UNIFICAREA ÎN DOUĂ COMPANII Concentrarea producţiei periclitează bursa de energie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 iunie 2009

Proiectul Ministerului Economiei de restructurare a producţiei de energie în două mari companii riscă să distrugă bursa de energie administrată de OPCOM şi să distorsioneze piaţa. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "În cele două mari companii, se include prea multă producţie, alături de distribuţie şi furnizare. Dacă nu se dau reglementări clare de tranzacţionare transparentă a energiei produse, pieţele centralizate administrate de OPCOM vor dispărea pentru că majoritatea energiei va fi preluată direct de companiile de furnizare şi distribuţie a Electrica SA. Iar pentru piaţa liberă va rămâne prea puţină energie la un preţ mult prea mare. Concurenţa va fi distor­sionată".

Soluţia propusă de furnizori este ca Ministerul Economiei să adopte reguli clare de tranzacţionare a energiei produse în cadrul viitoarelor companii. Astfel, proiectul de restructurare este unul bun, cu condiţia ca întreaga energie disponibilă să fie scoasă la vânzare, în mod transparent şi nediscriminatoriu, pe pieţele centralizate administrate de OPCOM, susţine domnul Lungu.

Preşedintele AFEER ne-a declarat: "Statul poate restructura cum doreşte producţia din unităţile proprii. Pe noi ne interesează ca toţi operatorii să aibă un acces egal şi nediscriminatoriu la această energie. Cele două companii trebuie să vândă energia transparent, chiar dacă au în componenţă societăţile Electrica. Astfel, toţi furnizorii vor avea şanse egale în câştigarea contractelor".

Lipsa regulilor de tranzacţionare pentru cele două companii este extrem de periculoasă pentru piaţă. Prin cele două societăţi, statul va controla 92% din producţie, cu un preţ mediu de 44,5 euro/MWh. Restul de 8% din producţie este la un preţ mediu de circa 101 euro/MWh.

Prin societăţile Electrica, statul are o cotă din piaţa de furnizare de 17% (8% concurenţial şi 19% reglementat). Dacă se adaugă încă o cotă de 30% din piaţă, pentru asigurarea energiei pe piaţa reglementată necesară distribuitorilor privaţi, rezultă că statul controlează, în total, 57% din piaţa de furnizare, a conclu­zionat Ion Lungu.

Domnia sa susţine că, în lipsa obligativităţii tranzacţionării transparente, piaţa liberă va rămâne cu prea puţină energie la dispoziţie: "Cele două companii vor acapara şi din cota furnizorilor privaţi de pe piaţă, pentru că legislaţia le permite să oferteze direct energia către consumatorii eligibili. La un preţ de producţie de circa 44 de euro/MWh, este clar că furnizorilor nu le vor rămâne decât cei 8% la preţul de 101 euro/MWh. Acest lucru echi­valează cu moartea pieţei libere".

Preşedintele AFEER are încredere că ministerul va lua în calcul aceste riscuri şi va îmbunătăţi proiectul supus dezbaterii publice. Ion Lungu face această afirmaţie pentru că ministrul Economiei, Adriean Videanu, a ţinut cont de observaţiile Asociaţiei şi a adoptat, în primăvară, un ordin, prin care toţi producătorii sunt obligaţi să-şi vândă energia pe pieţele OPCOM. AFEER îşi va înainta, în perioada imediat următoare, propunerile şi observaţiile pentru proiectul de restructurare a sectorului energetic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb