Actualizare 13:32 Propunerea legislativă pentru modificarea legii privind organizarea juridică a fost adoptată
Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de astăzi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
S-au înregistrat 80 de voturi pentru, 1 abţinere şi 28 împotrivă.
Nu a fost adoptat în plen niciunul dintre amendamentele respinse în Comisia specială.
---------
• ACTUALUZARE 11:37
Senatul a început dezbaterea legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a legii 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, fiind respinse prin vot solicitările opoziţiei de scoatere de pe ordinea de zi a celor două acte normative.
PMP a părăsit sala de plen.
În debutul şedinţei, PNL, USR şi PMP au solicitat amânarea dezbaterii ultimelor două legi ale Justiţiei.
Traian Băsescu a declarat: "Vă propun să amânaăm votul până la 1 februarie pentru a exista timpul necesar să fie analizate modificările. Dacă nu se acceptă retragerea de pe ordinea de zi a celor două legi, PMP nu va participa la lucrările Senatului".
Senatorul PNL, Mario Oprea a afirmat: "Aceeaşi solicitare o are şi grupul PNL. Motivul este încălcarea regulamentului. Nu putem să încălcăm la infinit regulamentul. Raportul se trimite plenului cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte de dezbaterea în plen. Acest raport trebuia distribuit de vineri, dar a fost distribuit azi-dimineaţă, ca şi ieri de altfel la legea 303/2004".
Solicitările opoziţiei au fost însă respinse prin vot de majoritatea PSD - ALDE - UDMR.
-----------
Senatul va dezbate, în şedinţa plenului de astăzi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit News.ro.
Actul normativ, adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, a primit ieri seară raport favorabil din partea Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, după analizarea amendamentelor formulate de senatori.
În comunicat se precizează: "Printre cele mai importante modificări aduse de comisie se numără un amendament conform căruia Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte poate investiga toate infracţiunile comise de magistraţi. Secţia îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de magistraţi sunt cercetate şi alte persoane, potrivit unui amendament din partea UDMR".
Parlamentarii au mai decis ca această secţie să fie condusă de un procuror-şef, ajutat de un procuror-şef adjunct, numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public.
De asemenea, Senatul ar putea lua în dezbatere astăzi propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, act normativ înscris pe ordinea de zi a plenului, conform sursei citate.
Parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiţiei au dat ieri vot favorabil raportului la proiectul Legii 317/2004 privind CSM, adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, care va intra în dezbaterea plenului Senatului. Au votat în favoarea raportului 12 de deputaţi, iar doi deputaţi au votat împotrivă.