Victor Ponta îi cere lui Şereş să nu dea înapoi în scandalul firmelor intermediare de energie

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 iunie 2006

Deputatul PSD Victor Ponta i-a cerut, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrului economiei şi comerţului, Codruţ Şereş, să continue investigaţia în scandalul firmelor private care au intermediat vânzările de energie de la termocentralele Turceni şi Rovinari şi să nu mai permită reînnoirea unor astfel de contracte. După ce ministrul Şereş a declarat marţi că i-au fost aduse la cunoştinţă unele contracte de intermediere de către unele firme private a tranzacţiilor cu energie între termocentralele de stat şi Electrica, dar a refuzat să ofere numele lor acelor societăţi, deputatul PSD a prezentat miercuri o listă cu numele a 17 agenţi economici care au încheiat astfel de contracte.

"Vrem să îl ajutăm pe domnul ministru Şereş, poate nu a putut afla numele acestor firme din diverse motive, nu neapărat politice. Dânsul este mai prudent decât mine, poate că are colegi care îl trag de mânecă, deoarece aceste firme care câştigă enorm de mulţi bani sunt foarte puternice" - a spus Victor Ponta, citat de Rompres. El a subliniat că, prin aceste contracte, respectivele firme private câştigă miliarde de lei vechi pe zi, bani care ar fi putut intra în conturile societăţilor energetice aparţinând statului şi ale căror performanţe economice lasă de dorit sau ar fi putut duce la scăderea facturii la energie plătită de populaţie. Potrivit lui Victor Ponta, contractele confidenţiale respective sunt încheiate de complexele energetice de stat numai cu aprobarea Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC). "Cineva din minister le-a spus celor de la termocentrale cu cine şi la câţi bani să încheie aceste contracte", a fost de părere deputatul PSD. Potrivit listei prezentate de Ponta, printre cele 17 firme figurează, cu un contract valabil până la 31 decembrie 2008, Energy Holding SRL, aparţinând unor persoane juridice din Elveţia, care cumpără 100 de megawaţi în bandă pe zi la un preţ de 37 de dolari pe un megawat oră, acesta fiind apoi revândut către populaţie la preţuri de 95-180 de dolari pe un megawat oră. "Firma Energy Holding realizează un profit zilnic de 120.000 de dolari", a subliniat Victor Ponta.

Printre firmele prezente pe lista respectivă figurează şi SC Grivco SA, firmă asociată cu numele lui Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator, din care face parte şi ministrul Codruţ Şereş. Victor Ponta a precizat însă că acel contract, valabil până la 1 decembrie 2006, prin care Grivco SA câştigă un miliard de lei vechi pe zi a fost încheiat înainte de venirea la MEC a lui Codruţ Şereş. De asemenea, Ponta a menţionat că printre beneficiarii acestui tip de contracte se află şi firma SC Enol SA, aparţinând lui Lucian Boghiu, fostul director al Electrica, anchetat deja în mai multe dosare de către procurorii anticorupţie.

Ministrul Codruţ Şereş va fi chemat să dea explicaţii la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor cu privire la aceste contracte moştenite şi perpetuate în mandatul său, existând posibilitatea formării unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la acest subiect, a mai anunţat Victor Ponta.

Preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN), Cozmin Guşă, a declarat ieri că lista prezentată de deputatul social-democrat Victor Ponta dezvăluie o serie de comisioane importante legate de oameni politici de la putere şi din opoziţie. Potrivit lui Guşă, este vorba şi de foşti miniştri din guvernarea 2000-2004. "Acesta este un demers foarte bun al lui Victor Ponta, pe care l-am sprijinit, pentru că am lucrat împreună la această listă. Sunt convins că din această listă nume precum Dan Voiculescu nu pot scăpa de oprobiul public şi, în niciun caz, Dan Ioan Popescu nu poate fi ocolit de anchetatori", a declarat preşedintele PIN. Demersul lansat de Victor Ponta va fi continuat, a menţionat Guşă.

Voiculescu: "Grivco" nu cumpără şi nu revinde electricitate statului român

Preşedintele Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, a respins, ieri, acuzaţiile potrivit cărora firma Grivco cumpără energie electrică de la stat şi o vinde înapoi statului, la un preţ mai mare. Dan Voiculescu a precizat că Grivco cumpără energie din Bulgaria şi ulterior o vinde în cadrul unei acţiuni "normale" de import-export societăţilor Metrorex şi Electrica. "Dacă Grivco cumpără şi, ulterior, vinde energie electrică statului român vă garantez că preşedintele, director general va fi imediat destituit. Nimeni în România nu trebuie să mai cumpere energie electrică de la stat şi să o vândă înapoi statului", a spus Dan Voiculescu. Preşedintele PC a afirmat că i-a recomandat primului-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu, să dea un ordin prin care Electrica să fie obligată să cumpere energie electrică doar de la stat. În plus, Dan Voiculescu a relatat că ministrul Codruţ Şereş i-a explicat că există firme căpuşă care cumpără şi vând energie statului român. Într-un astfel de caz s-ar afla, potrivit celor relatate de Dan Voiculescu, o firmă controlată de fiul primarului din Piatra Neamţ. "Există presiuni politice foarte mari din partea PNL şi PD pentru că oprirea acestui comerţ imoral şi aproape ilegal le afectează interesele", a spus Dan Voiculescu.

Liderul conservator a subliniat că firma Grivco participă la bursa de energie electrică în cadrul căreia cumpără şi vinde energie electrică în mod legal. Referitor la acuzaţiile deputatului Victor Ponta, liderul conservator consideră că acesta este "total străin faţă de ceea ce se întâmplă în România".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb