Sistemul energetic nu trebuie să fie subiect de dispute politice, din considerente de siguranţă naţională, funcţionarea în condiţii de securitate a acestuia nefiind periclitată, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian, citat de un comunicat al ministerului.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), ministrul Varujan Vosganian a convocat ieri o întâlnire de lucru, la care au participat reprezentanţi ai producătorilor de energie, ai operatorului de sistem, ai autorităţilor de reglementare în domeniul energetic şi responsabili ai Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI).
"În urma întâlnirilor avute în cursul acestei săptămâni cu toţi cei responsabili de funcţionarea sistemului energetic, am fost informat că Sistemul Energetic Naţional funcţionează normal, atât în ce priveşte producţia de energie electrică şi asigurarea rezervelor necesare, dar şi în ce priveşte transportul, distribuţia, echilibrarea pieţei de energie şi funcţionarea serviciilor de sistem", a subliniat ministrul Varujan Vosganian la finalul întâlnirii, citat de comunicatul MEF.
Comunicatul mai menţionează că, potrivit lui Vosganian, "nu există nici un indiciu care să conducă la concluzia că Sistemul Energetic al României este în pericol".
Ministrul economiei şi finanţelor a convocat această întâlnire cu scopul de a primi informaţii complete cu privire la situaţia sistemului energetic naţional cu referire, în special, la aspectele ce ţin de siguranţa funcţionării acestui sistem. Vosganian a avut, luni, o întâlnire cu reprezentanţii Unităţii Naţionale Operative a Dispeceratului Energetic Naţional, pentru a afla situaţia la zi a funcţionării sistemului energetic, în urma căreia s-a constatat că sistemul nu s-a aflat şi nu se află în pericol. Tot luni, directorul adjunct al Dispeceratului Energetic, Marian Cernat, declarase, agenţiei NewsIn, că siguranţa sistemului energetic nu este în pericol, deşi, uneori, opriri accidentale ale grupurilor ar fi dus la deconectarea unor consumatori.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) susţin în rezoluţia în baza căreia s-a început urmărirea penală în Dosarul energiei că din cauza supracontractării de energie de la Hidroelectrica, siguranţa sistemului energetic este în pericol încă din 2003, iar situaţia se menţine şi în prezent.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura centrală au început, în 3 aprilie 2007, urmărirea penală în Dosarul energiei împotriva a nouă învinuiţi, acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale. Persoanele învinuite sunt Traian Oprea - actual director general al Hidroelectrica, Nicolae Opriş - preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe atunci şef al Serviciului de marketing-furnizare al Hidroelectrica, Carmen Marin - director relaţii internaţionale şi privatizare în cadrul Hidroelectrica, Georgeta Iosif - fost director al Direcţiei economice, Geormăneanu Victoria - fost director economic, George Asan - fost director comercial, actual director adjunct de marketing, privatizare şi afaceri internaţionale, Codruţ Şereş - fost ministru al economiei şi comerţului, Eugen Pena - fost director general al Hidroelectrica şi Ion Lungu - fost preşedinte ANRE.