VIDEOCONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI" / SEBASTIAN BURDUJA, MINISTRUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII: "Pandemia a creat oportunitatea accelerării transformării digitale a României"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 29 iulie 2022

Sebastian Burduja

Sebastian Burduja

Orice criză înseamnă o oportunitate, iar pandemia a determinat oportunitatea accelerării transformării digitale a României şi am văzut că instituţiile statului au fost, practic, forţate să se deschidă către cetăţeni, să adopte proceduri de lucru în mediul online, să digitalizeze anumite servicii publice, declară Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Domnia sa subliniază: "Am văzut că mai mulţi români au aplelat la ghiseul.ro, am văzut că Spaţiul Privat Virtual a permis pentru prima dată o identificare şi o autentificare de la distanţă, inclusiv prin video call-uri, deci lucruri în premieră pentru statul român. Este important să nu pierdem acest imbold pe care pandemia, vrând-nevrând, ni l-a dat şi cred că avem şi instrumentele necesare să continuăm lucurile foarte bine".

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării aminteşte că în prezent sunt proiecte importante în implementare finanţate din Programul Operaţional Competitivitate (POC), care trebuie terminate până la finalul anului viitor.

Sebastian Burduja spune: "Cel mai relevant pentru mine este PS CID-ul (Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală), care este în implementare la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Practic, aceasta va permite o identitate digitală cu recunoaştere facială extrem de rapidă, eficientă, uşor de utilizat pentru toţi românii. Aşa cum astăzi facem acest lucru în raport cu băncile sau poate cu aplicaţiile mobile, la fel ne vom putea identifica în raport cu statul. Şi trebuie să pornim de la identitatea digitală a fiecăruia dintre noi, pentru că altfel nu putem să avem pretenţia să beneficiem de servicii digitale".

Domnia sa aminteşte şi de proiecte importante de la alte instituţii, precum cele de la Ministerul de Interne, unde se lucrează pentru implementarea Hub-ului de servicii pentru cetăţeni.

Sebastian Burduja subliniază că, pe viitor, cazierul judiciar va trebui eliberat online, fără "drumurile pe care le facem în fiecare an la secţia de poliţie pentru un pas administrativ şi tehnic relativ simplu, în care, pe baza CNP-ului, ni se eliberează acest document". Domnia sa precizează: "Nu este niciun motiv pentru ca, după ce avem PS CID-ul, să nu putem să eliberăm acest document dintr-un mediu online. Ne gândim în acest sens la platforma ghiseul.ro într-o primă fază, ulterior, probabil, la o platformă unică pentru toate serviciile publice, aşa cum au şi alte state, precum Republica Moldova, Estonia, ţările nordice etc".

Sebastian Burduja: "Ne concentrăm pe absorbţia banilor din POC şi finalizarea proiectelor importante"

"Pe termen scurt ne concentrăm pe absorbţia banilor din POC şi finalizarea proiectelor importante menţionate", declară ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, adăugând: "Pe termen scurt, mediu şi lung avem PNRR-ul, proiectul de Cloud guvernamental, care pune datele noastre în siguranţă şi care va avea şi elementul de interoperativitate, deci comunicarea instituţiilor publice în back-end, astfel încât să respectăm principiu «once only» (o singură dată). În momentul în care am furnizat statului o informaţie, statul să nu mai aibă alte cerinţe, deci să scăpăm de dosarul cu şină".

Ministrul reamineşte că, din păcate, România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană în privinţa digitalizării, afirmând: "Suntem pe locul 27 - ultimul loc din Uniunea Europeană în indicele DESI (Indicele Economiei şi Societăţii Digitale) şi în mulţi dintre sub-indicii care compun acest scor nefericit pentru România".

Potrivit oficialului citat, aceasta este consecinţa multor alegeri întârziate, dar este important "să privim înainte".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Oportunitate a existat dar carpelile si improvizatiile pe partea de IT din organizatii scad mult capacitatea de utilizare si conectare a informatiei.

    Activitatea birocratica, încă de acum 100 de ani când o cunoștință a noastra cerea pensie, consta în primit hârtii (cereri la "instituția ce cu onoare conduceți" ) carora se răspunde cu alte hârtii apostile adeverințe aprobări declinari de competenta etc Care pomenita activitate poate fi încărcată în totalitate pe un server banal dpdv tehnic lăsând practic fără o pâine alba sute de mii de familii adică breasla birocratica in integralitatea sa sau mai concret eșalonul trei scos din pâine, numiții fiind de fapt cumnați și veri de al doilea si al treilea cu structurile superioare deja digitalizare în interesul securității și a patriei cinstire. Ca si concluzie concisa și rezumata condensata la un singur cuvânt se pot deschide un minister al digitalizare cu direcții și sub direcții în teritoriu, secretare femei de serviciu etc deoarece subiectul este absolut vast din multiple puncte de vedere cunoscute f f bine de persoanele vizate.

    PS clanurile interlope pe nume ... hau și hau nu au fiecare dosar complet în serverele de la eșalonul doi de ex cum ar fi schimbarea de domiciliu pt 100 de indivizi cu apostila "grup infracțional organizat" care este în lege, însă vedeți dvs. mai întâi îți trebuie un grup neinfractional organizat, care la momentul actual din păcate putem spune ca 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb