Procesul de vânzare a minelor din cadrul SC "Moldomin" SA a fost blocat de Agenţia Naţională pentru Adminis-trare Fiscală (ANAF), a declarat, ieri, Sorin Găman, director general în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), în cadrul unei conferinţe pe teme de minerit, organizată de "Focus Energetic".
Domnia sa a precizat: "Licitaţia de la < Moldomin > este făcută de lichidator, cu scopul de a continua lucrările de exploatare de la minele respective. Procesul a fost, însă, blocat de ANAF. Rămâne să se deblocheze situaţia şi vom vedea ce se va întâmpla".
Reprezentanţii ANAF ne-au precizat că S.C. "Moldomin" se află în procedura de insolvenţă, "în formă simplificată (faliment)", subliniind că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are calitate de creditor bugetar.
"În ceea ce priveste < blocarea > de către ANAF a celor două oferte finale, menţionăm că în cadrul procedurii de valorificare desfaşurată de lichidatorul judiciar numit în dosarul nr. 2518/115/2010, judecatorul sindic, prin încheierea din data de 01.09.2011, a dispus pe cale de ordonanţă preşedinţială < suspendarea provizorie a procedurii de valorificare a bunurilor aflate în patrimoniul S.C. < Moldomin" S.A. până la soluţionarea de către judecătorul sindic a cererii de anulare a aceleiaşi proceduri", ne-au mai declarat reprezentanţii ANAF.
La finalul lunii iulie au fost des-chise cele două oferte finale, rămase în cursa pentru pentru vânzarea minelor de la Moldova Nouă, după ce trei societăţi au depus oferte pentru achiziţionarea acestora. După cum ne-a declarat Răzvan Zăvăleanu, managing partner al "RTZ & Partners", administratorul judiciar al "Moldomin", una dintre companii nu a reuşit să ajungă până în stadiul de deschidere a ofertelor, întrucât dosarul depus de aceas-ta nu cuprindea toate documentele obligatorii. Astfel, oferta a fost respinsă încă din faza de verificare.
În cadrul procedurii de vânzare a minelor "Moldomin" au fost cumpărate nouă caiete de sarcini.
Minele vor fi înstrăinate cu tot cu licenţele de exploatare, având rezervele de cupru evaluate la circa un miliard de euro. Compania are datorii de aproximativ 50 de milioane de euro, în principal către stat.
Pentru a fi profitabile, minele de cupru au nevoie de investiţii de circa 150 de milioane de euro. Licenţele de exploatare ale "Moldomin" mai sunt valabile 11-12 ani.
ANAF, principalul creditor, a deschis procedura falimentului.