Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat modificarea procedurii de derulare a operaţiunilor de fuziune şi divizare a societăţilor, arătând că se putea opta pentru formularea din Legea 31/1990, astfel încât judecătorul să fie acela care să hotărască suspendarea fuziunii sau divizării. În şedinţa de la finele săptămânii trecute, CSM, cu anumite observaţii, a aprobat propunerile din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, înaintate de Ministerul Justiţiei.
Guvernul a adoptat această ordonanţă pentru a facilita crearea companiilor energetice Electra şi Hidroenergetica, prin divizarea şi fuziunea producătorilor actuali de electricitate. Sindicaliştii de la Hidrosind şi Fondul Proprietatea au formulat opoziţii la Registrul Comerţului blocând, până în prezent, înfiinţarea giganţilor energetici.
Potrivit Mediafax, CSM consideră că din conţinutul notei de fundamentare nu rezultă că ar exista vreo situaţie extraordinară care să aibă drept cauză lipsa reglementărilor ce se propun a fi introduse. Urgenţa, însă, este motivată prin flexibilizarea operaţiunilor de fuziune şi de divizare, ca o condiţie absolut necesară în contextul economic actual. În opinia Consiliului, această realitate economică la care se face referire, respectiv criza financiară globală, era aceeaşi şi în luna iunie 2010, când Legea 31/1990 privind societăţile comerciale a fost modificată şi completată prin Ordonanţa de Urgenţă 54 din 23 iunie 2010, privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.
"Considerând, însă, că în esenţa lor propunerile sunt de natură să permită realizarea fuziunilor sau divizărilor cu mai mare rapiditate în situaţia în care se formulează o opoziţie, propunem avizarea favorabilă, cu observaţii şi propuneri, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", arată CSM.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă propune remodelarea instituţiei opoziţiei la fuziune şi la divizare. Noua structură se bazează, printre altele, pe eliminarea caracterului suspensiv al opoziţiei.
1. Interese ascunse
(mesaj trimis de xxx file în data de 25.10.2010, 08:43)
Suspendarea opozabilitatii la fuziuni si divizari nu urmareaste decat mascarea unor interese in privatizarea companiilor. De ex la FISE Electrica Serv, aparuta prin divizare din Electrica SA, documentele depuse la ORC nu seamana cu protocolul divizarii, astfel ca terenurile si cladirile sunt scoase din capital si din evidenta sucursalelor, apoi au fost trecute toate pe evidenta FISE, sucursalele devenind chiriase pe propriile terenuri si cladiri. La vanzarea sucursalelor, FISE va ramane cu partea imobiliara. Cam asta se urmareste si in cle ce urmeaza. Atentie, angajatii fac opozitie ptr ca ei se simt in continuare "proprietari" ca pe vremea regimului comunist, dar pe latura practica apara Statul de interventiile guvernantilor, persoane cu interese dubioase !