VICEPRIM-MINISTRUL SHHAIDEH:  "Avem 5.100 de proiecte depuse pe PNDL şi 5 apeluri de proiecte lansate pe POR doar în acest an"

Andrei Stan
Fonduri Europene / 14 martie 2017

Sevil Shhaideh (Sursa foto: mdrap.ro)

Sevil Shhaideh (Sursa foto: mdrap.ro)

Până luni au fost depuse 5.100 de proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare totală de 28 de miliarde de lei, a anunţat vicepremierul Sevil Shhaideh, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.

Viceprim-ministrul a declarat astăzi, la Iaşi: "Prioritatea numărul 1, încă de la preluarea mandatului, sunt fondurile europene şi programele de dezvoltare. Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, până ieri au fost depuse 5.100 de proiecte, în valoare totală de 28 de miliarde de lei. După 17 martie vom şti numărul total al proiectelor depuse".

Potrivit acesteia, toate investiţiile începute în perioada 2009-2012 au primit finanţare prin program, pentru a putea fi finalizate, prioritare fiind proiectele de dezvoltare şi modernizare locală. Având în vedere valoarea cererilor de finanţare prin PNDL, etapa a II-a, dacă suma proiectelor depuse va depăşi suma alocată, pentru repartizarea fondurilor vor fi aplicate criteriile din legislaţia care reglementează programul (HG nr. 624/2015).

Declaraţiile au fost făcute în contextul întâlnirii pe care Sevil Shhaideh, care este şi ministru al Dezvoltării, a avut-o astăzi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţ.

Vicepremierul a adăugat: "Şi pe programele europene am avansat. De la începutul anului şi până astăzi, în mai puţin de trei luni de mandat, am lansat în consultare 5 ghiduri specifice pe POR şi 4 apeluri de proiecte, am făcut o modificare la ghidul general şi mai avem în pregătire alte lansări. Ţinta este ca în acest an să deschidem apeluri de proiecte pe toate axele programelor operaţionale. Indiferent de stadiul în care am preluat domeniul, avansăm cât de rapid se poate cu programele europene pe care le gestionăm în calitate de autoritate de management".

Potrivit comunicatului, o altă noutate pe zona de fonduri europene o reprezintă aprobarea, de către Comisia Europeană (CE), a primului sumar de proiect mare de infrastructura finanţat prin Programul Operaţional România - Ucraina 2014 -2020. Este vorba despre un proiect destinat să ducă la o mai mare siguranţă a populaţiei şi a nivelului de securitate transfrontalieră, prin îmbunătăţirea instruirii comune şi a acţiunilor de cooperare în managementul situaţiilor de urgenţă.

Proiectul are un buget de 7,3 milioane euro şi va fi derulat în judeţele Suceava, Maramureş, Satu Mare, Botoşani, Tulcea din România şi oblasturile Cernăuţi şi Ivano-Frankivsk din Ucraina, în parteneriat. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are calitatea de lider de proiect, iar parteneri sunt Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Bucovina" al judeţului Suceava (din România), Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgenţă în Oblastul Cernăuţi şi Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgenţă în Oblastul Ivano-Frankivsk (din Ucraina). În următoarea perioadă, liderul şi partenerii săi vor dezvolta cererea de finanţare, respectiv documentele tehnice aferente etapei a doua. Până la sfârşitul anului 2017, documentaţia integrală va fi transmisă Comisiei Europene spre aprobare, urmând ca implementarea proiectului să fie demarată în prima parte a anului 2018.

Shhaideh a vorbit cu participanţii la discuţii şi despre proiectele locale: viitorul spital regional din Iaşi, pentru care sunt disponibile fonduri prin Programul Operaţional Regional 204-2020, şi consolidarea spitalului de pneumonie. În prezent, se lucrează împreună cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii la elaborarea documentaţiei necesare pentru accesarea fondurilor pentru spitalul regional. Pentru spitalul de pneumonie din Iaşi, este luată în calcul varianta consolidării, cu condiţia ca autorităţile locale să pună la punct un plan de măsuri pentru relocarea pacienţilor în momentul alocării de fonduri pentru modernizare, precizează Ministerul Dezvoltării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb