VIDEO / EXPLOATAREA GAZELOR DIN MAREA NEAGRĂ: Locuitorii din zona Tuzla se tem de pericolul unei explozii

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 martie 2018



Locuitorii din zona Tuzla se tem de pericolul unei explozii

Nicolae Demetriade: "Nu consider un pericol pentru turism exploatarea gazelor în Marea Neagră"

Exploatarea gazelor din Marea Neagră stârneşte opinii pro şi contra cu privire la posibilele implicaţii asupra turismului şi a zonei din punct de vedere al protecţiei mediului.

Locuitori şi proprietari de terenuri şi pensiuni din zona Tuzla şi Costineşti - unde este proiectat kilometrul zero al conductelor ce vor aduce gazele exploatate din Marea Neagră - se tem de pericolul unei explozii, mai ales că presiunea gazelor care vor trece prin conducte va fi în jur de 63 de bari, iar debitul va egala aproape consumul actual al României.

La rândul său, domnul Nicolae Demetriade, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, susţine, în nume propriu, că începerea lucrărilor de exploatare a gazelor în Marea Neagră nu va afecta turismul din zonă.

La finalul anului trecut, Consiliul Legislativ a dat un aviz pozitiv la proiectul de lege privind unele măsuri pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere, avertizând că operaţiunea de tranzitare cu reţeaua de conducte a unui perimetru petrolier offshore al unui titular de acord petrolier, cu scopul transportării zăcămintelor de petrol, implică riscuri de producere a unor accidente grave de poluare şi nu numai, cu efecte asupra populaţiei, mediului şi a securităţii furnizării de energie.

Ioan Diaconescu, proprietarul unui teren din zona Tuzla: "Există riscul unei explozii ca la Baumgarten"

Un obiectiv de genul unui terminal de gaze pus în zona litoralului va inhiba dezvoltarea turismului în această zonă, cel puţin un km stânga şi un km dreapta, ne-a declarat Ioan Diaconescu, proprietarul unui teren din zona Tuzla, adăugând: "În plus, există riscul unei explozii aşa cum s-a întâmplat, în iarnă, la terminalul de gaze de la Baumgarten".

Din cauza costrucţiei unui terminal de gaze, terenurile din zonă se vor devaloriza de la 50% până la 200%, mai este de părere proprietarul, care a mai precizat că pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri stânga şi 200 de metri dreapta nu se va mai putea construi nimic fără aviz.

Domnia sa ne-a spus: "Am un teren la Tuzla, momentan zona nu s-a dezvoltat, voiam să aştept până se dezvoltă şi să fac locuinţe de vacanţă. Planul făcut de ei mă afectează şi pe mine, am terenul fix lângă locul unde vor să construiască terminalul de gaze".

Potrivit proprietarului, la dezbaterea de mediu pentru construcţia conductei Transgaz, prin care vor fi transportate gazele, s-au strâns în jur de 100 de persoane: "Am reuşit să mutăm conducta mai în spate, dar am vrea să fie dincolo de Drumul Naţional, unde sunt terenuri extravilane şi chiar nu afectează pe nimeni. În momentul de faţă, a fost declanşată procedura, care include şi o primă etapă de consultare publică privind înfiinţarea de către Exxon Mobile Production Bahamas şi OMV Petrom a elementelor tehnologice de mare debit şi presiune din zonă, aflate la mai puţin de 250 de metri de intravilanul staţiunii Costineşti, dedicat turismului şi locuirii".

Constantin Ban, viceprimar Tuzla: "Populaţia s-a revoltat pe două direcţii - electoral şi imobiliar"

Contestaţiile unor locuitori şi proprietari din Tuzla care au apărut împotriva extragerii gazelor din Marea Neagră sunt la nivelul de clarificare, proiectul fiind la faza informativă, ne-a declarat Constantin Ban, viceprimarul localităţii Tuzla.

Domnia sa ne-a spus: "Populaţia s-a inflamat pe două direcţii: electoral - adică foştii contra-candidaţi de la alegerile din 2016, dar şi din punct de vedere imobiliar, întrucât în zonă sunt proprietari de teren care ar fi vrut ca această conductă de gaze să treacă pe terenul lor ca să fie despăgubiţi. Acestea au fost discuţiile pe care noi le-am identificat ca fiind reale".

Viceprimarul localităţii Tuzla consideră că este nevoie de rapoartele de expertiză, pe mediu în special, care vor sta ca bază de pornire a discuţiilor ulterioare.

"Acum pur şi simplu aflăm şi noi că urmează să fie implementat un proiect de asemenea anvergură şi nimic mai mult", a mai precizat Constantin Ban.

Domnia sa ne-a mai spus că, momentan, nu a avut loc niciun schimb de documente, sunt discuţii cu caracter informativ. Viceprimarul Tuzla ne-a mai declarat: "Pe teritoriul Tuzlei va trece o conductă care transportă gaz şi eventual, aşa cum s-a spus la multele şedinţe de informare, o staţie de robinet şi aparatură de măsurare. Concesionarul - cel care are marfă de vânzare - o aduce la uscat, iar transportatorul gazelor - cel care este specialist în transportul de gaze naturale - o preia. Este ca la piaţă: unul vinde, altul cumpără şi pun marfa pe cântar, nimic mai mult".

Legat de temerea unor locuitori şi proprietari din Tuzla cu privire la riscul unei explozii, viceprimarul localităţii ne-a explicat că un raport de expertiză ar putea să dea nişte date care să îi facă pe locuitori să privească cu teamă exploatarea gazelor sau nu, dar momentan nu există niciun astfel de document.

"Putem să discutăm la rece. Cine ar vrea să dezvolte o afacere pe care să o piardă apoi în urma unei bubuituri? Cine ar putea să investească ca să nu rezulte decât pagubă? (...) Nu şi-ar permite nimeni să nu îşi ia măsuri de siguranţă la un asemenea proiect", a apreciat Constantin Ban.

În ceea ce priveşte influenţa pe care exploatarea gazelor o poate avea asupra zonei, viceprimarul localităţii consideră că ţara noastră se va înscrie pe o magistrală energetică, ceea ce ar trebui să influenţeze benefic întreaga ţară, iar din punct de vedere economic tot România va beneficia. Constantin Ban ne-a declarat că Primăria nu va beneficia de taxe locale din partea acestei afaceri, întrucât banii vor merge la bugetul naţional de stat, fiind un proiect naţional.

În opinia domnului Constantin Ban, exploatarea gazelor nu va inhiba investiţiile din zonă: "Ce, oraşul Năvodari nu s-a dezvoltat datorită Petromidiei? În mod normal, orice investiţie aduce plus valoare zonei". Viceprimarul Tuzla a mai precizat: "Noi, conducerea Primăriei, suntem obligaţi să dăm curs solicitărilor concesionarului, dacă ele întrunesc toate condiţiile legilor în vigoare din România şi, în acelaşi timp, suntem obligaţi să liniştim şi populaţia şi să instalăm din nou un climat prietenos în localitate".

Nicolae Demetriade: "Vor exista suficiente organe de control care să supravegheze respectarea normelor de mediu"

Începerea lucrărilor de exploatare a gazelor în Marea Neagră nu va afecta turismul din zonă, potrivit domnului Nicolae Demetriade, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Domnia sa ne-a declarat în nume personal: "Nu consider un pericol pentru turism începrea lucrărilor de exploatare a gazelor în Marea Neagră. România nu va fi singura ţară care face asemenea exploatări de gaze". Domnia sa ne-a mai precizat că exploatarea gazelor va fi, probabil, ultima cauză pe care industria turismului o va invoca pentru lipsa interesului turistic faţă de litoralul Mării Negre.

În ceea ce priveşte faptul că titularii care desfăşoară operaţiunile de exploatare beneficiază de drept de trecere subteran, de suprafaţă sau aerian, pe durata operaţiunilor, Nicolae Demetriade a precizat: "Vor exista suficiente organe de control care să supravegheze respectarea normelor de mediu de către cei care vor desfăşura operaţiunile de exploatare". Domnia sa ne-a mai spus că accidente se pot întâmpla oricând şi oriunde: "Sperăm că măsurile de siguranţă şi protecţie, vor face să fie reduse la minimum toate riscurile".

Rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producţia totală a ţării să se dubleze timp de 20 de ani, după cum a declarat, recent, Sorin Gal, oficial al Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM). OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Consiliul Local sa impuna o taxa locala de tranzit de 1% pentru gazele care vor trece pe acolo si vor afecta viata locuitorilor.

    1. ... al urmatoarei comune prin care va trece conducta sa impuna si el alta taxa locala de 1% si tot asa, toate comunele de pe traseu sa ia cate 1% de la nashu' mare...

      Nu mai bine ne lasam noi pagubasi de la bun inceput?!? 

      Dl. Demetriade e amuzant, ca orice (semi)politician, cand vorbeste despre organele de control, dar pe de alta parte are perfecta dreptate, in opinia mea, cand se refera la turismul la litoralul romanesc. Care turism?!? 

      Peste tot pe unde-am trecut in ultimii ani e o jale fara margini; in mod ironic, taman Costinestii sunt una din cele mai rau afectate statiuni, e o tiganie si un jeg de toate categoriile de nedescris.

      Suna foarte cinic dar, daca n-ar fi si vieti de oameni la mijloc, o mare explozie e singurul lucru care ar mai putea da Costinestilor vreo sansa la reconstructie si un eventual viitor in turism. Altfel, 50 de ani de-acum incolo va ramane o vagauna mizerabila in care cel mult poti trimite oamenii ca sa-i pedepsesti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb