TENSIUNILE DIN UCRAINA, OPORTUNITATE PENTRU ROMÂNIA Gabriel Dumitraşcu: "Pentru listarea Electrica, vrem să atragem banii care fug din regiune"

A consemnat Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 aprilie 2014

Gabriel Dumitraşcu: "Pentru listarea Electrica, vrem să atragem banii care fug din regiune"

Autorităţile pun la punct o strategie de atragere a fondurilor care au migrat din proximitatea ţării noastre

Listarea Electrica poate aduce până la 2.000 de noi mici investitori pe bursă

Datoria CFR către compania de electricitate a fost tranşată

IPO-ul Complexului Oltenia, în octombrie

Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie, ne-a declarat că are un optimism mai rezervat în ceea ce priveşte succesul listărilor programate în acest an, în contextul economic şi geopolitic actual. Domnia sa ne-a spus că nu este un moment la fel de favorabil pentru listări ca anul trecut, dar că tensiunile din proximitatea României pot şi trebuie să fie transformate în oportunităţi. Şeful privatizărilor din energie susţine că ţara noastră are capacitatea să atragă, cel puţin la listarea Electrica SA, capitalul care migrează din zona de proximitate a ţării noastre, în urma izbucnirii conflictului din Ucraina. Gabriel Dumitraşcu ne-a mai spus că numărul investitorilor mici de pe Bursă va creşte cu 1.000, maxim 2.000 după listarea Electrica, pentru care sunt ţintite mari fonduri de investiţii care plasează bani în special în companiile de utilităţi. Domnia sa speră ca FP să-şi manifeste interesul pentru IPO-ul Electrica şi ne-a precizat că listarea Complexului Oltenia rămâne în toamnă.

Reporter: În ce stadiu se află listarea Electrica?

Gabriel Dumitraşcu: Ofertele publice primare derulate în cursul anului 2013 au lansat piaţa de capital din România şi au demonstrat interesul investitorilor internaţionali pentru companiile energetice româneşti, confirmând potenţialul pe care acestea îl deţin în sectorul energetic european şi global.

Ca urmare a impactului internaţional asigurat de aceste oferte publice derulate în cursul anului 2013, România pregăteşte ultimele detalii pentru promovarea Bursei de Valori Bucureşti, din categoria pieţelor de frontieră, în categoria pieţelor emergente.

Noi ne păstrăm ambiţia strategică de a menţine şi dezvolta încrederea investitorilor în companiile din sectorul energetic şi al resurselor energetice româneşti, răspunzând provocărilor curente şi concentrându-ne pe eficientizarea activităţii operatorilor economici din acest sector.

Accelerarea reformelor structurale şi mobilizarea rezervelor interne mari de eficienţă ale operatorilor economici din energie şi resurse energetice vor ajuta economia noastră să îşi fructifice potenţialul de creştere economică şi vor permite creşterea competitivităţii industriei.

Procesul de vânzare pe Bursă a 51% din acţiunile deţinute de stat la Electrica SA a fost îndelung chibzuit şi programat ca o listare strategică. Am acţionat pe mai multe planuri în vederea restructurării grupului Electrica SA, pentru creşterea atractivităţii din perspectiva intereselor investitorilor. Pot spune că, în contextul unui an mult mai greu şi frământat de turbulenţe, am reuşit să păstrăm listarea în termenul asumat cu FMI, respectiv la finalul lunii mai facem anunţul şi în prima parte a lunii iunie vom derula listarea.

Recent, Registrul Comerţului a aprobat divizarea Electrica SA, din care se va desprinde o societate de administrare a participaţiilor minoritare de acţiuni pe care compania le deţine la filialele privatizate. Sper ca finalizarea acestui demers să nu dureze mai mult de 2-3 săptămâni. Cu această operaţiune, am crescut atractivitarea Electrica SA pentru că orice investitor vrea să îşi plaseze banii într-o companie cu afaceri predictibile, iar în activitatea de bază a Electrica SA nu intră şi administrarea participaţiilor minoritare.

Reporter: Conform proiectului de hotărâre de guvern privind listarea Electrica, vă aşteptaţi la o ofertă de 800 de milioane - 1 miliard de euro în cadrul IPO-ului. Acest lucru înseamnă că în companie vor intra efectiv 4-500 de milioane de euro din listare?

Gabriel Dumitraşcu: În proiectul de act normativ nu este stipulat că la oferta asta ne aşteptăm. Încă nu s-a terminat perioada în care avem contact cu baza de investitori. Noi spunem că, pentru a avea o alocare optimă în cadrul ofertei şi o structură a viitorului acţionariat care să maximizeze şansele unei evoluţii pozitive în piaţa secundară a acţiunilor Electrica, ar fi nevoie de o suprasubscriere de cel puţin două ori. De aceea am precizat acest interval de 800 de milioane de euro - 1 miliard de euro. Dacă oferta de la Electrica s-ar suprasubscrie de două ori, atunci am avea posibilitatea unei alocări calitative. Avem modelul listării Romgaz, unde suprasubscrierea masivă ne-a permis o alocare calitativă, care a oferit companiei o stabilitate în piaţa secundară şi chiar o evoluţie bună a cotaţiilor. Acelaşi lucru ni-l dorim şi la Electrica, motiv pentru care am propus un model clasic european de listare duală.

Eu sunt adeptul procedurilor clasice. Nu trebuie să românizăm o soluţie care a dat rezultate în altă parte. Nu putem inventa, aşa cum s-a întâmplat până acum, metode de privatizare pe care nimeni nu le înţelege. Investitorii mari sunt obişnuiţi cu anumite modele şi, dacă nu avem modele pragmatice de privatizare, atunci ei sunt reticenţi să se implice. Cel mult, putem modela zona de competiţie în cadrul perioadei de ofertare.

De asemenea, ne-am asumat greşeala de la listarea Romgaz, care a dus la inflatarea ofertei, în ultimele zile, pe tranşa de retail. Pentru Electrica, am propus împărţirea tranşei de retail în două, pentru micii investitori şi pentru investitorii mari. Prin ceea ce propunem înlăturăm acea greşeală asumată în cazul ofertei Romgaz.

Reporter: Vom avea mai multe acţiuni alocate micilor investitori în cadrul IPO-ului Electrica? La Romgaz oferta din partea lor a părut consistentă.

Gabriel Dumitraşcu: Când vorbim de apetitul de pe tranşa de retail de la Romgaz, aş vrea să nu vorbim de aparenţe. În cadrul ofertei Romgaz, nu s-a demonstrat un apetit deosebit pe retail, ci faptul că anumiţi investitori au apelat la instrumente financiare pentru a denatura tranşa de retail. Dacă ne uităm la Depozitarul Central la micii investitori unici, vom constata că a existat o creştere a lor, dar nu spectaculoasă. Încerc să fiu în continuare rezervat şi estimez că după oferta Electrica numărul investitorilor mici de pe Bursă va creşte cu 1.000, maxim 2.000. Electrica este un grup energetic cu mare tradiţie şi un număr mare de angajaţi, care cu siguranţă vor subscrie.

Reporter: Sindicatele din Electrica au iniţiat discuţii cu Departamentul pentru Energie, ca să li se rezerve acţiuni în cadrul listării, aşa cum s-a întâmplat în cazul Nuclearelectrica?

Gabriel Dumitraşcu: Nu putem aplica un tratament discriminatoriu. Angajaţii Electrica vor oferta pe tranşa rezervată micilor investitori, ca orice altă persoană fizică.

Reporter: Ce se întâmplă cu acţiunile rezervate salariaţilor în cadrul filialelor Electrica privatizate?

Gabriel Dumitraşcu: Vânzarea acestor acţiuni către salariaţi face obiectul unei ordonanţe de urgenţă, al cărei termen de aplicare a fost extins până la finalul acestui an. Aplicarea ordonanţei a suferit mai multe amânări, iar normele sunt în curs de aprobare. Normele de aplicare au primit avizul Ministerului Economiei, acum sunt la aprobare la Ministerul Finanţelor şi trebuie să primească şi avizul Ministerului Justiţiei ca să intre la aprobare în Guvern. În opinia mea, nu mai putem veni cu o nouă prelungire şi ar fi cazul să finalizăm vânzarea acţiunilor către salariaţii Electrica interesaţi.

Reporter: Dar mai sunt interesaţi după atâţia ani? Mai au bani pentru achiziţia acţiunilor?

Gabriel Dumitraşcu: Fiecare salariat îşi va face calculele şi îşi va arăta preferinţa: va cumpăra acţiuni la filialele privatizate sau vor prefera să-şi utilizeze economiile prin subscrierea la oferta Electrica din iunie. Acţiunile din cadrul filialelor privatizate vor fi vândute la preţul plătit de investitorii strategici. Salariaţii au de optat între a fi acţionari captivi în aceste societăţi privatizate şi a-şi plasa economiile în cadrul IPO-ului Electrica, la un preţ de piaţă, cu o lichiditate mult mai bună în sensul că pot transforma oricând acţiunile în bani. Privatizările filialelor Electrica s-au făcut, în general, la un preţ bun, ridicat. Probabil, salariaţii vor analiza politica de dividend a filialelor privatizate, care nu este, peste tot, stimulativă pentru acţionari. Dacă salariaţii Electrica nu vor cumpăra acţiunile filialelor, atunci investitorii strategici au dreptul să le preia.

Reporter: Credeţi că majoritatea salariaţiilor va prefera să subscrie în cadrul IPO-ului Electrica?

Gabriel Dumitraşcu: Acolo unde preţul acţiunilor filialelor privatizate este unul bun, salariaţii vor cumpăra titluri. Acolo unde preţul a fost ridicat şi politica de dividend este restrictivă, cred că salariaţii vor alege IPO-ul Electrica.

Reporter: Unde veţi face road-show-ul pentru Electrica?

Gabriel Dumitraşcu: Avem un plan elaborat de promovare a companiei în această perioadă. Au avut deja loc întâlnirile cu analiştii. Ne vom întâlni cu investitori din toate zonele de interes ale lumii. Vom merge şi la Londra. Ţintim acei investitori care au profil adecvat pentru Electrica. Sunt mari fonduri de investiţii care plasează bani în special în companiile de utilităţi.

La Electrica am vizat definirea corectă a perimetrului IPO-ului. În afară de splitarea companiei, am fost nevoiţi să introducem în lichidare trei dintre societăţile de servicii energetice din grup. Încă o societate de servicii energetice va fi introdusă în insolvenţă. Am luat aceste măsuri tocmai pentru a da certitudinea investitorilor că Electrica nu va deţine companii care nu au viitor. Astfel, în grup va rămâne o societate de servicii energetice (n.r. Electrica Serv) restructurată. Am reuşit, în ultimele câteva luni, să reducem arieratele Electrica Serv cu 60%, de la 109 milioane lei la 31 decembrie 2013 la circa 50 de milioane de lei. Planul aplicat ne îndreptăţeşte să spunem că arieratele acestei companii vor scădea spre zero la finalul acestui an.

În plus, la Electrica Furnizare am rezolvat problema datoriilor istorice ale CFR. În urmă cu aproximativ două săptămâni, am ajuns la un acord cu CFR, care va plăti Electrica Furnizare datoria de bază, urmând ca penalităţile să fie ajustate la un nivel similar cu un cost financiar similar unui împrumut bancar echivalent cu datoria de bază. În lipsa acestui acord, ar fi trebuit să provizionăm toată datoria în bugetul Electrica Furnizare, ceea ce ar fi afectat atractivitatea IPO-ului grupului Electrica.

Reporter: Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au afectat şi pieţele de capital europene, inclusiv pe cea din ţara noastră. Aţi luat în calcul acest aspect pentru listările companiilor energetice programate în acest an?

Gabriel Dumitraşcu: Sigur că nu este un moment la fel de favorabil pentru listări ca anul trecut. Dar tensiunile din proximitatea României pot fi folosite ca oportunităţi. Este limpede că au avut şi vor mai avea loc ieşiri de capital din pieţe din regiune, dar cred că avem capacitatea să atragem acest capital pentru listările noastre. Am discutat cu colegii de la Electrica un astfel de plan pentru că vrem să preluăm capitalul care iese din zona de proximitate a României.

Tot din punctul de vedere al stabilităţii pieţelor trebuie înţeles şi demersul nostru şi insistenţa de a avea oferta listată şi pe bursa londoneză. Foarte multă lume devine a priori duşmanul certificatelor de depozit. Dar Bursa de la Bucureşti este o piaţă relativ mică. Pe o piaţă relativ mică, tendinţele speculative se maximizează. Mă îndoiesc că BVB are capacitatea de a contracara acţiunile speculative puternice. Pentru a nu asista la o instabilitate a companiilor româneşti de anvergură listate pe BVB, am propus acest sistem de listare duală. Contrapunem Bucureştiului, Londra, care este o piaţă matură, unde atacurile speculative sunt mai greu de finalizat. Londra este o contra-greutate care echilibrează bursa bucureşteană în cazul unor speculaţii majore.

Dacă urmărim evoluţia Romgaz, atunci constatăm că, chiar dacă la Bucureşti au fost tendinţe de speculare a preţului acţiunilor, contra-ponderea de la Londra a echilibrat aceste manifestări. Cred că şi din această perspectivă este bine să listăm dual Electrica, dar păstrând proporţii convenabile, astfel încât să constribuim la dezvoltarea pieţei de capital autohtone.

În plus, prin listările duale vrem să aducem la Bucureşti marile fonduri de investiţii. Până când marii investitori vor căpăta încredere în piaţa noastră de capital, este firesc să îi atragem prin intermediul certificatelor de depozit, care le dau confortul practicilor bursei londoneze. Din această perspectivă, investitorii îşi plasează fondurile în certificate, dar încep să focalizeze şi piaţa românească. În lipsa acestui instrument intermediar, mă îndoiesc că BVB are capacitatea să atragă marii investitori.

Reporter: Datoria Oltchim către Electrica va rămâne la compania care se listează, sau va fi preluată de societatea care va administra participaţiile minoritare?

Gabriel Dumitraşcu: Toate creanţele Electrica rămân în compania care se listează.

Reporter: Ce şanse are Electrica să recupereze măcar o parte din banii care-i datorează combinatul chimic Oltchim? Administratorii Oltchim au cerut creditorilor să analizeze o nouă amânare a termenului privatizării.

Gabriel Dumitraşcu: În baza ultimelor discuţii, se conturează o nouă perspectivă mai pragmatică de valorificare şi repornire a combinatului. Trebuie să dăm Oltchim şansa privatizării şi eficientizării. Orice altă soluţie este perdandă şi nu ne maximizează şansele de a recupera o parte din datorie.

Reporter: Fondul Proprietatea (FP) a criticat managementul din cadrul Electrica. Concret, care este problema şi cum comentaţi?

Gabriel Dumitraşcu: Fondul are o problemă legată de principiile de guvernanţă corporativă. FP deţine acţiuni la filialele Electrica, nu la Electrica SA. Fondul are câte 22% din acţiunile acestor filiale. Sigur că sunt divergenţe între viziunea statului, care este acţionar majoritar, şi cea a FP, care are în acţionariat un fond de investiţii recunoscut internaţional ca agresivitate şi apetit pentru risc şi speculaţie. Electrica nu se poate deroba de responsabilitatea pe care o conferă deţinerea pachetelor majoritare de acţiuni din cadrul grupului. Tot grupul trebuie să gândească şi să acţioneze cât se poate de unitar. Electrica SA trebuie să dea o perspectivă de coerenţă în dezvoltarea filialelor. Aparent, FP spune că se încalcă principiile de guvernanţă corporativă. Dar simplul fapt că încercăm să conducem grupul aşa cum procedează şi investitorii strategici care au cumpărat filialele Electrica şi care sunt holdinguri integrate, mă îndreptăţeşte să spun că FP nu are dreptate. Din perspectiva IPO-ului Electrica, în câteva luni vom avea un acţionariat majoritar privat şi foarte divers la Electrica. Aceşti noi acţionari vor valida sau nu strategia şi politica corporativă a grupului. Mă îndoiesc că vor fi de acord să cedeze deliberat iniţiativa conducerii către filiale şi către FP.

Reporter: Credeţi că FP va participa la listarea Electrica?

Gabriel Dumitraşcu: Nu este momentul să mă pronunţ. Nu am decelat un interes în acest sens până acum. Există doar o tatonare. Sper ca FP să-şi manifeste interesul pentru IPO-ul Electrica. Ar fi o notă bună pentru seriozitatea lui în contextul economic actual şi al pieţei noastre de capital.

Reporter: Sunt opinii în piaţa de energie că este o problemă să listezi Electrica SA, care este doar "o pălărie" pentru societăţile din grup care se ocupă cu distribuţia şi furnizarea energiei. Unii spun că ar fi fost mai rentabil ca autorităţile să vândă filialele către investitori strategici. Cum comentaţi?

Gabriel Dumitraşcu: Din punct de vedere al interesului statului, este mult mai eficient să privatizezi pe bursă compania-mamă. Am făcut privatizări strategice ale unor filiale de distribuţie. Toată lumea se aştepta la o îmbunătăţire a situaţiei din punctul de vdere al clientului final. Mă refer la calitatea prestaţiei serviciilor. Dacă ne uităm în topurile reglementatorului de energie, vedem că societatea de stat Electrica se menţine printre primele poziţii. Dacă ne uităm la dividendele acordate de filialele privatizate vom vedea că nu prea au dat. Şi atunci de ce am făcut aceste privatizări?

Privatizarea pe Bursă a unui grup integrat este propice, pentru că Electrica SA a ajuns la maturitate. Acum, pe piaţa europeană de energie, există tendinţa de reconsolidare şi integrare pentru că s-a constatat că tot actorii grei oferă stabilitate, predictibilitate şi siguranţă în alimentare. Privatizăm Electrica într-un moment propice al dezvoltării ei, iar statul îşi păstrează un pachet minoritar important.

Reporter: BVB stă prost la lichiditate. Din acest punct de vedere aveţi emoţii cu listările programate în acest an?

Gabriel Dumitraşcu: Fiecare companie are o istorie şi în măsura în care povestea ei este credibilă şi argumentată, atunci stârneşte interesul investitorilor. Interesul de a cumpăra este ponderat de momentul listării şi condiţiile de piaţă. Am un optimism mai rezervat în ceea ce priveşte succesul listărilor, dar vorbim de optimism.

Reporter: Va fi, până la urmă, transformată în fond de investiţii societatea nouă ce se va desprinde din Electrica?

Gabriel Dumitraşcu: Este o perspectivă ce va trebui să o dăm acestei companii. Bugetul de stat nu poate susţine marile investiţii din energie. Este păcat ca statul să nu-şi facă un vehicul investiţional pentru proiectele energetice. Un fond de investiţii în energie este absolut necesar pentru susţinerea investiţiilor în energie. Am discutat şi continuăm dialogul cu Ministerul Finanţelor pe acest subiect.

Reporter: Complexul Oltenia se confruntă cu probleme specifice pieţei de energie, unde există din abundenţă energie verde ieftină şi o cerere în scădere. Când vedeţi posibilă listarea societăţii?

Gabriel Dumitraşcu: Din păcate, nu am găsit un consultant internaţional pentru evaluarea resurselor de cărbune ale Complexului. Cu greu am reuşit să selectăm un consultant român, care este în consorţiu cu o companie americană. Timpul de evaluare solicitat de ei este de două luni şi jumătate. Astfel, nu putem face listarea în iunie, cum ne propusesem anul trecum. Am reprogramat-o după data de 15 septembrie 2014 pentru că pieţele de capital nu sunt favorabile unei astfel de operaţiuni în perioada iulie-august. Cel mai probabil, listarea va avea loc în octombrie a.c.

Complexul Oltenia este într-un proces de ajustări structurale. Păcat că atunci când a fost înfiinţat, în urmă cu trei ani, nimeni nu s-a gândit să facă o socoteală simplă şi să constate că producţia de cărbune este peste necesarul de producţie de electricitate al Complexului. Din acest motiv, societatea a trebuit să producă şi să vândă cărbune şi către terţi, respectiv CET-uri aflate în administrarea consiliilor locale. De la aceste CET-uri, Complexul Oltenia are de încasat circa 800 de milioane de lei pentru cărbunele vândut. În ciuda acestui fapt, compania generază profit. Deci are un potenţial imens de profitabilitate.

Complexul Oltenia s-a restructurat şi va mai continua acest proces. Dacă în urmă cu doi ani avea un preţ al electricităţii produse de peste 200 de lei/MWh, acum preţul a coborât sub 170 de lei/MWh. Dar aceste ajustări îşi ating limita şi de acum încolo trebuie să intrăm într-un context de piaţă corect pentru toţi producătorii.

Sunt multe lucruri de pus la punct de către reglementator în regulile de funcţionare ale pieţei. Dacă tot se spune că producătorii de energie verde au cele mai mici preţuri, atunci de ce nu avem această energie ieftină în coşul de consum pentru populaţie? Toţi consumatorii plătesc certificate verzi şi subvenţionează energia regenerabilă şi de aceea mi se pare corect să beneficieze de ea.

În urmă cu câţiva ani, discutam de un preţ de 2,3 milioane de euro pe MW instalat în energie regenerabilă. Acum vorbim de 0,8 - 1,5 milioane euro. Din punctul nostru de vedere, al producătorilor clasici de energie, cred că industria energiei verzi a ajuns la maturitate şi nu mai are nevoie de nicio schemă de sprijin. MW-ul instalat în regenerabile este mai ieftin decat cel pentru producţia clasică de energie.

Reporter: Recent, Complexul Oltenia a anunţat că vrea să externalizeze două mine? În ce stadiu este procesul?

Gabriel Dumitraşcu: Am încercat să facem o divizare şi să scoatem minele Berbeşti şi Husnicioara din cadrul Complexului Oltenia. Prima trebuie transferată CET Govora şi cea de-a doua - Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare. Aceste mine sunt captive celor doi producători de energie. Dar FP are o altă viziune şi ne-a contestat propunerea. Fondul şi-a dorit o divizare asimetrică. Adică statul să fie proprietar pe minele pe care vrem să le externalizăm, iar FP să-şi crească participaţia în cadrul Complexului Oltenia. Noi le-am spus că abordarea lor nu este una corectă şi încă suntem în discuţii cu reprezentanţii Fondului. Dacă nu ne înţelegem, vom încerca să promovăm acte normative care să ducă mina Berbeşti la CET Govora. Numai acest lucru ar aduce o scădere a preţului de 4 lei/MWh pentru Complexul Oltenia.

Reporter: Hidroelectrica este iar în insolvenţă. Ce se întâmplă cu contractul de intermedierea listării?

Gabriel Dumitraşcu: Am agreat cu intermediarii suspendarea contractului. Hidroelectrica nu plăteşte nimic pe perioada suspendării. Între timp, societatea îşi continuă reorganizarea. Se numesc manageri profesionişti şi se continuă vânzarea microhidrocentralelor. Acestea dau 2-5% din producţia totală a Hidroelectrica, dar consumă 18% din resurse. Interesul Hidroelectrica este să se concentreze pe afacerea de bază, respectiv producţia în marile hidrocentrale.

De asemenea, am identificat, împreună cu administratorul judiciar Remus Borza, o serie de active care nu fac parte din activitatea de bază. Este vorba despre hoteluri, case de vacanţă, terenuri şi clădiri în conservare sau baze sportive. Sunt în curs de evaluare şi clarificare a situaţiei juridice toate aceste active pe care sperăm să le scoatem la vânzare în a doua jumătate a anului.

Din vânzarea microhidrocentralelor şi a acestor active sperăm să obţinem în jur de 130 de milioane de euro, bani pe care să-i utilizăm în retehnologizarea marilor hidrocentrale. Astfel vom reuşi să avem un spor de producţie de 10-12% fără ca Hidroelectrica să se îndatoreze la bănci.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. si listarea postei? si romtelecom? ... multa gargara...

    Pentru a avea mici investitori,Electrica trebuie sa-si faca cunoscute activele fizice si cele de proprietate intelectuala.

    Sunt multi cetateni dornici sa investeasca in infrastructura Romaniei,dar pentru asta este necesara mult mai multa transparenta. 

    1. matale nu observi ca focusul se pune pe "banii care fug". Pai daca nu reusim sa-i prindem degeaba facem noi cunoscute din necunoscute. In cel mai bun caz, macar facem un pact ca prietenii nostri austrieci, sa se impiedice asa din cand in cand, daca nu vrem chiar sa scoatem limba de un cot alergand asa in nestire. Vezi ca azi Amovil, care nu este nici Amonil si nici Otil isi unesc destinele cu ÖIAG, asa cum a facut si seicii aceia ca sa aiba si ei un rol in filmul Petrolul, Dolarii si Austriecii :-)

    Voi aduceti (theoretic) 2000 de noi investitori iar bilteanu scoate practic cateva mii de vechi investitori satui de hotie. Ca sa aveti investitori va trebuie eliminarea hotiei, transparenta, mai multe listari (decat delistari) si o autoritate viabila (nu o paiata politica). Fara toate astea, discutati in zadar. Lucrurile sunt simple si evidente.

    Titlu correct: 

    "Prin listarea Electrica, vrem să atragem banii care fug din regiune" 

    1. "Prin listarea" presupune ca, in urma listarii, sa fie atrasi banii pe BVB, ca sa se dezvolte piata (asa cum ar fi trebuit sa se intample odata cu listarea Romgaz).

      "Pentru listarea" presupune atragerea banilor inaintea listarii propriu-zise, printr-o promovare eficienta, astfel incat sa fie suficienti investitori care sa subscrie, iar listarea sa reuseasca. 

      Vise, vise...... 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb