Valoarea de piaţă a companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se află, în momentul de faţă, la cel mai înalt nivel din istorie, iar în acest context, Departamentul de Analiză al TradeVille a realizat un raport care prezintă estimările pentru dividendele ce vor fi propuse de societăţi pentru anul 2025.
Estimarea dividendelor are la bază câştigul net preconizat pentru anul următor, care ţine cont de sezonalitatea profiturilor, mai exact ponderea ultimului trimestru din an. De asemenea, rata de alocare a dividendelor este cea aferentă dividendelor plătite în 2024.
• Media randamentelor dividendelor: 4,1%
Conform estimărilor Tradeville privind dividendele care vor fi propuse în 2025, media randamentelor dividendelor este de 4,1%, mai mică cu 0,8 puncte procentuale faţă de estimările pe selecţia de companii făcută anul trecut, care avea un randament mediu de 4,9%. Doar o singură companie este aşteptată să obţină un randament al dividendului mai mare de 10%, aceasta fiind Turbomecanica, cu un randament estimat de 10,7%. Astfel, în top 5 companii cu cel mai mare dividend estimat intră Turbomecanica (10,7%), Alumil (8,2%), Conpet (7,4%), Hidroelectrica (7,3%) şi Banca Transilvania (7%).
Printre companiile cu cel mai mic randament al dividendului estimat se numără Electrica (0,7%), Antibiotice (0,8%), Compa (0,9%), Transelectrica (1,5%) şi Farmaceutica Remedia (1,9%), notează TradeVille.
BNR a estimat pentru anul 2025 o rată a inflaţiei de 3,5%, astfel media randamentelor selecţiei Tradeville se situează peste rata inflaţiei prevăzute. Aşadar, 14 din cele 28 de companii analizate au un randament al dividendului estimat mai mare faţă de nivelul prognozat al inflaţiei.
• Cel mai mare randament, estimat pentru Turbomecanica
Turbomecanica: Societatea a raportat o creştere de două cifre la nivelul rezultatelor financiare în primele nouă luni ale anului curent, atingând deja obiectivul de profit pentru 2024 încă din al treilea trimestru. Marja de profit a fost cu aproximativ 4 puncte procentuale peste ţinta stabilită, marcând un record pentru ultimii ani. Totuşi, această performanţă este parţial influenţată de sezonalitatea specifică producţiei şi vânzărilor. Compania anticipează o scădere a marjei de profit în ultimul trimestru, dar care va atinge obiectivul stabilit de 10%. Pentru ultimele trei luni din an, compania avea bugetat un impact asupra profitului de aproximativ 5 milioane de lei din cele 12 milioane de lei pentru tot anul. Deoarece compania şi-a depăşit deja ţinta de profit în primele nouă luni, vom accepta cifrele bugetate de companie pentru restul anului, fără să ne aşteptăm la sume mai ridicate, chiar dacă societatea are o sezonalitate mai ridicată în ultimul trimestru. Astfel, profitul estimat pentru tot anul va fi de aproximativ 20 de milioane de lei. Dacă se păstrează rata de alocare de anul trecut, de 81%, ajungem la un dividend cu un randament de peste 10%.
Digi Communications: Compania nu a anunţat recent o politică clară privind dividendele, însă aceasta a înregistrat rezultate financiare de zece ori mai mari în primele nouă luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023. În acelaşi timp, preţul acţiunii a crescut cu 50%. Deşi performanţele financiare actuale ar permite acordarea unui dividend semnificativ, strategia Digi s-a concentrat în trecut pe creşteri anuale modeste ale dividendului, cuprinse între 10% şi 20%. Dacă această tendinţă se menţine, pornind de la dividendul brut de anul trecut, de 1,25 lei/acţiune, putem estima un dividend pentru acest an în jurul valorii de 1,4 lei/acţiune.
Farmaceutica Remedia: Dividendul a fost calculat raportat la profitul neconsolidat estimat, compania având o rată de alocare a dividendelor de cel puţin 50% din profitul net.
BRD Groupe Societe Generale: Banca îşi menţine politica de dividende în strânsă legătură cu strategia de dezvoltare, BRD oferind un dividend brut pe acţiune aferent exerciţiului financiar 2023 de 1,1725 lei/acţiune. În baza menţinerii ratei de alocare din profit, estimăm un divindend de 1,0453 lei/acţiune, implicând un randament de 5,8%.
OMV Petrom: Dividendul estimat la OMV Petrom se bazează pe politica de dividende a companiei, care a stabilit o rată de creştere anuală a dividendului situată între 5% şi 10%. Estimarea se bazează pe creşterea cu nivelul maxim propus, de 10%, şi a luat în calcul doar dividendul de bază.
Banca Transilvania: Pentru anul 2024, în baza menţinerii ratei de alocare din profit pentru dividende de 40%, se estimează un randament al dividendului de 6,9%.
Transport Trade Services: Politica de dividende, aprobată de companie în data de 30.09.2021, presupune distribuirea sub formă de dividende a 45% din profitul net individual. Ca urmare, în calculul de estimare a randamentului dividendului a fost utilizat profitul net individual obţinut de companie.
Sphera Franchise Group: În 2024, Sphera a distribuit dividende cu un randament cumulat de 5,64%, primul plătit în iunie şi al doilea în noiembrie, ambele în valoare de 1,05 lei/acţiune, din profitul net nedristribuit al anilor 2022 şi 2023. Legislaţia românească privind holdingurile, în care se încadrează şi grupul Sphera, prevede un decalaj de un an pentru distribuirea de dividende către acţionari. Profitul net pentru 2024 a fost estimat ţinând cont de valoarea bugetă de companie, potrivit declaraţiilor managementului.
BVB: Având în vedere rata de distribuţie de puţin peste 50% a dividendului din 2024, dividendul din 2025 a fost estimat la 0,8288 lei/acţiune.
One United Properties aplică o politică de dividende care prevede distribuirea a până la 35% din profitul net distribuibil obţinut la nivel individual de companie. Politică sa presupune plata dividendelor semestrial, astfel: prima tranşă este aprobată în septembrie/octombrie, pe baza rezultatelor auditate pentru prima jumătate a anului; a două tranşă este aprobată în aprilie, împreună cu raportul anual auditat.
Este important de menţionat că profitul individual este semnificativ mai mic decât cel consolidat. Pentru anul 2024, estimarea profitului individual este de 129.475.832 lei, calculată păstrând raportul dintre profitul net consolidat şi cel individual, care a fost de 33% în 2023. Astfel, se estimează un profit net consolidat de 389,4 milioane de lei pentru anul în curs. Aplicând ponderea de 35% asupra profitului individual estimat, ajungem la valoarea dividendului propus.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: analize proprii, BNR.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. vindeti
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2024, 11:57)
ca eu cumpar!
companii solide cu indicatori extraordinari
recuperezi investitia in max 5 ani doar din dividend
nu plecati dupa fenta! ;)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2024, 20:48)
Media randamentelor dividendelor: 4,1%.
media titlurilor de stat 6,5%
dar stiu, le creste cifra de afaceri
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2024, 20:50)
Avem și bonduri guvernamentale
Un portofoliu diversificat sanatos
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2024, 23:40)
Nu ma interesează media, ci randamentul acțiunilor mele