URMARE A DEFICITULUI BUGETAR România este vizată de CE pentru aplicarea unor măsuri disciplinare

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 mai 2009

România este vizată de CE pentru aplicarea unor măsuri disciplinare

CE se aşteaptă ca PIB-ul să rămână sub zero şi în 2010

Ţara noastră se află printre statele vizate de Comisia Europeană (CE) pentru aplicarea unor măsuri disciplinare, alături de Malta, Polonia, Lituania şi Letonia, a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri monetare.

La finalul lunii aprilie, Uniunea Europeană a lansat oficial procedura de deficit excesiv împotriva Franţei, Spaniei, Irlandei şi Greciei, ca urmare a deficitelor bugetare care s-au deteriorat în ultimele luni, sub efectul crizei financiare, potrivit Reuters.

Comisia Europeană prognozează că deficitul bugetar al ţării noastre va creşte până la aproximativ 5,1% din PIB în acest an, potrivit standardelor europene de contabilitate, iar în 2010 urmează să se adâncească mai mult, până la 5,6% din PIB, se precizează în prognoza de primăvară a instituţiei.

În raportul CE se precizează: "Dacă presupunem că politicile fiscale nu se vor schimba, deficitul bugetar ar trebui să crească la aproximativ 5,5% din PIB în 2010. Cu toate acestea, în programul de asistenţă financiară încheiat de România, autorităţile s-au angajat să continue ajustarea fiscală şi în 2010, ţintind un deficit sub 3% din PIB în 2011".

Referindu-se la măsurile de reducere a cheltuielilor şi majorare a veniturilor bugetare luate de guvernul nostru, raportul mai informează că bugetul adoptat în februarie conţine o serie de măsuri pentru corectarea deficitului, printre care reducerea unor sporuri în sectorul public, tăierea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, limitarea majorărilor de pensii la rata inflaţiei, o creştere cu trei puncte procentuale a contribuţiilor pentru pensii şi grăbirea unor creşteri de accize.

Prognoza europeană pentru acest an este echivalentă cu un nivel al deficitului bugetar de 4,6% din PIB potrivit standardelor româneşti de calcul al acestui indicator.

Comisia mai estimează o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) la - 4% în acest an, acesta fiind aşteptat să rămână sub zero şi în 2010, se precizează în raportul CE. Veniturile în scădere ale populaţiei şi condiţiile de creditare mai dure vor încetini consumul gospodăriilor, în timp ce cheltuielile guvernamentale sunt aşteptate să scadă drastic, în urma unei importante ajustări fiscale, se precizează în raport. Lipsa investiţiilor private va fi, însă, compensată prin creşterea investiţiilor publice, se menţionează în raport.

Reprezentanţii CE se aşteaptă ca exporturile nete să îşi păstreze contribuţia pozitivă în economie, fiind afectate de cererea slabă din partea ţărilor comunitare. Importurile de bunuri şi servicii sunt estimate să scadă în acest an cu 17,3% faţă de 2008 şi cu 0,5% în 2010, în timp ce exporturile ţării noastre ar urma să se comprime cu 16,9% în 2009 şi să crească uşor anul viitor, cu 0,6%, potrivit prognozei CE.

Deficitul comercial ar urma să scadă la 9,1% din PIB în 2009 şi la 8% din PIB în 2010, de la 13,3% în 2008, ca urmare a declinului mai pronunţat al importurilor comparativ cu cel al exporturilor, mai estimează CE.

În aelaşi timp, împrumuturile externe nete sunt aşteptate să scadă semnificativ, de la 11,8% din PIB în 2008, la aproape 6,5% din PIB în 2009 şi aproape 5% din PIB în 2010.

Reducerea comerţului exterior va determina o restrângere a deficitului de cont curent până la 7,4% din PIB în acest an, de la 12,3% în 2008, iar în 2010, CE anticipează continuarea tendinţei de restrângere a deficitului balanţei de plăţi, până la 6,1% din produsul intern brut (PIB).

Ca urmare a declinului activităţii economice, şomajul este aşteptat să crească de la aproximativ 5% în 2008, la 8% atât în 2009 cât şi în 2010.

În timp ce presiunile inflaţioniste s-au redus în a doua jumătate din 2008, inflaţia a crescut din nou în prima parte din 2009, ca urmare a unei deprecieri abrupte a leului, apreciază reprezentanţii Comisiei. Ei consideră că pe parcursul anilor 2009 şi 2010 inflaţia din ţara noastră este aşteptată să scadă, ca urmare a faptului că salariile nu se vor majora semnificativ iar preţurile mărfurilor se vor menţine încă reduse. Până la finalul acestui an, CE se aşteaptă ca inflaţia să intre în banda ţintei Băncii Naţionale a României (BNR) de 3,5% +/- 1%. Deprecierea leului înregistrată în primele luni ale anului, împreună cu presiunile reduse asupra creşterilor de salarii vor contribui la îmbunătăţirea competitivităţii la nivel internaţional a ţării noastre, consideră reprezentanţii Comisiei Europene.

Băsescu: CE a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva României

Preşedintele Traian Băsescu a făcut cunoscut, ieri, faptul că Executivul comunitar a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva României şi a anunţat public că bugetul de stat al ţării noastre "are dificultăţi să asigure cheltuielile la care s-a angajat". "Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv. (...) Ar fi o dovadă de responsabilitate din parte tuturor dacă suntem solidari, dacă avem capacitatea să privim realist la resursele de care dispunem. (...) Anunţ public că bugetul de stat al României are dificultăţi să asigure cheltuielile la care s-a angajat. A presa în direcţia bugetului de stat este un lucru care nu poate duce nicăieri", a avertizat şeful statului, într-o declaraţie de presă făcută la Palatul Cotroceni. (C.I.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Penibila exprimare.. Cum poti sa scrii ca PIB-ul o sa ramana sub zero, fara sa-ti cada mana? Incredibil ce rateuri da scoala in zilele noastre...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb