Tufan şi Anastasescu, acţionarii Elsid, au pierdut procesul cu Hidroelectrica

Adina Lateş
Companii / 23 noiembrie 2015

Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, acţionarii companiei Elsid Titu S.A., au pierdut definitiv procesul cu EURO INSOL, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul formulat de Elsid împotriva măsurii administratorului judiciar de aplicare, în anul 2012, a clauzei de forţă majoră în contractul de furnizare energie electrică încheiat cu Hidroelectrica, informează un comunicat remis redacţiei.

Elsid a formulat o contestaţie împotriva măsurii de aplicare a clauzei de forţă majoră în anul 2012, înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti sub nr. 31833/3/2012. Prin sentinţa civilă nr. 1443/11.02.2015 Tribunalul a respins contestaţia că neîntemeiată şi a obligat Elsid la plata cheltuielilor de judecată. Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs Elsid, însă Curtea de Apel, prin decizia dată săptămâna trecută, a respins acest recurs, hotărârea devenind astfel definitivă.

Elsid, trader de energie şi producător de electrozi siderurgici, a contestat măsura administratorului judiciar Euro Insol de activare a clauzei de forţă majoră în perioada 01 august 2012 - 01 decembrie 2012, clauză ce a avut că efect diminuarea cantităţii de energie pe care Hidroelectrica a livrat-o Elsid în perioada menţionată.

"În 2012 Hidroelectrica s-a confruntat cu cea mai mare seceta din istoria companiei, în 2012 Dunărea a înregistrat cele mai mici debite din ultimii 150 de ani, în 2012 Hidroelectrica a consemnat cea mai mică producţie de energie realizată vreodată de doar 11,8 TWh, în 2012 Hidroelectrica avea semnate contracte de 20 de TWh. Că să-şi onoreze aceste obligaţii contractuale, Hidroelectrica cumpără de la producătorii termo la preţuri cuprinse între 260-300 lei/ MWh şi din piaţă reglementată la 350-400 lei/ MWh că să o vândă băieţilor deştepţi în pierdere la preţuri cuprinse între 103-132 lei MWh. Când nu a mai avut bani, după ce intrase într-un deficit de numerar de 783 milioane lei şi pe o pierdere de 500 milioane lei, Hidroelectrica a activat forţă majoră. Hidroelectrica nu s-a prevalat de o manieră arbitrară de această clauză contractuală şi legală, Camera de Comerţ şi Industrie a României fiind instituţia care a emis certificatul de forţă majoră. Forţă majoră este o clauză exoneratoare de obligaţii fiind recunoscută în legislaţia tuturor ţărilor democratice, indiferent de sistemul de drept. Dar nu şi de băieţii deştepţi. Această atitudine de frondă faţă de o companie ajunsă în incapacitate de plata arată mercantilismul şi ferocitatea cu care tratau băieţii deştepţi Hidroelectrica. Efectul activării forţei majore a fost reducerea în cheie matematică a cantităţilor de energie către toţi cei 41 de parteneri contractuali. Dar Elsid, Electrocarbon, Energy Holding au contestat această măsură. Ce conta dacă Hidroelectrica murea. Ei să facă profit", a declarat avocatul dr. Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.

"Menţionăm că, la momentul deschiderii procedurii insolvenţei, societăţile Elsid şi Electrocarbon Slatina, o altă companie deţinută de Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, aveau un preţ contractual fix de 103 lei/ MWh departe de a acoperi preţul de cost de 187 lei/MWh şi fiind evident mult mai mic decât preţul pieţei, care oscila în jurul valorii de 220 lei/MWh. Cele două contracte încheiate de Hidroelectrica cu Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina au generat, în perioada 2006 - 31 mai 2012, o pierdere de 200 milioane lei", se arată în comunicat.

"Hidroelectrica nu este a lui Borza. Dar cu atât mai mult nu este nici a lui Buzaianu, Anastasescu, Tufan, Machinski sau a altor băieţi deştepţi. Hidroelectrica este o companie strategică a României, este o companie vitală pentru poporul român. Orice atac la adresa Hidroelectrica trebuie perceput şi sancţionat că un atac la adresa României. Aceşti băieţi, care timp de zeci de ani au spoliat companiile statului trebuie să înţeleagă că a venit timpul să se oprească şi implicit să plătească. Aştept că instituţiile statului să îşi facă datoria şi în ceea ce îi priveşte. Este culmea tupeului că după ce ai dat o gaură de peste un miliard de euro la Hidroelectrica să mai pretinzi 600 milioane euro daune că urmare a denunţării acestor contracte. Atât EURO INSOL cât şi ulterior ANAF, Curtea de Conturi, DNA şi mai nou Consiliul Concurenţei au stabilit că aceste contracte sunt ilegale, fiind încheiate în fraudă Hidroelectrica şi implicit a statului. Să târăşti Hidroelectrica timp de mai bine de 3 ani de zile pe la toate instanţele din România şi mai nou pe la Paris, Washington, Zurich sau Geneva, blocând ieşirea din insolvenţă şi listarea celei mai valoroase companii a statului român, nu este un simplu abuz de drept procesual, reprezintă un veritabil atentat la siguranţă şi interesele statului român, care va trebui sancţionat că atare", a mai declarat avocatul dr. Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.

Euro Insol şi Hidroelectrica au fost apărate în instanţă de avocaţii de la Borza şi Asociaţii, respectiv Stănescu, Milos, Dumitru şi Asociaţii, iar Elsid Titu S.A. a fost reprezentată de Răzvan Dincă şi Asociaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb