UPDATE/ ÎN LINIE CU PROGRAMUL DE GUVERNARE Ploaie de măsuri fiscale, în şedinţa de Guvern de ieri

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 octombrie 2017

Ionuţ Mişa (Sursa foto: Gov.ro)

Ionuţ Mişa (Sursa foto: Gov.ro)

  • document ataşat Proiectul de modificare a Codului Fiscal
    apasă aici pentru a descărca.

    Actualizare 14:40 MFP a publicat proiectul de modificare a Codului Fiscal prin care propune ca impozitul pe venit să se reducă de la 16% la 10%

    Finanţele propun şi reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora de la angajatori la angajaţi

    Impozitul pe venit se va reduce, de la 1 ianuarie 2018, de la 16% la 10% pentru salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

    "Potrivit textului ordonanţei, impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru următoarele categorii de persoane/venituri: salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor şi cabinete individuale (exemplu: avocaţi, medici, notari), chirii, dobânzi, arendă, premii, activităţi agricole, investiţii şi venituri din alte surse", se arată într-un comunicat al MFP.

    Această ordonanţă aduce noutăţi importante şi în ceea ce priveşte reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora de la angajatori la angajaţi, anunţă ministerul.

    În comunicat se mai arată: "Nivelul contribuţiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. Acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratorie pentru muncă".

    Finanţele subliniază că o altă simplificare adusă de această ordonanţă în privinţa trecerii contribuţiilor sociale către salariaţi constă în faptul că din cele nouă contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator vor rămâne doar trei:

    1) Contribuţia pentru pensie (CAS) - plătită pentru salariat,

    2) Contribuţia pentru sănătate (CASS) - plătită pentru salariat,

    3) Contribuţia asiguratoare pentru muncă - suportată de angajator.

    Totodată, reprezentanţii MFP menţionează că scad contribuţiile pentru condiţiile la pensie pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă:

    - CAS pentru condiţii deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29% (minus 2,3 puncte procentuale);

    - CAS pentru condiţii speciale de muncă scade de la 36,3% la 33% (minus 3,3 puncte procentuale).

    În privinţa românilor care desfăşoară activităţi independente (medicii, avocaţii, notarii, jurnaliştii, scriitorii, artiştii etc.), aceştia nu vor mai plăti contribuţii sociale raportate la sumele obţinute din aceste activităţi, mai anunţă MFP, adăugând că aceste contribuţii se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.

    Potrivit sursei citate, alte măsuri importante prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, dezbătută în şedinţa de guvern de astăzi, sunt:

    "1. Creşterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60%. Pentru cei cu salariul minim şi care nu au persoane în întreţinere deducerea personală creşte de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoană aflată în întreţinere, deducerea creşte de la 100 lei la 160 lei;

    2. Majorarea plafonului pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, de la 500.000 de euro la 1 milion euro, şi includerea în acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfaşoară activităţi exceptate în prezent;

    3. Transpunerea Directivei UE 1164/2016 privind externalizarea profiturilor prin:

    - limitarea deductibilităţii dobânzilor;

    - introducerea impozitării la ieşire, măsură care previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României;

    - introducerea regulii antiabuz ce va permite autorităţilor române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obţinute din aranjamente abuzive;

    - introducerea normelor privind societăţile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plaţii impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.

    4. Extinderea confiscării şi asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializând produse accizabile nemarcate - alcool şi produse din tutun;

    5. Clarificarea faptului că sancţionarea unui agent economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA este posibilă doar dacă există probe că acesta avea informaţii certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat în relaţii comerciale".

    Consultaţi, în documentul ataşat, textul Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

    (S.A.)

    -------------

    O serie de noi măsuri fiscale au fost prezentate, ieri, în Guvern, de ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa, după ce, miercuri, premierul Mihai Tudose a precizat că programul de guvernare va fi respectat "literă cu literă şi cifră cu cifră".

    Şeful Finanţelor a anunţat, conform news.ro, că angajatorii vor plăti o "contribuţie asiguratoare pentru muncă" de 2,25%, care va acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Ionuţ Mişa a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole, dar şi despre reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în dreptul salariaţilor, afirmând că acestea scad cu două puncte procentuale, de la 39,5% la 37,25%.

    Guvernul va impozita sumele transferate de multinaţionale în străinătate

    Guvernul va impozita sumele pe care companiile multinaţionale le transferă în străinătate "în încercarea de a-şi reduce baza de impozitare", a anunţat, ieri, Ionuţ Mişa. Acesta a precizat, citat de Agerpres: "Se introduce Directiva Europeană pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale - Directiva UE 1164/2016. Multinaţionalele care evitau până acum plata taxelor în România nu vor mai putea face acest lucru. Se va acorda, astfel, deducerea limitată a dobânzilor, se va introduce un impozit pentru sumele transferate în afara ţării de multinaţionale în încercarea de a-şi reduce baza de impozitare, vor fi împiedicate transferurile unor grupuri de firme către filialele lor din paradisurile fiscale şi nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obţinute prin aranjamente abuzive între firme".

    În luna martie, ţara noastră se alătura statelor şi jurisdicţiilor care militează împotriva transferului profiturilor, Executivul aprobând aderarea României ca asociat la Forumul de implementare a Proiectului BEPS (Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor). La începutul anului, în spaţiul public, au apărut mai multe acuzaţii la adresa multinaţionalelor care activează în ţara noastră, dar care îşi exportă profiturile în străinătate, neplătindu-şi impozitele la bugetul nostru de stat. Anul trecut, un grup de deputaţi liberali au depus la Parlament un proiect de lege care urmăreşte garantarea plăţii impozitelor la bugetul nostru de stat, de către multinaţionalele care fac profit la noi. Iniţiativa legislativă urmăreşte transpunerea Directivei Europene adoptată vara trecută şi care vizează ca multinaţionalele ce activează în statele membre UE să nu mai poată ocoli impozitarea profiturilor realizate în ţările unde-şi derulează afacerile.

    Mişa a mai spus, ieri, că vizează şi confiscarea mijloacelor de transport utilizate de cei care fac evaziune cu bunuri accizabile, ca măsură în combaterea evaziunii fiscale.

    Mişa: "4,85 de milioane de salariaţi vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii"

    Referitor la reducerea impozitului de la 16% la 10%, Ionuţ Mişa a spus că 4,85 de milioane de salariaţi vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Ministrul de resort a precizat: "Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mai mic pe dobânzi, sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei şi care vor plăti, după această modificare, un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2.000 de lei, sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau din drepturile de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus, de 10%, pentru veniturile obţinute".

    Mişa a precizat că vor creşte cu 60% deducerile personale pentru românii cu salarii mici, conform proiectului legislativ prezentat, ieri, în Guvern

    În ceea ce priveşte transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ministrul Finanţelor a spus: "Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul salariului brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului (...) Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad, de asemenea, la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratoare pentru muncă".

    Mişa a adăugat că o altă simplificare este legată de reducerea numărului de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la 9 la 3: contribuţia pentru pensie (CAS) plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate (CASS) plătită pentru salariat, contribuţia asiguratoare pentru muncă suportată de către angajator.

    Conform ministrului Finanţelor, cei care desfăşoară activităţi independente nu vor mai plăti contribuţii sociale la nivelul veniturilor din aceste activităţi, ci la nivelul salariului minim pe economie.

    Pentru persoanele juridice care au o cifră de afaceri de sub un milion de euro (450.000 de firme) se va institui un impozit de 1% pe cifra de afaceri, faţă de impozitul de 16% pe profit.

    CAS pentru condiţii deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%, iar contribuţiile pentru condiţii speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    27 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9760
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
    Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb