La o săptămână după anunţul retragerii a trei investitori din proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, autorităţile nu au tranşat soarta proiectului de 4 miliarde de euro, care reprezintă cea mai importantă investiţie a statului din energie. Tăcerea suspectă din ultimele zile este, potrivit unor specialişti, un semn că statul, care deţine pachetul majoritar în proiect, nu ştie, de fapt, încotro să o ia, deşi a anunţat că vrea să selecteze alţi investitori privaţi.
Surse din Ministerul Economiei ne-au spus, însă, că soarta proiectului a fost clarificată în ultimul memorandum aprobat de Guvern la finele lunii decembrie.
Astfel, statul poate demara selecţia unor noi parteneri privaţi în proiect, mai ales că doreşte să-şi reducă participaţia de la o poziţie majoritară la una minoritară în proiect. O nouă licitaţie va dura câteva luni, potrivit surselor citate. Ceva mai lung poate fi procesul de negociere, în funcţie de numărul companiilor interesate.
Sunt şi surse care dau ca sigură demararea unor negocieri secrete cu potenţiali investitori şi prezentarea Guvernului, chiar în această săptămână, a unor variante de continuare a proiectului.
Cert este că, până pe 28 februarie, conform memorandumului aprobat de Guvern în decembrie, investitorii privaţi rămaşi în proiect, respectiv Enel şi ArcelorMittal, trebuie să dea un răspuns cu privire la dorinţa lor de a-şi majora cota în proiect, având drept de preemţiune asupra acţiunilor celorlalţi investitori în proiect. Acelaşi document citat stipulează faptul că "EnergoNuclear" îşi va continua activitatea, ceea ce înseamnă că nu se opreşte procesul de selecţie a constructorului reactoarelor, iar contractele în derulare nu vor avea de suferit.
Primul acţionar care s-a retras a fost CEZ, care deţinea 9,15% din EnergoNuclear, compania de proiect pentru construcţia celor două unităţi. CEZ a vândut acţiunile sale din EnergoNuclear către Nuclearelectrica, acţionarul majoritar contra sumei de 7,4 milioane de lei (valoarea nominală a acţiunilor). Tranzacţia se aliniază intenţiei afirmate a CEZ de a concentra principalele investiţii în Republica Cehă şi în consolidarea achiziţiilor existente din străinătate. Recent, proiectul a fost abandonat şi de RWE, GDF Suez şi Iberdrola.
RWE, Enel şi GDF Suez Franţa mai au fiecare câte 9,15% din titlurile EnergoNuclear, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola deţin câte 6,2% din acţiuni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2011, 01:04)
Pai cum nu intelegetzi?...Vine Sobietzki a lu' domn' Ancutza si listeaza, pardon, deriveaza Cernavoda la Varsovia. Si gata, tac-pac...s-a rezolvat problema.
1.1. Festina lente (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de B.G. în data de 31.01.2011, 12:45)
Nu este cazul sa ne grabim. Este normal ca statul sa detina majoritatea actiunilor celor doua centrale nucleare. Bani se vor gasi, fiti convinsi. Jocul intereselor in afacerea respectiva nu s-a incheiat.S-ar putea sa asistam la reveniri spectaculoase..Principala chestiune este ca statul sa nu cedeze lacomiei nesatioase a ilegalului Fond al Proprietatii, care prin bursa poate manipula asfel incat statul sa devina minoritar al proprietatii asupra surselor nucleare de energie,in perspectiva. Ceea ce nu trebuie sa se intample. Dar pana atunci mai este ceva timp....
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Tudor în data de 01.02.2011, 09:11)
Statul poate detine majoritatea la ce poate sustine financiar. Modelul propus la Cernavoda 3 si 4 a pornit de la faptul ca statul nu poate prelua investitia si a ales atragerea de investitori. Trecerea "politica" de la 20% la 51% a creat o mare problema, greu de rezolvat fara impact politic in luarea deciziei.
Marea Britanie a privatizat toata industria energetica, inclusiv cea nucleara, cumparatorul fiind Electricite de France, iar pentru noi centrale nucleare a vandut amplasamente lui RWE, GdF, Iberdrola - parca suna cunoscute numele astea! Important este ca proiectele energetice stau, iar catre 2020 Romania va deveni un mare importator de electricitate, iar noi ne pierdem timpul in scenarii elucubrante, cum ar fi detinerea de catre stat a majoritatii sau nu. Alte proiecte practic sunt moarte, vezi Galati, Braila, Borzesti, iar singurul care merge este al OMV-ului la Brazi (100% privat). In Bulgaria, la Belene dupa plecarea RWE nu s-a mai miscat nimic ..... dar bulgarii sunt fericiti - detin proiectul 100%!
1.3. subscriu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Daniel în data de 01.02.2011, 14:45)
Total adevarat. In opinia mea acest proiect are 2 optiuni.
1, nu se mai face
2, Se va face insa cu fff multi bani platiti de singurul prost din tara asta...statul roman