UE vrea să ne resusciteze sistemul sanitar

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 7 octombrie 2010

UE vrea să ne resusciteze sistemul sanitar

Pentru prima dată în exerciţiul bugetar european 2007-2013, sistemul nostru sanitar a fost propus de către Comisia Europeană între primele zece priorităţi pentru acordarea de Fonduri Structurale. Astfel, potrivit lui Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europea-nă, chiar dacă Guvernul ţării nu a avut în vedere această orientare a UE, ar putea fi identificate circa 400-500 milioane de euro care să fie îndreptate către sectorul sanitar.

În aceste condiţii, având în vedere că sistemul este subfinanţat, reprezentanţii domeniului ar trebui să depună proiecte pentru obţinerea unor sume cât mai mari din aceste fonduri europene.

În prezent, există două mari programe pentru obţinerea de fonduri structurale. Unul dintre acestea vizează refacerea şi dotarea pentru cercetare a Spitalului Colentina din Bucureşti şi presupune atragerea a 23 de milioane de euro. Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor, ne-a declarat că programul se află în faza de licitaţie. Domnia sa ne-a mai spus că cel de-al doilea proiect necesită 1,2 milioane de euro şi are ca obiectiv modernizarea reţelei IT din Spitalul "Sfânta Maria". Alte două proiecte urmează să fie depuse de către municipalitate, săptămâna viitoare, acestea însumând aproximativ 6 milioane de euro, iar cofinanţarea reprezentând doar 2% din total. Contractele presupun reabilitarea a două ambulatorii de specialitate.

Marius Savu ne-a subliniat că lista spitalelor care pot depune programe europene este limitată de UE, sugerând deschiderea acesteia, astfel încât toate spitalele care au nevoie de bani să poată depune astfel de proiecte.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ne-au precizat că acesta nu poate să depună decât proiecte pentru calificarea personalului, în parteneriat cu Ministerul de Interne.

Măsurile prin care ar putea fi depuse proiecte pentru finanţare, în opinia domnului Puşcaş, vizea-ză unele programe orizontale dedicate special sănătăţii, stabilirea unor priorităţi în cadrul programelor de dezvoltare regională, precum şi unele proiecte operaţionale selectate de Autoritatea de Management a unui anume Program Operaţional.

Aceasta înseamnă că, din alocarea programată pentru 2007-2013, potenţialii beneficiari din domeniul sănătăţii ar putea utiliza finanţări europene pentru dezvoltarea infrastructurii şi eficientizarea serviciilor de sănătate, pentru cercetare-dezvoltare-inovare, pentru susţinerea cunoaşterii şi societăţii informaţionale (IT&C), informare şi comunicare, prevenţie şi avertizare, pregătirea resurselor umane, eliminarea inechităţilor accesului la serviciile medicale, medicina muncii, îngrijirea sănătăţii persoanelor vârstnice, proiecte tras-frontaliere etc.

Programele care ar putea fi accesate în acest sens sunt Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional pentru Competitivitate şi Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Modul în care pot fi accesate fondurile UE pentru sănătate va fi dezbătut în cadrul unei conferinţe ce se va des-făşura la finalul acestei luni, în Capitală.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a precizat, într-o conferinţă de presă, că, "potrivit normativului Ministerului Sănătăţii, în sistemul spitalicesc actual există un deficit de circa 7000-8000 de medici. Însă, având în vedere că numărul de medici la 100.000 de locuitori din ţara noastră este la jumătate faţă de UE, ca să ajungem la media europeană ne-ar mai trebui 28.000 de medici". Domnia sa subliniază că nu avem un sistem sanitar "articulat", fapt care pune în pericol situaţia medicilor şi a pacienţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb