VALENTIN LAZEA, BNR: "Trecerea la impozitarea progresivă va forţa economia ţării să devină competitivă prin calitate"

S.B.
Macroeconomie / 12 noiembrie 2017

Valentin Lazea

Valentin Lazea

Trecerea la impozitarea progresivă va forţa economia ţării noastre să devină competitivă prin calitate şi personalizare a produselor şi serviciilor sale, chiar dacă într-o primă etapă va pierde din competitivitatea fiscală, susţine economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

Oficialul Băncii Centrale a declarat, pentru Agerpres: "Globalizarea veniturilor şi impozitul progresiv sunt două faţete ale aceleiaşi medalii, astfel încât trebuie abordate împreună. Aceasta, deoarece prin cumularea diverselor venituri încasate de un individ se obţine o imagine mai corectă asupra capacităţii sale de plată, iar în al doilea rând, deoarece prin aplicarea unui impozit progresiv cei care câştigă cumulat mai mult ar fi aruncaţi într-o treaptă de impozitare superioară, pentru veniturile care depăşesc un anumit plafon".

Potrivit economistului, acest mod de impozitare a funcţionat cu succes în ţara noastră, în perioada 2001 - 2004, când economia se pregătea să intre în Uniunea Europeană şi când se realizau reforme structurale "serioase".

Valentin Lazea a menţionat că pregătirea aplicării impozitării progresive fusese făcută de guvernul anterior, în perioada 1997 - 2000, şi chiar dacă în anul 2000 noul Guvern avea o coloratură politică diferită, a avut înţelepciunea să preia din reformele predecesorului său.

Economistul şef al BNR susţine că trecerea la cota unică de impozitare, începând cu anul 2005, a fost generată de concurenţa fiscală a altor state din zonă, care trecuseră la cota unică sau aveau intenţia de a trece.

Lazea a explicat: "Măsura a fost prezentată în mod populist ca avantajând toate grupele de contribuabili, deşi cei care încasau venituri mai mari şi din mai multe surse aveau să câştige incomparabil mai mult decât cei care încasau venituri mai mici şi din mai puţine surse. Rezultatul pozitiv al acestei treceri la cota unică l-a constituit păstrarea unei anumite competitivităţi fiscale a României, în contextul central şi est european. De asemenea, a lăsat mai mulţi bani la dispoziţia firmelor şi a cetăţenilor, teoretic pentru investiţii, dar în practică pentru stimularea unui consum nesustenabil, aşa cum s-a văzut în criza din 2008-2010". Oficialul Băncii Centrale afirmă că rezultatele negative ale cotei unice au dus la creşterea masivă a inegalităţii, ţara noastră fiind cea mai inegală ţară din UE în materie de câştiguri, precum şi la o slăbire a surselor de venituri ale bugetului, "România având nevoie de o creştere a acestora spre media europeană şi nicidecum de o diminuare a lor". De asemenea, bazarea exclusivă a competitivităţii externe pe fiscalitate redusă, alături de salarii mici, a generat dezinteres pentru reforme structurale care să îmbunătăţească competitivitatea prin educaţie, cercetare şi infrastructură, a adăugat Valentin Lazea.

Domnia sa a precizat: "Toate aceste neajunsuri pot fi corectate prin renunţarea la cota unica şi trecerea la impozitarea progresivă. Chiar dacă într-o primă etapă economia va pierde din competitivitatea fiscală, aceasta o va forţa să se adapteze şi să devină competitivă prin calitate, livrare la timp, personalizare a produselor şi serviciilor".

În opinia acestuia, este important a stabili rate de impozitare rezonabile şi crescătoare, nu descrescătoare, aşa cum face guvernul actual, "sărăcind un buget deja văduvit de resurse".

Economistul şef al BNR a explicat: "De exemplu, un sistem de cote de impozitare de 16% (pentru veniturile globalizate mai mici de 7.000 lei), de 20% (pentru tranşa cuprinsă între 7.000 şi 15.000 lei) şi de 25% (pentru tranşa care depăşeşte, prin globalizare, 15.000 lei) nu ar fi inechitabil. Este important de subliniat că rate mai mari ale impozitării nu se aplică veniturilor totale, ci doar tranşelor care depăşesc un anumit nivel. În exemplul de mai sus, o persoană care, prin globalizare ar câştiga 20.000 lei, în loc să plătească 16% pe fiecare din veniturile realizate (adică 3.200 lei), ar plăti 16% pentru primii 7.000 lei (adică 1.120 lei), plus 20% pentru următorii 8.000 lei (tranşa cuprinsă între 7.000 şi 15.000 lei), adică 1.600 lei, plus 25% pentru ultimii 5.000 lei (tranşa cuprinsă între 15.000 şi 20.000 lei), adică 1.250 lei. Totalul impozitelor plătite de persoana respectivă ar ajunge la 3.970 lei (faţă de 3.200 lei în cazul cotei unice), ceea ce ar corespunde unde rate efective medii de impozitare de 19,85%. Să recunoaştem, nu este o gaură în cer, pentru care să se facă multă tevatură".

Guvernul Tudose a decis, miercuri, trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%, începând cu 1 ianuarie 2018, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. sa ne spuna valentin lazea ce salariu are si daca se poate trai cu 300 Euro intr-o tara UE....competitivitate inseamna sa ai profit!...La noi proiftul nu reiese din calitate ci din exploatrea fortei de munca!

    1. De-acord! La noi se practica exploatarea omului de catre om. Salariul minim lunar brut de la 01.01.2018. va fi 1900lei =cca. 1265 lei net(cu deduceri)= cca. 275 euro. Pentru salariu net de cca. 300 euro, sustenabil pentru economia tarii noastre, in opinia specialistului Lazea, salariul minim lunar ar trebui sa creasca la 2100 lei brut. Deci mai poate fi facuta o marire cu 200 lei/luna a salariului minim brut de la 01.01.2019. Ati auzit angajatorilor? Initiativa ar trebui sa va apartina si nu sa va fie impusa. Abia apoi o eventuala pauza. Respectati angajatii si familiile lor! Altfel o sa ramaneti fara angajati si Romania fara romani.

      Nici o paguba daca ramane Romania fara de astia ca tine. Drum bun si nu ne scrie romanasule lenes, speculant, tafnis si neinstruit.

    Sustin impozitarea progresiva a veniturilor care, de altfel, se practica in toate tarile din Europa Occidentala. Doar ca cei care, acum, se bat cu caramida-n piept ca vor ,,o tara ca afara”, vor deveni, iarasi, protestatarii de serviciu care vor invada strazile oraselor(desigur, manati de la spate de cine trebuie,n-asa?). Ei vor doar beneficiile Occidentului, in rest n-au depasit epoca Caragiale adica ,, ori sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic”. Bravos natiune!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb