UPDATE Proiectul privind statutul magistraţilor, înregistrat la Senat, deşi nu a fost votat de Cameră

A.C.
Politică #Legislatie / 6 decembrie 2017

Captura USR (Sursa foto: Facebook)

Captura USR (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 20:28 Cosette Chichirău anunţă că îl va da în judecată pe Şerban Nicolae

Deputatul USR Cosette Chichirău a anunţat astăzi că intenţionează să-l acţioneze în instanţă pe senatorul PSD Şerban Nicolae, după ce l-a apostrofat pe acesta pe holurile Palatului Parlamentului şi i-a cerut să-i ceară scuze pentru jignirile primite în cursul zilei, informează Agerpres.

După ce senatorul Şerban Nicolae a plecat în sala de plen, unde are loc şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor care dezbate proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, deputata USR a spus: "Trebuia să se uite la mine şi să-mi spună că-şi cere scuze. Dar, după cum vedeţi, el iese ca să facă spectacol la camere, dar nu are capacitatea să-şi ceară scuze uitându-se în ochii mei. A mai spus că a lucrat personal la acest proiect. Bineînţeles că a lucrat personal, pentru că acest proiect îi scapă pe ăştia de puşcărie".

"Aş vrea să-l văd, să se uite la mine în faţa publicului şi să-şi ceară scuze, dacă nu, vom ajunge în instanţă", a completat Cosette Chichirău.

Potrivit acesteia, limbajul folosit de Şerban Nicolae în ceea ce o priveşte a fost unul inadmisibil. Deputata USR a precizat: "Este o formă de hărţuire şi de intimidare la adresa mea. Această formă de hărţuire şi intimidare nu funcţionează, ar fi ideal să-şi retragă legea. Faptul că sunt femeie e aproape secundar, eu cred că el s-ar purta aşa cu oricine. Cel mai probabil vom ajunge la tribunal".

Anterior, Cosette Chichirău a afirmat că există în Parlament "un grup infracţional organizat" şi că orice deputat care va vota noul statut al magistraţilor este în complicitate cu acest grup.

Declaraţia a fost făcută după ce deputaţii USR au declanşat un protest spontan în sala de plen a Camerei Deputaţilor faţă de oprirea dezbaterilor asupra legilor "Comisiei Iordache". Aceştia au fost nemulţumiţi de faptul că, urmare a epuizării timpului de dezbateri asupra articolelor din statutul procurorilor şi judecătorilor, s-a trecut la vot fără susţinerea amendamentelor.

Astfel, în timp ce parlamentarii majorităţii au votat sau respins articole şi amendamente la statutul magistraţilor, grupul USR, "înarmat" cu coli pe care scria "Hoţii!", a continuat să citească de la portavoce amendamentele proprii.

În acest context, Cosette Chichirău a povestit cum a fost "înjurată" de senatorul PSD Şerban Nicolae: "În plen, eu am făcut un live pe Facebook, aţi văzut că grupul USR a ieşit în faţă, cu însemne care spuneau «Hoţii», în timp ce colegul nostru Stelian Ion susţinea amendamentele depuse de USR. Din cauză că eu filmam, au început să apară înjurături la adresa mea. Ce aţi văzut e probabil o mică parte din ce se spunea în plen de mai mulţi deputaţi de la PSD. Dar nu e important cum am fost insultată eu, important este ce se întâmplă cu Justiţia din România, se întâmplă o procedură de urgenţă neconstituţională, în timp ce nu avem procedură de urgenţă pe niciun aspect din sănătate, educaţie sau autostrăzi. (...) Avem de-a face cu un grup infracţional organizat şi eu consider că orice deputat care votează această lege este în complicitate cu acest grup infracţional organizat. (...) Eu nu mă simt jignită. Domnul Şerban Nicolae nu mă poate jigni. Nu are capacităţile nici morale, nici intelectuale să mă jignească pe mine. Eu sunt aici să apăr legile României, să apăr poporul român, el poate să spună orice vrea, asta nu mă interesează pe mine personal, nu este o dezbatere despre mine personal". Deputata USR a arătat că Şerban Nicolae nu avea motive să fie prezent în plenul Camerei Deputaţilor, fiind senator.

Senatorul PSD Şerban Nicolae şi-a cerut scuze alegătorilor pentru cuvintele pe care i le-a adresat deputatei USR Cosette Chichirău, menţionând că nu a mai suportat insulta şi calomnia venite din partea acesteia şi a cedat.

Şerban Nicolae a spus: "Nu e niciun fel de bucurie sau de satisfacţie. Probabil că electoratul care a trimis-o în Parlament pe doamna deputat a trimis-o exact pentru acest motiv, să ia 150 de milioane de lei pe lună, diurne, cazare, transport şi aşa mai departe, sume forfetare, ca să mă înjure pe mine. Am lăsat-o, a făcut-o de mai multe ori, din păcate pentru mine, şi îmi cer scuze pentru asta, la un moment dat am cedat şi am replicat pentru că nu am mai suportat insulta şi calomnia repetate. Faţă de electoratul meu îmi cer scuze, îmi pare rău, faţă de oamenii de bună credinţă, că nu pentru asta m-au trimis pe mine în Parlament, sper să nu se mai repete".

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:59 Proiectul a fost retras de pe site-ul Senatului

-----------

Actualizare 19:20

Deputaţii liberali au atras atenţia astăzi că proiectul de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor a fost deja înregistrat la Senat ca fiind adoptat de Cameră, deşi încă nu s-au finalizat dezbaterile pe marginea acestuia.

"Tocmai a fost publicat pe site-ul Senatului anunţul conform căruia ceea ce discutam noi astăzi a fost adoptat. Rugămintea către staff-ul tehnic este să ia legătura cu colegii de la Senat, să scoată acest proiect ca fiind adoptat de către noi, pentru că eu cred că suntem aici cu toţii să încercăm să dezbatem. Acest lucru nu face cinste în primul rând Senatului şi aruncă în derizoriu orice dezbatere care are loc în Camera Deputaţilor. Rugămintea este să verificaţi şi dumneavoastră", a spus deputatul liberal Florin Roman în plenul Camerei, în timpul dezbaterilor asupra modificărilor aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit Agerpres.

Şi liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a vorbit despre acelaşi lucru în plen.

"Vreau să vă atrag atenţia asupra unui fapt extrem de serios. La Senat a fost înregistrată iniţiativa legislativă pe care dumneavoastră aţi depus-o şi pe care noi ne chinuim să o dezbatem astăzi ca fiind votată astăzi în Parlamentul României şi există deja număr de înregistrare de intrare la Senat. Lucrul acesta arată un singur lucru, că aici a fost o acţiune cu premeditare. Dumneavoastră urmăreaţi ca astăzi, cu paravanul de comemorare a majestăţii sale regele Mihai, să daţi o lovitură la adresa Justiţiei, să votaţi această lege şi v-aţi grăbit să şi înregistraţi la Senat, crezând că vă va ieşi acest joc. Noroc că Opoziţia a reuşit să blocheze acest demers şi asta înseamnă că societatea trebuie să fie trează, activă, pentru că încă mai sunt şanse să fiţi opriţi din această destructurare a instituţiilor statului", a arătat Turcan.

Preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, a menţionat: "Noi suntem în Cameră aici, camera serioasă. Adresaţi-vă Senatului, unde vreţi dumneavoastră".

Proiectul de modificare a statutului magistratului a fost adoptat în Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei şi se află în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor.

(G.F.)

---------

Actualizare 16:45 Raluca Turcan: "Circul nu face bine nimănui; dezbaterile trebuie să se facă cu argumente şi soluţii"

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a spus, astăzi, când şedinţa Camerei Deputaţilor în care se dezbate legea 303/2004 privind statutul magistraţilor a fost întreruptă de un protest al deputaţilor USR, că "circul din interior nu face bine nimănui" şi că dezbaterile trebuie făcute cu argumente. Turcan a mai spus că grupul PNL va rămâne în sală pentru a solicita în continuare dezbaterea pe articole şi amendamente a legii privind statutul magistraţilor.

"Considerăm că Parlamentul trebuie să aibă parte de un spirit civilizat de dezbatere, de argumente, de soluţii, astfel încât oamenii din afara Parlamentului să se regăsească în această instituţie. Circul din interior nu face bine nimănui. Nu putem nici prelua cu forţa tribuna Parlamentului, nu putem nici stopa dezbaterea în forul democraţiei oricărei ţări. Aşadar, PNL va rămâne în plenul Parlamentului pentru a solicita în continuare şi a milita cu argumente regulamentare dezbaterea pe articole a proiectului supus dezbaterii cu privire la răspunderea magistraţilor şi sperăm ca în felul acesta, printr-o conduită serioasă, profesionistă, vom reuşi, totuşi, să calmăm spiritele şi această instituţie să nu se decredibilizeze şi mai mult. Suntem unici în Europa", a declarat Raluca Turcan.

Ea a spus că ţara noastră este "unică", în condiţiile în care şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este condamnat definitiv într-un dosar, inculpat în altul şi suspect într-un al treilea. Deputatul a afirmat că actuala coaliţie de guvernare vrea doar să treacă, fără dezbatere şi "pe repede-nainte", toate legile.

"Problema cea mai gravă în Parlament este legată de numele domnului Liviu Dragnea şi de prezenţa sa în fruntea Camerei Deputaţilor. A doua problemă la fel de gravă este asaltul asupra acestei instiţuii pentru a trece fără dezbatere, într-un mod abuziv şi neregulamentar, proiecte de lege care vizează subordonarea politică a Justiţiei, timorarea magistraţilor şi într-un final, spălarea dosarelor de corupţie ale celor care au confiscat decizia politică în coaliţia de guvernare", a subliniat Turcan.

(G.F.)

--------

Actualizare 15:57 Şedinţa Camerei a fost reluată; preşedintele de şedinţă conduce cu ajutorul unui microfon portabil

Şedinţa Camerei Deputaţilor a fost reluată miercuri, preşedintele de şedinţă Gabriel Vlase conducând lucrările cu ajutorul unui microfon portabil, după ce tribuna centrală a fost ocupată de deputaţii USR.

Liberalii au revenit în sală.

"Sunt nevoit să continuăm şedinţa. Atâta minte avem, asta au făcut din Parlament colegii de la USR", a spus social-democratul Gabriel Vlase, preşedintele de şedinţă.

Vlase a reînceput procedura de vot pe articole şi amendamente a legii 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Deputaţii USR protestează în continuare la ora transmiterii acestei ştiri, ei fiind strânşi în jurul microfonului central din Camera Deputaţilor, având pancare pe care scrie "Hoţii" şi strigându-şi nemulţumirile la o portavoce.

Liberalii au solicitat din nou sistarea lucrărilor Camerei Deputaţilor având în vedere scandalul creat, dar cererea lor a fost respinsă prin vot.

(A.C.)

-----

Şedinţa Camerei Deputaţilor în care se dezbate legea 303/2004 privind statutul magistraţilor a fost întreruptă după ce deputaţii USR, revoltaţi de faptul că preşedintele de şedinţă nu le permite să îşi susţină amendamentele, s-au ridicat din bănci şi au mers în faţa Camerei purtând pancarte pe care scrie "Hoţii".

Deputaţii USR au o portavoce la care îşi strigă nemulţumirile în plenul Camerei Deputaţilor.

După întreruperea şedinţei, liberalii au părăsit sala de plen.

Camera Deputaţilor începuseră dezbaterea pe articole a modificărilor aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respingând toate solicitările partidelor de opoziţie de retrimitere la comisie a actului normativ şi de sesizare a Comisiei de la Veneţia.

Liberalii şi cei de la USR au atras atenţia în plenul Camerei Deputaţilor că, prin dezbaterea legii privind statutul magistraţilor în comisia specială condusă de Florin Iordache, au fost uzurpate atribuţiile comisiei juridice care, în opinia lor, ar fi trebuit să dezbată actul normativ.

"Au fost uzurpate competenţele comisiei juridice a Camerei. Prin raportul unei comisii speciale comune nu poate fi sesizat decât plenul comun. Solicit scoaterea de pe ordinea de zi", a cerut deputatul PNL Gabriel Andronache.

Liberalii au acuzat şi faptul că raportul supus dezbaterii plenului conţine prevederi care nu au fost discutate în comisie.

"Un astfel de raport în cinci ani de experienţă parlamentară nu mi-a fost dat să văd. Forma raportului este alta decât cea pe care noi am votat-o, s-au adăugat la textele dezbătute încă cu cel puţin 3 articole. Aceste articole nu se regăsesc în iniţiativa legislativă, în nicio propunere şi în niciun amendament supus dezbaterii", a atras atenţia deputatul PNL Ioan Cupşa.

Tot liberalii, prin vocea liderului de grup, Raluca Turcan, au solicitat şi sesizarea Comisiei de la Veneţia înainte ca legea 303/2004 să fie dezbătută şi votată în plen.

"Propunem o rezoluţie a Camerei Deputaţilor prin care să solicităm avizul Comisiei de la Veneţia pe această lege. Vă solicităm răspicat. Avem în MCV obligativitatea acestui aviz, măcar să intraţi în normalitate (...) Vă solicităm votul să cerem avizul Comisiei de la Veneţia", a cerut Ralua Turcan.

La rândul lor, cei de la USR au solicitat trimiterea legii privind statutul magistraţilor la Biroul Permanent al Camerei pentru a fi repartizată spre dezbaterere comisiilor permanente în drept.

"Acest raport să fie trimis la Biroul Permanent, care să citească regulamentul şi să decidă la ce comisie să fie trimis", a spus deputatul USR Cristian Seidler.

"Legea să meargă fie la Biroul Permanent apoi la comisia juridică, fie direct la comisia juridică", a solicitat şi deputatul USR Claudiu Năsui.

De asemenea, cei de la USR a reclamat faptul că mai multe dintre amendamentele propuse de ei, şi care au fost respinse de comisie, nu se regăsesc în raportul supus dezbaterii plenului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fara prea multe comentarii! Aceste personaje au ajuns in Parlament pentru ca romanii nu vor sa priceapa ca la vot,ca sa castigi trebuiesc cu aprox. 1-15% mai multe voturi pentru ca ,in general se fura cam 10%. Daca romanii responsabili se mobilizau si depuneau eforturi ca împreună cu rude,prieteni ,colegi sa voteze sigur asistatii sociali si cei fara carte ,nu reuseau acest scor. Pentru ca ei au hotarat componenta Parlamentului in urmatorii 4 ani!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb