TradeVille: Companiile americane sunt generoase cu dividendele

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iulie 2023

TradeVille: Companiile americane sunt generoase cu dividendele

Companiile din componenţa indicelui bursier american S&P 500 au plătit mai multe dividende în trimestrul al doilea din 2023, faţă de acelaşi interval din 2022. Totuşi, investitorii americani preferă oportunităţile de creştere aduse mai ales de companiile de tehnologie. Prea puţine dintre aceste companii se califică drept "aristocraţi ai dividendelor", însă, pe termen lung, există şanse ca acestea să reprezinte tot mai mult clasa "aristocrată", potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Investiţia în "aristocraţi" rămâne în continuare o opţiune pentru investitorii care urmăresc îndeosebi venituri recurente şi în creştere.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF - un ETF care distribuie trimestrial dividende deţinătorilor unităţilor de fond

Constituit în anul 2015, SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS este un ETF care distribuie trimestrial dividende deţinătorilor unităţilor de fond. Obiectivul ETF-ului este replicarea performanţei indicelui de referinţă (benchmark). În prezent, indicele de referinţă este S&P 500 High Dividend, în componenţa căruia sunt incluse 78 de acţiuni aparţinătoare indicelui S&P 500 şi care au majorat valoarea dividendelor distribuite în fiecare an din ultimii cel puţin 25 de ani consecutivi. În portofoliul ETF-ului se regăseau, în data de 5 iulie 2023, 77 de acţiuni.

În cadrul ETF-ului, sunt selectate acele acţiuni "aristocrate" care plătesc dividende cu randamente ridicate*.

Notă: *) Drept referinţă, anumiţi investitori consideră că randamentele dividendelor companiilor americane sunt ridicate atunci când depăşesc randamentul la termen al titlurilor de stat cu maturitatea la 10 ani emise de guvernul SUA. În prezent, randamentul la termen al acestora oscilează în jurul valorii de 3,8%. Totuşi, nu s-a identificat o definiţie concretă a termenului de "randament ridicat al dividendului" ("high dividend yield").

Societăţile din componenţa S&P 500 au plătit dividende record în 2022

Anul trecut, societăţile din componenţa S&P 500, principalul indice bursier american, au plătit dividende record, valoarea estimată a acestora fiind de 561 de miliarde de dolari. În cazul unor companii, s-a reluat plata dividendelor pentru prima oară după pandemie.

În trimestrul al doilea din 2023, aceste companii au plătit dividende de 143,2 miliarde de dolari, cu aproape 2% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2022, dar mai puţin decât valoarea totală distribuită în primele trei luni din 2023, de 146,8 miliarde de dolari. Acest fapt a încheiat şapte trimestre consecutive de creştere a dividendelor plătite de acţiunile din S&P 500.

În contextul dezvoltării tehnologiei AI, care a contribuit decisiv la aprecierea indicelui bursier S&P 500 în acest an, investitorii se reorientează către acţiunile companiilor de tehnologie, în detrimentul celor plătitoare de dividende. Cu alte cuvinte, o bună parte din aceştia optează pentru oportunităţile de creştere în detrimentul randamentelor din venituri, pentru care instrumentele cu venit fix au devenit foarte competitive. Acest fapt se datorează majorării dobânzilor.

În compoziţia indicelui de referinţă al ETF-ului, sectorul IT are o reprezentare de numai 2,8%. Şi, totuşi, când ar putea intra companii din "Big Tech" în clasa "aristocraţilor"? Cel mai promiţător candidat este compania Microsoft, care în ultimii zece ani şi-a majorat anual dividendul şi, teoretic, ar deveni "aristocrată" în anul 2038, peste 15 ani. Pentru companiile de tehnologie, trecerea timpului pare să nu aducă sfârşitul marilor oportunităţi de dezvoltare. Înfiinţată în 1975, Microsoft este în fruntea marilor dezvoltări din domeniul AI. De la începutul anului, cotaţia acţiunii s-a apreciat cu peste 41%.

Pentru următorii cinci ani, printre alţi candidaţi la statutul de "aristocrat" se regăsesc companii renumite precum:

- Lockheed Martin Corp. (aviaţie şi apărare) - are 20 ani de creştere consecutivă a dividendelor;

- Qualcomm Inc. (semiconductori) - are 20 ani de creştere consecutivă a dividendelor;

- Nike Inc. (articole de vestimentaţie sportivă) - are 21 ani de creştere consecutivă a dividendelor;

- UPS Inc. (servicii de livrare şi logistică) - are 21 ani de creştere consecutivă a dividendelor;

Deţinerile ETF-ului

Cele mai mari zece deţineri ale ETF-ului, în data de 5 iulie 2023, erau: (vezi tabel 1)

TradeVille: Companiile americane sunt generoase cu dividendele

Precum indicele de referinţă, acest ETF urmăreşte ca ponderile investite în acţiuni să tindă spre egalitate. Din punct de vedere al sectoarelor de activitate, la data de 5 iulie 2023, ponderile investite erau următoarele: (vezi tabel 2)

TradeVille: Companiile americane sunt generoase cu dividendele

De la începutul acestui an şi până la data de 5 iulie, indicele de referinţă al ETF-ului a avut o evoluţie inferioară faţă de S&P 500. Mai jos, sunt prezentate evoluţiile în forma Randamentului Total ("Total Return"): (vezi tabel 3 şi tabel 4)

TradeVille: Companiile americane sunt generoase cu dividendele

TradeVille: Companiile americane sunt generoase cu dividendele

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în ETF

Oportunităţi

- Expunerile asupra "aristocraţilor" bursei americane stabilizează veniturile din portofoliile investitorilor. ETF-ul oferă venituri recurente investitorilor, având costuri de administrare relativ reduse. Faţă de acţiunile care plătesc dividende ocazional, "aristocraţii" au rezistat probei ciclurilor economice de-a lungul timpului, reuşind să ofere acţionarilor un venit anual din ce în ce mai mare şi sunt percepute ca fiind mai puţin riscante decât acţiunile care nu sunt "aristocrate".

- ETF-ul oferă o expunere diversificată asupra mai multor sectoare din economia americană.

Riscuri

- În anumite situaţii, companiile pot sista sau reduce valoarea dividendului acordat acţionarilor. În acest caz, teoretic, companiile ar fi eliminate din portofoliul ETF-ului, deoarece nu corespund etichetei de "aristocrat", fapt care poate cauza reducerea veniturilor investitorilor.

- Într-un mediu cu dobânzi ridicate, investiţia în companii plătitoare de dividende are un cost oportun mai mare. Pentru investitori, devine mai puţin tentant să accepte prima de risc specifică acţiunilor, atunci când instrumentele cu venit fix pot oferi randamente din ce în ce mai mari.

- În prezent, ETF-ul are expuneri destul de mici asupra sectorului tehnologic, care are o contribuţie considerabilă la creşterea S&P 500. Astfel, există anumite costuri oportune aduse de ponderile investite în fiecare sector.

- Încadrarea companiilor sub statutul de "aristocrat" este condiţionată atât de trecerea unui timp îndelungat, cât şi de majorarea anuală a dividendelor.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: ssga.com, spglobal.com, fool.com, ycharts.com, wsj.com, sseg.com, nasdaq.com.

----------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Lasă.ne frate cu americanii și dividendele lo rde 2%!

    1. Sunt si cu dividende mai mari: 7, 8... 15%, dupa caz. Cauta.

      Corect. Dividende infime, pentru care non-rezidentii platesc 30% taxe.

      Inca din anii '80, scopul corporatiilo rglobaliste nu mai este acela de a redistribui valoarea creata. 

      Singurul scop al corporatiilo rglobaliste este scalarea, expansiunea volumetrica si remunerarea regeasca a clasei manageriale. 

      Banii vin de la bancheri si fonduri la costuri aproape nule, marjele sunt infime, iar marjele de profit pe masura.

      Sunt ultracapitalizate cu bani din nimic, asa ca orice profit realizabil ai distribui catre capital nu atingi un randament al dividendului de 4-5% cat era in perioada clasica a capitalismului. 

      Pentru dividende 10% e daca ai completat W-8BEN, cel putin prin Tradeville.

      Cum am mai zis, sunt si cu dividende mai mari. 

      am investit aicea pe aero la noi mi se pare mult mai sigur, am mai mare incredere in ASF decat in SEC dupa serialele pe care le-am vazut pe netflix, si chiar si brokerii imi inspira mai multa incredere (vezi era plasamentelo rprivate ce firme s-au adus la bursa) si mai ales apreciez modul in care sunt tratati actionarii minoritari. astea sunt doar cateva motive pentru care apreciez aero si companiile de pe ea, hai, milk, nrf, ag, airclaim, si pe unde am mai investit au fost foarte cinstite cu actionarii minoritari de retail si nu au spus niciodata vreo minciunica cifrele au fost 100% corecte si transparente. asa ca mai lasati-ma cu americanii ca n-am nevoie2, am aici prospecte clare si antreprenori integri cu experienta dovedita

      Inca primesti dividende de la Theranos si Wirecard?

      Bai, ironie, SEC este mai corupta decat ASF iar bursa din USA mai manipulata decat BVB.

      Ti-o spune unul care a castigat pe NYSE 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb