Un trader de certificate CO2 a cerut în instanţă suspendarea unui aviz al CNVM

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 martie 2010

Complexul Energetic Rovinari are alocate 28 milioane de certificate de CO2 pentru perioada 2008 -2012.

Complexul Energetic Rovinari are alocate 28 milioane de certificate de CO2 pentru perioada 2008 -2012.

Instanţa şi-a programat să se pronunţe astăzi

KDF Energy, o societate care se ocupă de intermedierea tranzacţiilor cu certificate de emisii de gaze, a cerut în instanţă suspendarea avizului dat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare prin care certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt calificate drept valori mobiliare, potrivit informaţiilor de pe site-ul Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa este programată să se pronunţe astăzi asupra acestui caz.

George Brăiloiu, directorul general al "KDF Energy" a explicat, pentru ziarul BURSA, că, în prezent, există două abordări diferite la nivelul autorităţilor româneşti privind modul în care sunt taxate tranzacţiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Domnia sa ne-a spus: "Am contestat modul de reglementare al acestor certificate pentru că Ministerul Economiei şi Ministerul de Finanţe au puncte de vedere diferite faţă de CNVM. Cele două minis-tere consideră certificatele CO2 drept commodities (mărfuri), ceea ce implică un regim fiscal diferit faţă de valorile mobiliare."

Miza celor două abordări diferite constă, de fapt, în TVA-ul pe care trebuie să îl plătească cei care tranzacţionează certificate. Dacă certificatele CO2 sunt calificate drept valori mobiliare, ele nu mai sunt purtătoare de TVA, situaţie care se schimbă dacă ele sunt calificate drept mărfuri.

"Faptul că acest produs nu este reglementat unitar a bulversat efectiv piaţa", afirmă George Brăiloiu, adăugând: "În prezent, noi nu ştim cum se tranzacţionează aceste certificate, fie ca valori mobiliare, fie ca mărfuri".

În februarie, anul acesta, CNVM a înregistrat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră drept valori mobiliare şi a stabilit că transferul aces-tora se va desfăşura exclusiv prin brokeri autorizaţi. Ca excepţie, operatorii de instalaţii poluante, cărora le sunt alocate certificate de emisii, vor putea efectua tranzacţiii cu aces-te instrumente prin intermediul unui intermediar şi pe cont propriu.

Certificatele de emisii de dioxid de carbon sunt tranzacţionate ca activ suport din luna decembrie a anului trecut la bursa de la Sibiu, prin intermediul contractelor futures cu scadenţă la o zi şi livrare fizică în ziua următoare. Primele tranzacţii cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră la bursa din Sibiu au fost realizate de KDF Energy şi firma de brokeraj Intercapital Invest.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră conferă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon echivalent într-o perioadă definită.

De curând, conducerea Bursei de Valori Bucureşti a anunţat că vrea să introducă tranzacţiile cu certificatele de emisii de CO2, aprobând modificarea Codului bursier în acest sens.

După numărul de certificate alocate pentru perioada 2008 -2012 cei mai mari poluatori din România sunt ArcelorMittal Steel Galaţi - aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni - 34 de milioane, Complexul Energetic Rovinari - 28 de milioane, Electrocentrale Deva - 20 de milioane, Complexul Energetic Craiova - Işalniţa - 17 milioane, RAAN Sucursala Romag Termo - 14 milioane, Lafarge Medgidia - 12,3 milioane, Arpechim Piteşti - 9,6 milioane, potrivit datelor bursei din Sibiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb