Societatea Tractorul UTB SA are, începând de vineri, de la ora 12,00, necesarul de energie pentru a putea funcţiona la întreaga capacitate, reprezentând opt MW pe oră, a anunţat prefectul Braşovului, Aurelian Danu, în cadrul Comisiei de Dialog Social a Prefecturii, la care au participat şi conducerea uzinei de tractoare şi liderii de sindicat.
Prefectul a arătat că a primit asigurări de la consilierul de stat Ene şi de la preşedintele AVAS Răzvan Orăşanu că săptămâna viitoare planul de restrângere a activităţii şi de restructurare a societăţii va fi pus în discuţie.
Potrivit directorului general de la uzina de tractoare, Titus Şerban, conducerea societăţii a elaborat un program de restructurare şi retehnologizare a uzinei încă de anul trecut, care prevedea comasarea unor activităţi, astfel încât de la suprafaţa de 120 de hectare, pe cât se întinde uzina acum, să se restrângă la 40 de hectare, pentru reducerea costurilor, în special a celor energetice şi cu gazul metan, dar şi reducerea de personal.
"Nu am putut să luăm aceste măsuri, în afară de reducerea de personal, care s-a făcut la începutul acestui an, pentru că AVAS ne-a interzis acest lucru, deoarece societatea era în proces de privatizare şi nu era voie să se facă nimic", a declarat directorul general Titus Şerban, citat de Rompres.
Şerban a precizat că presiunile de la Electrica pentru debranşare au început cu toate că de la AVAS exista un mandat al Consiliului de Administraţie prin care se spunea că se poate face un contract de ipotecă pe anumite obiective din cadrul societăţii, care nu concură în prezent la producţia de tractoare şi de care societatea se poate dispensa.
Directorul general a mai spus că este deranjat de faptul că în presă a apărut informaţia că la Tractorul nu se lucrează. "Nu este adevărat. Avem în prezent pe fluxul de fabricaţie 784 de tractoare din care 632 pentru export, iar restul pentru piaţa internă prin programul SAPARD şi Fermierul. Avem contracte la export şi acreditive deschise şi toată lumea ne sună şi ne întreabă de ce nu lucrăm, ceea ce nu este adevărat".
Titus Şerban a arătat că este de acord ca societatea să se divizeze şi să rămână modulul funcţional, iar partea care se ipotechează la Electrica şi care este disponibilă pe câteva hectare să decidă AVAS, proprietarul uzinei de tractoare, ce face cu ea.
Şi liderul de sindicat Gheorghe Apostu a declarat că sindicatul nu va mai accepta niciun fel de reducere de personal fără restructurarea şi restrângerea activităţii în societate.
"Societatea Tractorul UTB SA are în prezent datorii la bugetele de stat de 180 de milioane de euro. Factura curentă la Electrica se ridică 239 de miliarde de lei fără penalizări, iar la Distrigaz de 71 de miliarde de lei vechi", a precizat directorul general al uzinei de tractoare.