Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis că greva de avertisment declanşată de Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, care a avut loc în 15 noiembrie 2018, a fost ilegală, deoarece sindicatul nu a respectat legea dialogului social.
Sentinţa pronunţată cu privire la greva de avertisment are consecinţe şi asupra grevei programată de USLM pentru miercuri, 21 noiembrie, când sindicaliştii doresc să oprească toate graniturile de metrou între orele 4:00 - 16:00, dacă nu va fi rezolvat conflictul colectiv de muncă.
Conform art. 182 din Legea 62/2011, legea dialogului social, "greva poate fi declarată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilităţile de soluţionare a conflictului colectiv de muncă prin procedurile obligatorii prevăzute de prezenta lege, numai după desfăşurarea grevei de avertisment şi dacă momentul declanşării acesteia a fost adus la cunoştinţa angajatorilor de către organizatori cu cel puţin două zile lucrătoare înainte".
Din dispoziţiile acestui articoli, ar reieşi că în lipsa unei greve de avertisment declanşată legal, nu se poate declanşa greva generală.
Cu toate acestea, sindicatul USLM consideră că este îndreptăţit să continue protestul cu greva, pe care doreşte să o declanşeze mâine dimineaţă şi îşi întemeiază demersul pe aceeaşi decizie a Tribunalului Bucureşti, care a mai spus că "respinge cererea de încetare a continuării acţiunilor de grevă intemeiate pe greva de avertisment ca prematur formulată".
În comunicatul de presă emis de USLM se mai arată: "În aceste condiţii, conform adresei înregistrată la Metrorex sub nr. 3858/16.11.2018, miercuri, 21.11.2018, la metrou va fi declanşată greva propriu-zisă pe termen nelimitat, zilnic intre orele 4:00 - 16:00. În conformitate cu legea avem acest drept".
Faţă de afirmaţiile sindicaliştilor, conducerea Metrorex arată că "îşi manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform Legii dialogului social şi face apel la angajaţii săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor la timp şi în siguranţă este prioritară".