UPDATE/ CONDUCEREA OMV PETROM SFIDEAZĂ COMISIA DE ANCHETĂ A ANRE Mariana Gheorghe îi dă cu flit lui Iulian Iancu

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 octombrie 2017

Mariana Gheorghe îi dă cu flit lui Iulian Iancu

Deşi acesta a invitat-o, personal, la audieri, ameninţând cu DNA şi DIICOT, Mariana Gheorghe refuză, preferând comunicarea scrisă

------------

Actualizare 15:32 "Transelectrica": Amplitudinea reducerii cu 20% a tarifului pentru serviciile de sistem a dus la pierderi financiare importante într-o perioadă de timp foarte scurtă

Amplitudinea reducerii cu 20% a tarifului reglementat pentru serviciile de sistem a condus la apariţia unor pierderi financiare importante pentru "Transelectrica" (TEL) într-o perioadă de timp foarte scurtă, pe fondul creşterii accentuate a preţurilor acestor servicii achiziţionate de companie de pe piaţă, potrivit unui comunicat al transportatorului naţional de energie remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Precizările vin după ce directorul general executiv al companiei, Corina Popescu, a fost audiată ieri în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului, privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), aceasta fiind întrebată de membrii Comisiei despre serviciile tehnologice de sistem, preţul acestora şi influenţa lor asupra activităţii companiei.

Reprezentanţii transportatorului naţional de energie precizează: "În activitatea Transelectrica serviciile de sistem echivalează cu siguranţa în funcţionare a sistemului energetic naţional, reprezentând un segment de activitate ce funcţionează în baza unui tarif construit pe un model de reglementare care nu generează profit sau pierdere pentru Companie. Totuşi, dat fiind faptul că stabilirea tarifului are la bază un proces de prognoză, Transelectrica poate înregistra temporar profituri sau pierderi, acestea fiind reglate ulterior prin ajustări ale tarifului în perioadele următoare. În cazul înregistrării de profit, situaţie datorată gestionării eficiente de către Companie a procesului de achiziţie a acestor servicii, cea mai mare parte din profit (80%) este returnată consumatorului final prin reducerea tarifului în perioadele următoare. Începând cu 1 iulie 2017, tariful reglementat pentru serviciile de sistem a fost redus cu 20%. Amplitudinea reducerii tarifului a condus la apariţia unor pierderi financiare importante într-o perioadă de timp foarte scurtă, pe fondul creşterii accentuate a preţurilor acestor servicii achiziţionate de Transelectrica de pe piaţă. Nivelul şi ritmul acumulării pierderilor financiare de către Companie au depăşit limitele preconizate de ANRE la momentul aprobării tarifului. Cadrul de reglementare a activităţii de servicii tehnologice de sistem conţine mecanisme de ajustare a tarifului după o perioadă de minimum şase luni de la aprobarea tarifului, menite să asigure recuperarea integrală în timp a costurilor suportate de Companie cu achiziţia acestor servicii. Transelectrica va solicita autorităţii de reglementare aplicarea acestor mecanisme la 1 ianuarie 2018".

Potrivit sursei citate, estimările privind pierderile financiare din activitatea aferentă serviciilor tehnologice de sistem, respectiv minus 53 de milioane de lei pe trimestrul al treilea, cu posibilitatea de a ajunge la minus 100 de milioane de lei la finalul trimestrului al patrulea, dacă trendul se menţine, se bazează pe datele disponibile în raportările lunare privind serviciile tehnologice de sistem, publicate pe site-ul "Transelectrica".

Reprezentanţii companiei subliniază faptul că "Transelectrica" are capacitatea de a finanţa în perioada următoare toate activităţile de bază ca operator de transport şi de sistem, astfel încât să menţină siguranţa în funcţionare a sistemului energetic naţional.

"Precizăm însă că menţinerea dezechilibrului existent între veniturile generate prin tariful reglementat de servicii tehnologice de sistem şi costurile necesare asigurării acestor servicii erodează această capacitate", mai afirmă reprezentanţii TEL.

(S.A.)

--------------

Mariana Gheorghe, CEO şi preşedintele Directoratului OMV Petrom, a refuzat să participe, personal, la audierile din cadrul Comisiei Parlamentare de anchetă a activităţii ANRE, iar, în cazul în care nu se va prezenta personal, vom declina imediat către DNA şi DIICOT datele pe care Comisia le deţine, a declarat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă ANRE.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei, i-a invitat, ieri, la discuţii pe conducătorii următorilor operatori: Transelectrica, Dispecerul Energetic Naţional, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucureşti.

Şefii tuturor companiilor au fost prezenţi, mai puţin Transgaz şi Nuclearelectrica, justificând că sunt în delegaţii şi cerând amânare, iar Mariana Gheorghe a anunţat pe 24 octombrie, prin inrtermediul lui Alexandru Maximescu, director de Afaceri Publice din cadrul companiei, că preferă să răspundă în scris solicitărilor. Ulterior, pe 25 octombrie, Iulian Iancu i-a solicitat, printr-o corespondenţă, prezenţa la audieri: "În urma datelor şi informaţiilor deţinute de Comisia parlamentară de anchetă se impune prezenţa dumneavoastră personal. Menţionăm că întrebările vi se adresează dumneavoastră şi au legătură cu acţiunile desfăşurate de dumneavoastră personal. Prin urmare, solicităm insistent să daţi curs invitaţiei Comisiei de anchetă cu precizarea că, în cazul neprezentării, datele şi informaţiile deţinute de Comisia de anchetă vor fi transmise imediat spre investigare DIICOT şi DNA".

În replică, Mariana Gheorghe i-a transmis lui Iulian Iancu, printr-o adresă cu semnătura sa de data aceasta, că va răspunde, în scris, la solicitările Comisiei de anchetă.

Întrebat ce avantaj ar fi avut OMV Petrom din faptul că şi-a închis capacitatea de producţie de energie la începutul anului, Iulian Iancu a răspuns că este probabil ca Petrom să fi vrut să valorifice pe piaţa de gaze cantitatea de gaze disponibilizată, pe care altfel ar fi trebuit să o utilizeze pentru producerea de energie.

Referitor la absenţa OMV Petrom de la audieri, Iancu s-a întrebat: "În momentul în care eşti un actor atât de important în România, cu implicaţii în viaţa cetăţenilor şi cu avantaje foarte mari din partea acestei ţări, nu te duci nici măcar să discuţi?

La întrebarea dacă, în opinia sa, din audierile de până acum a reieşit comiterea de infracţiuni sau a rezultat existenţa unei reglementări permisive, Iancu a răspuns: "Am constatat o reglementare permisivă, în această fază, care însă poate să degenereze în reglementare interesată şi poate să degenereze şi în acţiune infracţională".

Acum câteva săptămâni, Iulian Iancu a anunţat că reprezentanţii OMV Petrom vor fi chemaţi la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru activitatea ANRE, pentru a oferi informaţii legate de manipularea pieţei de energie şi de creşterea artificială a preţurilor.

În această săptămână, Iulian Iancu a mai acuzat că Gazprom-OMV vrea să mute pe bursa de la Viena tranzacţiile cu gaze din România.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. valoarea adaugata o reprezinta productia de energie nu vanzarea de gaze..cam pe langa subiect Iancu

    1. N-o luati ca pe un afront personal, dar aceasta idee - ca produsele prelucrate (in speta considerand energia electrica produs prelucrat din gaze) sunt in mod necesar mai profitabile este una valabila intr-o economie centralizata, de comanda. Una in care pretul produsului este dictat de costuri.

      Caz in care, cu cat prelucrez mai mult metrul ala cub de gaze, cu atat obtin mai multa valoare adaugata pe care o retin in compania mea; inca si mai bine as face ingrasaminte chimice, sau plastice, decat energie electrica. 

      Intr-o economie de piata aceasta teza poate fi in continuare adevarata, chiar este de multe ori, dar nu in mod necesar si nu intotdeauna. Iar aceasta pentru ca ne mutam de la "costul dicteaza pretul " la paradigma "piata dicteaza pretul"... caz in care poate deveni mult mai profitabil sa vinzi gazul brut, neprelucrat. 

      Inchid paranteza si scuzati tonul didactic. 

      Povestea de fata are multe dedesubturi, unele pe care le stiu, altele pe care doar le intuiesc. Insa cu siguranta Iancu nu e vreun prost. Este, sau a fost, "gazist" de meserie si stie ce vorbeste... foarte probabil in mai mare masura decat d-na Gheorghe cand vorbeste (sau refuza sa vorbeasca) despre energie electrica. 

      Cum ziceam, e o poveste incalcita, cu multe interese, care din pacate tind sa escamoteze principalele doua intrebari, la care Petrom chiar ar trebui sa dea niste raspunsuri clare: 

      1. Cum se explica si cine este responsabil pentru faptul ca acea centrala, ultramoderna, ultimul racnet al tehnologiei etc., din cei cinci ani pe care-i are cred ca a acumulat doi ani de defectiuni? Cand era gazul de import f scump iar Petrom a [rimit derogare de la lege sa arda la Brazi gaz intern, mai ieftin - atunci a naibii centrala a mers struna, nu s-a defectat neam... 

      Si nu, centrala nu este doar treaba firmei private OMV Petrom. Pe de o parte in firma asta statul roman are 20%, pe de alta parte ea functioneaza in niste piete strategice, strict reglementate, in care au multe drepturi privilegiate, dar si obligatii. 

      2. Cum se explica - DACA este adevarat - acele oferte de cumparare facute pe PZU la inceputul anului, la preturi de 5-7-10 ori mai mari decat piata? 

      Astea sunt, in opinia mea, intrebarile cu adevarat importante. Probabil acesta este si motivul pentru care interesul publicului este in mod subtil dirijat spre o chestiune marginala, de ce au produs sau n-au produs cat trebuia, daca au anuntat sau nu, da' altii ce-au facut etc. Aveti o mostra buna de manipulare intr-un articol aparut pe la miezul noptii (???) pe Hotnews, in care principalii dusmani ai poporului sunt carbunarii de la CE Oltenia, care au indraznit sa faca un profit din situatia respectiva. Cand, nu-i asa, e bine stabilit ca rolul lor si-al oricarei companii de stat este sa faca pierderi. Mari.

      Ramai siderat cand constati cum aceiasi oameni care ani de zile au tunat si fulgerat impotriva statului prost administrator, care face doar pierderi in companiile sale, acum tuna si fulgera cand aia fac profit. Asa se intampla cand ideologia prevaleaza asupra ratiunii.  

      Austriecii si rusii prin OMV nu stiu cum sa spolieze gazul si petrolul din Romania primit aproape gratis prin acea lege votata in parlament in Ajunul Craciunului

      este o tentativa de agresare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb