Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor "Oltchim", extins cu trei luni

S.B.
Piaţa de Capital / 28 martie 2017

Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor "Oltchim", extins cu trei luni

Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea celor nouă pachete de active ale combinatului "Oltchim" (OLT) a fost prelungit cu trei luni, până la 26 iunie, potrivit unui raport trimis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Ca urmare a solicitărilor primite de la participanţii procesului de vânzare a pachetelor de active ale Oltchim, precum şi din cauza complexităţii proiectului, s-a decis extinderea termenului limită de depunere a ofertelor angajante, pentru data de 26 iunie 2017", se arată în raport.

Adunarea Creditorilor "Oltchim" (OLT) a aprobat, pe 6 martie, modificarea planului de reorganizare a activităţii societăţii, potrivit unui comunicat remis BVB, în condiţiile în care compania şi Ministerul Economiei au anunţat, încă din august 2016, vânzarea companiei pe bucăţi.

"Modificarea planului priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător(i)", se arăta în comunicatul transmis de companie.

Consultanţii AT Kearney şi White Case se ocupă de noul proces de vânzare a "Oltchim", pentru 1,3 milioane de euro, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de ziarul BURSA, în august 2016.

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a mers, pe 9 martie, la combinatul vâlcean, pentru a discuta despre stadiul vânzării de active cu administratorii judiciari şi cu sindicatele, conform reprezentanţilor ministerului.

Procesul vânzării de active ale combinatului este într-un stadiu avansat, Ministerul Economiei luând act de acordul recent al creditorilor de divizare a combinatului în nouă pachete de active, potrivit unui comunicat al ministerului.

Ministrul Mihai Tudose a declarat, la acel moment: "Cunosc foarte bine situaţia combinatului Oltchim şi recunosc rolul deosebit pe care acesta îl are în economia locală şi cea naţională. Mai mult, cred că e important să dezvoltăm un ecosistem economic în jurul combinatului, legat de un viitor un hub energetic prin care să dăm substanţă mediului de afaceri din zonă. Rezultatele bune înregistrate îmi confirmă încrederea în păstrarea statutului de actor regional important în domeniul chimic în piaţa centrala şi est europeană. Guvernul este preocupat de situaţia comunităţii locale şi avem dialog permanent cu administratorii şi reprezentanţii salariaţilor pentru a ne asigura că rezultatul aplicării planului de reorganizare va răspunde nevoilor reale ale companiei, statului şi angajaţilor".

Recent, omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează "Chimcomplex", şi Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al "Oltchim"), au confirmat, pentru ziarul BURSA, că urmau să depună oferte pentru cumpărarea activelor combinatului chimic "Oltchim", în timp ce alte surse susţineau că printre investitorii interesaţi s-ar regăsi şi companii din China, Kuweit şi Israel.

Conform declaraţiei preşedintelui Consiliului de Administraţie al "Chimcomplex" Borzeşti, dr. ing. Virgiliu Băncilă, oferta depusă se referă la modulele de active viabile, de utilităţi şi logistică şi la activele care vor constitui baza dezvoltării viitoare a platformei.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a afirmat, recent, că, la începutul acestui an, vânzarea activelor combinatului Oltchim ar putea fi finalizată, însă tranzacţiile finale vor trebui aprobate de Comisia Europeană.

Schimbarea metodei de vânzare a "Oltchim" a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru combinat şi a transmis că opinează că procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, va conduce la o continuitate economică între "Oltchim" SA şi un posibil cumpărător al "Oltchim" SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de "Oltchim" SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

"Oltchim" a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,46 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, conform rezultatelor financiare preliminare transmise Bursei de Valori Bucureşti.

"Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea "Oltchim", dar fără succes.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pana la urma se va privatiza cum trebuie si anune statul va vinde un pachet consistent. Combinatul functioneaza din ce in ce mai bine. Comisia Europeana va da un verdict favorabil. Ajung la pensie si inchei o etapa importanta din viata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb