Uniunea Crescătorilor de Păsări: Reluarea exporturilor de carne de pasăre trebuia extinsă la nivelul întregii ţări

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 6 septembrie 2006

Crescătorii de păsări sunt nemulţumiţi de faptul că decizia Comisiei Europene de reluare a exporturilor de carne de pasăre şi produse din carne către piaţa europeană nu a fost extinsă la nivelul întregii ţări, în condiţiile în care de mai bine de o lună de zile pe teritoriul României nu a mai existat niciun focar de gripă aviară.

"Autorităţile române trebuiau să ceară liberalizarea exporturilor pentru toată ţara, nu numai pentru cele 16 judeţe, în condiţiile în care de o lună de zile nu mai avem niciun focar, iar noi importăm din ţări care se confruntă cu gripa aviară", a declarat, ieri preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, citat de Rompres. Acesta a precizat că doar două abatoare se află în zona liberalizată - Transavia şi Braşov, dar numai acesta din urmă poate exporta la ora actuală, Transavia fiind în căutarea partenerilor de export. În prezent, România are agreate pentru export şase abatoare (Bacău, Braşov, Buzău, Călăraşi, Crevedia şi Transavia), încă unul fiind în curs de a primi decizia de export, acestea realizând împreună peste 40 la sută din cantitatea de carne de pasăre produsă în UCPR.

"Nu cred că există vreun motiv pentru care a fost limitat exportul la zona intracarpatică, mai ales că România a îndeplinit toate cerinţele legislative impuse de Uniunea Europeană în privinţa combaterii gripei aviare", a adăugat Van.

Cu toate acestea, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, consideră că decizia Comisiei Europene este un semnal de recunoaştere a progreselor făcute de România în această privinţă şi în funcţie de cum vor evolua lucrurile se va solicita extinderea acestei decizii la nivelul întregii ţări. România a exportat anul trecut mai puţin de 3.000 tone (sub doi la sută din producţia industrială internă), exporturile realizându-se pe primele trei trimestre ale anului, în trimestrul IV acestea fiind interzise din cauza evoluţiei gripei aviare pe teritoriul ţării.

În acest an, importurile de carne de pasăre au depăşit 100.000 tone, acestea provenind inclusiv din ţări în care au existat focare de gripă aviară.

Potrivit deciziei CE, România va putea exporta pe piaţa europeană carne de pasăre şi produse din carne de pasăre din 16 judeţe. Se va menţine interdicţia exportului pentru păsările vii de pe întreg teritoriul României şi a cărnii de pasăre şi a produselor din carne de pasăre provenite din restul teritoriului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb