Ţara noastră va trece la televiziunea digitală terestră în iunie 2010, cu şase luni mai târziu decât primul termen impus de Uniunea Europeană, respectiv decembrie 2009, potrivit declaraţiilor făcute ieri în cadrul unui colocviu pe teme telecom, de Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
"Primul termen impus prin tratatul comunitar pentru trecerea la televiziunea digitală terestră este finele anului 2009, iar următoarea dată-limită jumătatea anului viitor. Din păcate, primul termen nu a putut fi res-pectat, deoarece Ordonanţa de modificare a Legii Audiovizualului a întârziat de la aprobare din cauza textului ambiguu. O procedură de selecţie în privinţa operatorilor de multiplexuri durează, în general, şase luni de la apariţia unei Hotărâri de Guvern care reglementează acest lucru", a afirmat Marinescu, citat de Agerpres.
Oficialul ANCOM a adăugat faptul că, la ora actuală, este nevoie de o Hotărâre de Guvern prin intermediul căreia se va cunoaşte tipul de procedură prin care vor fi alocate primele două multiplexuri din şase, ce vor permite transmisia în format digital, precum şi valoarea taxei de licenţă percepută operatorilor câştigători pentru exploatare.
"În privinţa televiziunii digitale, România are disponibile şase acoperiri naţionale care permit transmisia digitală. Dintre acestea, două vor trebui inaugurate înainte de 2012, iar celelalte în momentul în care se va opri în totalitate trasmisia de tip analogic, adică după 1 ianuarie 2012. Este nevoie de o Hotărâre de Guvern care să precizeze două lucruri esenţiale: ce tip de procedură va permite alocarea primelor două multiplexuri şi cât va fi taxa de licenţă percepută câştigătorilor", a explicat Cătălin Marinescu.
Conform lui Marius Fecioru, minis-tru secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Hotărâ-rea de Guvern care va reglementa alocarea de multiplexuri naţionale "va fi gata până cel târziu săptămâna viitoare".