Turcia a dat avizele necesare demarării construcţiei offshore a gazoductului Turkish Stream, notează Platts, care menţionează că permisele sunt pentru zona economică turcească a Mării Negre. Gazprom a renunţat la gazoductul South Stream, care trebuia să aducă gazul rusesc în Europa, oocolind Ucraina. Acum, Turkish Stream este proiectul înlocuitor, care va transporta 63 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti prin Marea Neagră, direct în Turcia.
Avizele date de turci acoperă lucrările de cercetare necesare pentru plasarea a patru conducte, fiecare cu o capacitate de 15,7 miliarde mc de gaze pe an, mai scrie publicaţia citată.
Moscova a transmis Europei că din 2019 nu mai vrea să-i livreze gaze prin Ucraina, ci prin Turkish Steam, şi că Uniunea Europeană ar face bine să se gândească de pe acum cum se conectează la noua conductă.
Potrivit Interfax, vaporul Saipem 7000, care trebuie să instaleze conducta submarină şi care a fost contractat de Gazprom, a părăsit deja portul Burgas din Bulgaria, unde a stat timp de şase luni.
Pentru noul gazoduct, Gazprom poate folosi o parte din studiile de impact asupra mediului pe care le-a întocmit pentru South Stream.
1. Normal că le-a dat
(mesaj trimis de Cristi C în data de 24.06.2015, 18:42)
După ce Rusia a semnat și pentru dublarea capacității North Stream. Ce, să piardă Turcia gazul?
În caz că nu știați, capacitatea suplimentară a North Stream (semnată recent de Rusia) și capacitatea Turkish Stream, însumează, împreună cu facilitățile existente, mai mult decât exportă Rusia gaz către EU. Prin urmare, unii dintre cei doi (nordicii sau turcii) nu vor primi chiar tot cașcavalul. Așa că Rusia a deschis o competiție între ei, cine acceptă discount mai mic. Ce rușine. Hai americanilor cu o bombă asupra rușilor. Economia de piață este ok doar când merge în favoarea noastra.