VARĂ FIERBINTE Soarta Nabucco şi AGRI, decisă simultan de Azerbaidjan

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 aprilie 2013

Soarta Nabucco şi AGRI, decisă simultan de Azerbaidjan

Strategia ţării noastre de dezvoltare în sectorul energetic include susţinerea gazoductelor Nabucco Vest şi AGRI ca surse de diversificare a alimentării cu gaze naturale. Ambele proiecte se bazează, în principal, pe gazele din Azerbaidjan, ţară bogată în resurse petroliere, care are nevoie de pieţe noi de desfacere.

Studiul de fezabilitate pentru proiectul de transport al gazelor AGRI (rută de transport al gazelor pe Marea Neagră, pe traseul Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria) va fi gata în mai, susţin surse din Ministerul Economiei. Astfel, Azerbaidjan-ul, principalul furnizor de gaze şi partener în proiect, va putea lua decizia de investiţie în iunie-iulie, simultan cu decizia pentru Nabucco Vest, mai spun sursele noastre.

Compania de proiect pentru realizarea AGRI este deţinută, în cote egale, de Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria. Penspen este compania desemnată să realizeze studiul de fezabilitate. Odată studiul de fezabilitate încheiat, acţionarii AGRI vor cunoaşte volumul total al investiţiei şi cotele de participare. Urmează etapa de aprobare a proiectului şi decizia acţionarilor privind participarea finală în investiţie.

Dacă Azerbaidjan-ul va decide, în vară, să-şi transporte gazele către Europa prin Nabucco Vest, atunci va lua şi decizia de investiţie pentru AGRI, afirmă sursele citate. În func-ţie de posibilităţile financiare ale fiecărei ţări de tranzit, acţionariatul AGRI va suferi modificări. Până în prezent, o serie de companii din Ucraina, Coreea, Malaezia, Norvegia, Turcia, Bulgaria, Italia, Japonia sau Serbia şi-au exprimat interesul pentru proiectul AGRI.

Costurile estimate ale AGRI sunt de 1,2 miliarde euro pentru o capacitate de transport de două miliarde mc, de 2,8 miliarde euro pentru o capacitate de cinci miliarde mc şi de 4,5 miliarde euro pentru o capacitate de 8 miliarde mc.

La sfârşitul acestei luni, compania de proiect pentru Nabucco va trans-mite partenerilor Shah Deniz (consorţiul care va opera un mare zăcământ de gaze din Azerbaidjan) un Pachet de documente pentru a facilita procesul de decizie al acestora.

Partenerii Shah Deniz trebuie să hotărască, la jumătatea acestui an, ce conductă vor alege pentru livrarea gazelor către Europa. Ca să câştige licitaţia, Nabucco a oferit acţionarilor Shah Deniz posibilitatea să preia 50% din capitalul social al companiei de proiect.

Anul trecut, Azerbaidjan şi Turcia au decis să construiască TANAP, gazoduct care are un traseu similar cu jumătate din Nabucco. Aşa că acţionarii Nabucco au decis să promoveze varianta înjumătăţită - Nabucco Vest. Rivalul Nabucco Vest în cursa pentru gazele azere este proiectul TAP, susţinut de Italia, Grecia şi Albania. În 2012, Nabucco West a fost ales, într-o etapă preliminară, în defavoarea TANAP, de consorţiul care operează zăcământul ayer de gaze Shah Deniz II.

La finele anului trecut, Nabucco West a făcut o mişcare strategică şi a oferit companiilor din consorţiul Shah Deniz posibilitatea să preia jumătate din capitalul social al companiei de proiect care dezvoltă gazoductul european. Intrarea acestor companii în acţionariat este condiţionată de desemnarea Nabucco West drept câştigător al licitaţiei. La scurt timp, TAP a anunţat că a oferit acţionarilor Shah Deniz o oportunitate similară.

Recent, Nabucco şi TANAP au semnat un memorandum de cooperare pentru realizarea simultană a conductelor.

AGRI (Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria Interconnector) este un proiect de pionierat în domeniul gazelor naturale lichefiate la Marea Neagră, care urmăreşte să valorifice resursele naturale din Azerbaidjan, poziţia Georgiei ca ţară de tranzit, rolul României în asigurarea accesului direct al gazelor naturale din Azerbaidjan spre Europa, precum şi potenţialul Ungariei, ca punte de legătură cu piaţa de gaze din Europa Centrală. Interconectarea energetică a zonei caspice cu piaţa europeană presupune construcţia a două terminale (de lichefiere, respectiv regazeificare) în Georgia şi, respectiv, România. Locaţiile celor două terminale vor fi stabilite după finalizarea studiului de fezabilitate.

Iulian Iancu, şeful Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, a subliniat, recent, importanţa participării părţii azere la proiectele Nabucco Vest şi AGRI, precizând că este extrem de important angajamentul pe care azerii şi l-au luat, de a susţine 80% din costurile conductei TANAP de pe teritoriul Turciei de la est la vest, astfel încât să fie mult mai facil pentru statele europene să preia şi să pună în operă gazoductul Nabucco. Susţinerea înseamnă, pe lângă angajamentul financiar, şi garanţia asigurării cantităţilor de gaze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb