ce trece

Regimul hidrologic normal şi energia verde, factori importanţi pentru scăderea preţurilor

Din păcate, de teama secetei hidrologice, mulţi consumatori şi-au asigurat necesarul din toamna anului trecut, la preţuri mult mai mari

Companiile care şi-au exercitat dreptul de a-şi alege singure furnizorul beneficiază de preţuri din ce în ce mai mici pentru energia electrică, cel puţin în aceas­tă perioadă. Atât piaţa spot (PZU), cât şi piaţa contractelor la termen (PCCB), ambele administrate de OPCOM, cunosc un trend descendent al preţurilor medii, începând cu luna octombrie a anului trecut.

Astfel, media de preţ a energiei tranzacţionate pe PZU în februarie (152,89 lei/MWh) este cu 24% mai mică decât cea raportată pentru octombrie 2012 (201,9 lei/MWh) şi cu 50% sub media stabilită pentru februarie 2012 (perioadă de secetă hidrologică şi iarnă grea, când cererea abia a acoperit consumul). Media lunii februarie 2013 de pe piaţa spot a fost mai mică şi decât cea din februarie 2011 (194,09 lei/MWh), an cu hidraulicitate ridicată şi perioadă de iarnă normală, fără temperaturi extrem de scăzute.

PCCB cunoaşte, de asemenea, o tendinţă de scădere a preţurilor oferite de vânzători, care, în prezent, abia reuşesc să realizeze contracte pentru energia cu livrare în bandă la un preţ de 187 de lei/MWh, în condiţiile în care luna noiembrie le-a adus contracte la preţurile de 230-240 de lei/MWh pentru energia livrată în acest an.

Mai mulţi furnizori din piaţă sus­ţin că principalele cauze care au dus la ieftinirea energiei tranzacţionate pe pieţele OPCOM sunt ieşirea Hidroelectrica din starea de forţă majoră la 1 decembrie 2012 şi producţia în creştere a energiei eoliene.

Un alt factor important este scăderea consumului de energie nu numai din cauza diminuării producţiei industriale, ci şi din cauza vremii mai calde pentru perioada lunilor de iarnă. La fel de importantă a fost şi intrarea în piaţă a centralei Petrom de la Brazi, la un preţ competitiv, datorat utilizării exclusive a gazului din producţia internă.

Mulţi analişti sunt de părere că toţi aceşti factori menţionaţi au avut un efect sporit asupra preţului energiei disponibile pentru companii din cauza lichidităţii mari din pieţele OPCOM. Parlamentarii au adoptat, în vara anului trecut, o nouă lege a Energiei, care instituie obligativitatea tranzacţionării electricităţii numai pe pieţele OPCOM, chiar dacă aceste contracte se încheie între operatori privaţi.

Legea a provocat o revoltă în piaţa de energie din cauza creării unui monopol, dar parlamentarii şi autorităţile au replicat că transparentizarea tuturor tranzacţiilor este necesară pe fondul demarării liberalizării pieţei. Experienţa ultimelor luni arată, în opinia unor analişti, că sporul de lichiditate de pe OPCOM şi intrarea în piaţă a unor noi jucători (parcuri eoliene şi centrala Petrom) au adus beneficii consumatorilor prin scăderea preţurilor.

Dar, în ciuda căderii preţului energiei, multe companii se plâng, în aceste zile, de preţurile mari pe care le plătesc pentru energie, de costul cu certificatele verzi şi bonusul pentru cogenerare. Furnizorii ne-au explicat că majoritatea operatorilor, după doi ani de secetă hidrologică în care preţurile au explodat, au preferat să îşi asigure cantităţile necesare în 2013 încă din luna noiembrie a anului trecut. Mulţi consumatori şi-au făcut, în avans, contracte cu aceşti furnizori la preţuri între 220 - 240 de lei/MWh. La aceste tarife, se adaugă costurile cu transportul, dis­tribuţia şi certificatele verzi, iar factura finală la companii este între 300 şi 400 de lei/MWh.

Ulterior, din decembrie, energia a început să se ieftinească. Numai că mare parte din furnizori şi consumatori nu au mai putut să beneficieze de scăderile de preţ, fiind deja contractele încheiate. Astfel se explică licitaţiile anulate pe PCCB din ultima perioadă.

În prezent, cea mai ieftină energie din piaţă este din surse regenerabile, urmată de energia hidro, cea nucleară, cea obţinută din gaz, iar cea mai scumpă energie este obţinută din cărbune. Energia ieftină ajunge la export pentru că nu are piaţă de des­facere în ţară.

Energia regenerabilă este ieftină pentru că resursele sunt inepuizabile, iar producătorii nu plătesc redevenţă. Această energie este tranzacţionată ca atare, fără ca producătorii să includă în tarif costul cu certificatele verzi pe care le primesc. Acest cost este facturat separat con­sumatorilor de către furnizori.

Sunt şi consumatori mari care profită de scăderile de preţ. Arcelor Mittal Galaţi a cumpărat energie de la Nuclearelectrica SA la preţul de 181 de lei/MWh. Producătorul de oţel s-a declarat mulţumit de preţul de pe piaţa spot, astfel încât preferă să îşi facă singur reglajul de putere. Furnizorii estimează că tendinţa de scădere a preţurilor va continua şi în martie şi aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb