Titlurile "Rompetrol Rafinare" ocupă, în continuare, poziţia fruntaşă în topul câştigurilor

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 ianuarie 2009

Acţiunile companiei "Rompetrol Rafinare" Constanţa, operatorul rafinăriei "Petromidia", tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul RRC, au adus cele mai bune randamente investitorilor care s-ar fi decis să le vândă joi, reprezentând în continuare cel mai bun plasament de pe piaţă, realizat la termen de o lună. Astfel, cotaţia titlurilor RRC a câştigat, în perioada 22 decembrie - 22 ianuarie, 36,71% (raportat la moneda europeană), până la 0,245 lei/acţiune, în şedinţa bursieră de vineri.

Şi investitorii care au achiziţionat, în perioada analizată, bijuterii şi alte obiecte din aur s-au putut considera inspiraţi. Metalul galben a oferit o rentabilitate de 8,10%, la 22 ianuarie , mai mică însă faţă de cea obţinută cu o zi în urmă.

Mulţumite au fost şi persoanele care au preferat, la 22 decembrie, să constituie depozite în euro la "Banca Românească". Acestea au obţinut în continuare randamente stabile la această categorie de plasament, pe fondul aprecierii monedei europene în raport cu leul, câştigând 0,48% din suma investită iniţial.

Cu toate acestea, tradiţionaliştii care au ales să-şi deschidă depozite în lei au înregistrat randamente negative. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament ar fi obţinut, joi, o pierdere de doar 7,80% din suma depusă, dacă ar fi fost suficient de inspiraţi să aleagă depozitele în lei la "Alpha Bank".

Nici persoanele care nu şi-au utilizat resursele băneşti în această perioadă, fiind mai puţin încrezătoare în oportunităţile oferite de piaţă nu s-au putut declara prea fericite. Din cauza deprecierii leului în raport cu moneda euro, cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 8,86%.

Randamente negative au fost obţinute şi de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "Omnitrust", s-au ars cel mai puţin, raportând, în perioada 22 decembrie - 22 ianuarie, o scădere de 3,86% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro).

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, a consemnat o apreciere de 20,75%, în ultima lună, în timp ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o scădere de 12,95%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb