Uite compania, nu e compania!

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 ianuarie 2009

Secretarul de stat Tudor Şerban a anunţat, miercuri, că Ministerul Economiei doreşte să desfiinţeze Compania Energetică Naţională, printr-o ordonanţă de urgenţă, aşa cum a şi fost înfiinţată. Ieri, surpriză! Potrivit unui document oficial intrat în posesia ziarului "Bursa", grupul de lucru cu sindicatele şi patronatele pentru combaterea efectelor crizei, constituit la nivelul Ministerului Economiei, a decis finalizarea procedurilor pentru demararea activităţii companiei Energetice Naţionale.

Contactat telefonic şi rugat să ne lămurească în problema companiei, Tudor Şerban s-a rezumat în a ne declara: "Pentru a nu mai exista confuzii, Ministerul Economiei va da un comunicat, în următoarele zile, despre companie".

Surse din Ministerul Economiei susţin că Tudor Şerban a fost zdravăn muştruluit pentru că s-a grăbit cu declaraţiile despre desfiinţarea Companiei, întrucât PDL şi PSD aveau alte planuri cu viitorul campion energetic. Declaraţiile lui Tudor Şerban, membru PDL, coincid cu politica partidului care, până să iasă la guvernare, a fost împotriva înfiinţării companiei, proiect promovat de PNL prin AVAS.

PSD a urmat aceeaşi linie în campania electorală, şi mai că ameninţa cu judecata Guvernul şi AVAS.

După ce PDL şi PSD au câştigat alegerile, cele două partide au păstrat o tăcere suspectă pe această temă, fluturată ca un stindard în campania electorală. Actualul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, la finele anului trecut, că nu AVAS, ci Ministerul Economiei trebuie să administreze Compania Energetică Naţională, care urmează să cuprindă Electrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Deci nici vorbă de desfiinţare.

Zis şi făcut. Companiile din energie, care fuseseră trecute de la Ministerul Economiei la AVAS au fost luate înapoi. Domnul Videanu a preferat să nu comenteze prea mult soartei Companiei, deşi îl propusese ca director, pe Ionuţ Popa.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei, formarea Companiei Energetice a fost făcuta fără o analiza suficientă şi fără a fi consultate societăţile comerciale. Situaţia economică a societăţilor componente conduce spre ideea de a fi eficientizate, apoi restructurate şi după aceea privatizate. Alte motive invocate de minister pentru desfiinţarea companiei sunt posibile distorsiuni în piaţa de energie dacă Hidroelectrica, Electrica, Turceni şi Rovinari vor funcţiona integrat. În plus, legea holding-ului nu este suficient de clară în ţara noastră. Ministerul Economiei mai susţine că înfiinţarea acestei companii nu a produs întârzieri în programele de investiţii aflate în derulare la societăţile componente. La întocmirea acestora nu s-a ţinut cont de eventuala apariţie a acestei companii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. jubileaza.

    Avand aceasta faramitare a producatorilor si mai ales pe criteriile aberante ale procesului tehnologic de producere a energiei, baietii destepti pot jongla in continuare linistiti luand de la un producator de stat si vanzand altui producator sau distribuitor de stat. 

    Factura aparuta in EVZ pentru care am si fost cercetat disciplinar de catre conducerea urmarita penal a SC Hidroelectrica SA dovedeste exact acest lucru, cum un baiat destept, in cazul respectiv Voiculescu, a vandut energie catre SC Hidroelectrica SA, in conditiile in care aceeasi SC Hidroelectrica SA ii furnizase anterior energie evident la un pret stabilit printr-un contract bilateral incheiat netransparent fara licitatie. 

    Cu alte cuvinte, baietii destepti nu se multumesc sa devalizeze cu acte-n regula energia statului cumparand-o la jumatate de pret gratie contractelor incheiate netransparent fara licitatie, ci profita din plin de conducerile corupte ale societatilor de stat determinandu-le sa-si asume angajamente de furnizare pe care apoi nu le pot onora fiind nevoite, tocmai pentru a le onora, sa cumpere, culmea culmilor, tot de la baietii destepti energie, evident la preturi mult mai mari decat cele prin care producatorul le furnizase initial energia baietilor destepti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb