Guvernul nu va renunţa "sub nicio formă" la reducerile de taxe şi impozite prevăzute în Codul Fiscal, a anunţat, vineri, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, care a spus că va discuta cu Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe această temă, ca să-i argumenteze încă o dată că aceste măsuri nu vor avea efecte negative în economie.
Ministrul de resort a declarat: "Cred că acest Cod Fiscal va rămâne în forma deja adoptată de către Parlament. Nu văd ce altfel de discuţii ar mai putea să fie pe măsuri, nu văd care ar fi efectul puternic al aplicării treptate a unor măsuri. Eu sunt pentru a produce în economie toate acele efecte de care economia are nevoie, dar efecte considerabile. Pentru că, altfel, o amăgire a aplicării treptate a unor astfel de măsuri nu produce efectele scontate. (...) Nu este cazul ca acest Guvern să revină asupra acestor măsuri prevăzute în Codul Fiscal. Dacă situaţia o va impune, sunt convis că se vor găsi măsuri care să compenseze la un moment sau altul. Dar să revenim asupra a ceea ce este prevăzut acum în Codul Fiscal, asta sub nicio formă. (...) Nu am motive să cred că întregul pachet de măsuri nu va produce cel puţin impactul programat pentru 2016".
Principala măsură care ar urma să fie adoptată odată cu promovarea noului Cod Fiscal este reducerea TVA la 19%. De altfel, aceasta este şi măsura care a condus la cele mai multe controverse.
Mugur Isărescu este de părere că noul Cod Fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care reducerile de taxe şi impozite l-ar avea asupra economiei, din punct de vedere economic şi financiar.
Nici reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene nu au fost de acord cu noul Cod Fiscal.
De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care ultima misiune a delegaţiei FMI nu a fost încheiată cu succes.
În urmă cu doouă săptămâni, vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis declara: "Suntem îngrijoraţi că programul privind balanţa de plăţi este, din nou, deraiat şi din nou nu suntem în măsură să încheiem revizuirea. În cursul precedentului şi actualului program s-au făcut multe progrese...Din păcate, acum, trebuie spus că, referitor la evoluţiile fiscale, vedem o deviere clară în privinţa planurilor Guvernului român legate, de exemplu, de reducerea TVA cu cinci puncte procentuale, până la 19%. Estimăm că anul următor deficitul bugetar al României ar putea ajunge la aproximativ 3% din PIB. Nu este un semnal liniştitor pentru pieţe această creştere rapidă a deficitului bugetar. Ne-am împărtăşit îngrijorările cu autorităţile române şi suntem gata să discutăm din nou. În ceea ce priveşte programul privind balanţa de plăţi, acesta expiră în septembrie şi recomandăm în continuare autorităţilor române să folosească eficient timpul rămas pentru a adopta reformele necesare".
În ciuda acestui mesaj, ministrul nostru de finanţe a reiterat, ieri, că ţara noastră se află în continuare în acord cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, "deşi există anumite nemulţumiri".
În opinia domniei sale, care consideră că declaraţia oficialului european poate fi "plastică", "nu există formularea «acord deraiat»": "Putem spune că suntem «în» sau «în afara» acordului cu partenerii externi. Suntem «în»".
Eugen Teodorovici a explicat: "Întotdeauna relaţia cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială va fi una de respect reciproc, zic eu una normală. Acum, că sunt situaţii în care sunt divergenţe sau diferenţe de opinii între un guvern sau altul este ceea ce se întâmplă în toate statele membre din Europa, nu numai în cazul României".
Potrivit ministrului de resort, nu va mai exista o altă misiune a FMI până la finalul acordului: "La începutul lunii septembrie i-am invitat pe colegii de la Comisie să vină în România, să discutăm despre ceea ce România a făcut în continuare vis-a-vis de angajamente şi chiar pe structura de proiect a noului buget pe 2016".
• Erste Group nu vede cu ochi buni efectele Codului Fiscal
Erste Group a majorat estimarea referitoare la creşterea consumului privat din România în 2016, cu 1,1 puncte procentuale, la 4,5%, ca efect al pachetului de măsuri din noul Cod Fiscal, avertizând că unul dintre riscurile generate ca urmare a implementării acestuia este supraîncălzirea economiei.
Potrivit unei analize a Erste Group aferentă perioadei 2016-2019, referitoare la oportunităţile şi riscurile la care este expusă economia României ca urmare a relaxării politicii fiscale, consumul privat va creşte cu 4,6% în 2017, cu 4,4% în 2018 şi cu 4,2% în 2019%.
Scenariul de bază al băncii austriece prevedea un avans al consumului privat de 3,7% în acest an, urmat de o creştere de 3,6% în 2016, 3,5% în 2017 şi 3,4% în 2018 şi 2019, arată cercetarea, citată de Mediafax.
Între riscurile menţionate de Erste Group ca efecte ale noului Cod Fiscal se află posibilitatea ca deficitul bugetar să nu respecte angajamentele României din acordurile cu FMI şi Comisia Europeană, de sub 3% din PIB, ceea ce va înrăutăţi relaţiile României cu creditorii internaţionali.
Pentru 2016, Erste a majorat previziunea referitoare la deficitul bugetar de la nivelul de 1,2% prevăzut în scenariul de bază la 3,5%. Pentru următorii trei ani, banca a revizuit estimarea de la un deficit de 1,1% din PIB la 3% în 2017, 2,6% în 2018 şi 2,3% în 2019. La nivelul perioadei 2016-2016, instituţia anticipează un deficit mediu de 2,9% din PIB.
Alte riscuri prevăzute de Erste sunt retrogradarea ratingurilor României de către agenţiile de evaluare financiară, creşterea costurilor de finanţare, scăderea investiţiilor ca urmare a ajustării cheltuielilor pe termen scurt, precum şi ajustări pe termen mediu care să aibă efecte economice contrare.
În perspectiva reducerii TVA de la 24% la 19%, Erste a revizuit în scădere estimarea referitoare la inflaţia din decembrie 2016 la 0,7%, în timp ce rata medie a inflaţiei se va menţine uşor negativă (-0,3%).
Între riscurile suplimentare la care va fi supusă economia se numără intenţia Guvernului de majorare semnificativă a salariilor angajaţilor din sectorul public în 2016, impactul estimat asupra PIB fiind de 1,3%, şi majorarea cheltuielilor în sectorul militar cu 1% din PIB din 2017.
• Primele efecte ale reducerii TVA la alimente - acoperirea deficitului creat şi plus de 400 milioane lei la buget
Estimările pozitive ale ministrului finanţelor publice în ceea ce priveşte urmările pe care le-ar putea avea aplicarea noului Cod Fiscal au la bază şi efectele din iunie ale reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%, a declarat Eugen Teodorovici.
Domnia sa a afirmat că impactul introducerii TVA redusă la alimente, de la 1 iunie 2015, a fost unul pozitiv, cu un plus de 400 de milioane de lei la bugetul statului: "Impactul prognozat pe iunie al introducerii cotei TVA de 9% la alimente era unul negativ, de 500 milioane de lei. Nu numai că am reuşit să acoperim deficitul, dar avem un plus de 400 milioane de lei, deci per total avem 900 milioane de lei. Deci, măsura a fost binevenită şi nu este niciun dubiu că şi celelalte măsuri din Codul Fiscal vor avea acelaşi efect. Nu numai că am acoperit gaura prognozată, de 500 milioane lei, dar avem şi un plus de 400 milioane lei".
Raportat la iunie 2014, bugetul a atras 60 milioane de lei în plus, în urma reducerii TVA la alimente.
• Şcolile private au primit bani de la Guvern, la rectificarea bugetară
În timp ce, în sistemul public educaţional, există şcoli care nu au nici măcar dotările elementare pentru o funcţionare normală, Guvernul a alocat, pentru prima dată, bani sectorului privat de învăţământ. Cele 32,6 milioane de lei vor fi destinate claselor obligatorii din sistemul privat de învăţământ, autorităţile preconizând că, astfel, vor fi reduse taxele şcolare aferente.
"Vreau să văd în mod detaliat şi cu argumente foarte clare cum se cheltuiesc sumele alocate ministerelor", a spus Eugen Teodorovici, afirmând că Executivul va analiza, înainte de a doua rectificare bugetară din acest an, care va avea loc la finele lunii octombrie, cum au cheltuit ordonatorii de credite banii alocaţi la rectificarea din iulie. În funcţie de rezultate, vor fi redistribuite sumele necheltuite, a declarat ministrul finanţelor, precizând: "Sumele neutilizate trebuie alocate în zonele unde se cheltuieşte eficient. Trebuie să alocăm aceste sume în zonele de interes în economie şi ca importanţă, în sănătate şi educaţie".
În ceea ce priveşte marea infrastructură, nu se va mai lucra ca acum, a spus Eugen Teodorovici, adăugând: "Nu se mai va lucra în funcţie de câţi bani avem, ci se vor da bani în funcţie de lucrările efectuate. Vom încuraja mult proiectele de infrastructură".
Printre altele, ministrul de resort a menţionat că prima rectificare din acest an este una pozitivă, în condiţiile în care, în general, prima rectificare din an era negativă, în anii trecuţi.
1. Prostimea prognozei
(mesaj trimis de vasile în data de 03.08.2015, 12:11)
Nu se poate trage deja o concluzie asupra efectelor de TVA la alimente... E o prostie sa faci dupa 1 luna niste calcule s-au sa tragi niste concluzii.... Atata populism ... In luna iunie multe persoane au cumparat unele produse in avans...chiar pe 2 lnui...stiind ca urmeaza pe urma ..o eventuala scumpire precticata de supermagazinele din tara ... Si nu uitati ca ..timpul a fost in acest an nefavorabil agriculturii...
2. Ministrule,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 03.08.2015, 19:01)
analiza felului in care se cheltuiesc banii trebuie sa fie continua. Dupa ce-ti propui, ne dai de inteles ca n-ai facut o analiza a felului cum s-au cheltuit banii in sem I.
Cum s-au cheltuit banii alocati de la buget in sem I? In special aia pentru bunuri si servicii si aceia pentru investitii.
Impresia creata este ca dati bani gramada, din care ticalosii isi iau zeciuiala de 10-50% si platesc fel de fel de lucrari exotice, ba chiar unele nerealizate, dupa "bunele" obiceiuri.
E greu! Greu sa inlatura naravurile proaste. Bine a zis cine a zis: "Năravu din fire n’are lecuire".
Cind ma gindesc si la triplarea salariilor pentru unii alesi am in fata panorama vata a ticalosiilor pe care le fac guvernantii.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 03.08.2015, 19:02)
vasta