Compania VMware, liderul mondial în soluţii de virtualizare în IT, a prezentat, luni, în cadrul unui forum de discuţii organizat la Bucureşti, vSphere 4.0, o nouă generaţie îmbunătăţită a aplicaţiei software Virtual Infrastructure.
Produsul este considerat de către oficialii companiei drept cea mai bună platformă virtuală existentă pe piaţă la ora actuală, care oferă avantaje atât de stocare, cât şi în privinţa economiei de buget a companiilor. Astfel, prin intermediul achiziţionării de VMware vSphere 4.0, costurile pentru întreţinerea fiecărei aplicaţii clasice se reduc cu mai mult de 50 la sută. Potrivit producătorilor, pachetele oferite clienţilor pornesc de la un minim de 809 euro (166 euro/procesor), ajung la 2.430 euro (450 euro/procesor), şi includ, pe lângă tehnologia aferentă, şi administrarea reţelelor preluate. Totodată, cu ajutorul aplicaţiei "High Avalability" de la VMware, companiile îşi pot reduce costurile cu întreţinerea serverelor, cu mai mult de jumătate din suma plătită în varianta clasică de stocare a informaţiilor - de la 4.808 euro la 2.724 euro/pachet complet de aplicaţii.
"VMware vSphere 4 oferă un control complet fără a fi nevoiţi să faceţi niciun fel de concesii (...), primul sistem de operare pentru crearea unui cloud intern, ce facilitează oferirea IT-ului ca serviciu eficient, flexibil şi demn de încredere", a declarat Marek Swierad, Director al VMware pentru Europa de Est, în deschiderea forumului de la Bucureşti. La rândul său, Mihaela Gorodcov, director general al IDG Romania, unul dintre susţinătorii evenimentului de la Hotel Novotel, a apreciat faptul că piaţa de virtualizare a serverelor reprezintă un domeniu de viitor prin sintagma "cloud computing". În acest sens, statisticile realizate în decursul anului trecut arată că vânzările de maşini virtuale a crescut cu 21 la sută, comparativ cu 2007. Specialiştii sunt de părere că procentul se va dubla până în 2013.
VMware vSphere este primul sistem de operare pentru infrastructura de tip "cloud", ce transformă centrele de date în medii mult simplificate pentru a face loc viitoarei generaţii de servicii IT flexibile şi fiabile. Compania producătoare susţine că utilizatorii nu trebuie să renunţe la infrastructura lor existentă şi să treacă la servicii publice, precum cele de la Google, Microsoft sau Amazon. Noul soft vSphere 4.0 poate gestiona un set de computere interconectate, cu până la 32 de servere fizice, 2.048 de procesoare şi 32 terra biţi de RAM. Numărul maxim de opreaţii input/output pe care soft-ul le poate realiza a fost dublat la peste 200.000/secundă.
În 2008, VMware a raportat venituri de 1,9 miliarde de dolari, peste 130.000 de clienţi şi 22.000 de parteneri. În acelaşi timp, compania americană de cercetare şi consultanţă în IT, Gartner, estimează că veniturile provenite din găzduirea desktopurilor virtuale se va tripla, de la 74,1 milioane de dolari, cât existau anul trecut, la 298,6 milioane de dolari, în 2009. Analiştii de la Gartner preconizează că, până în 2013, Microsoft va concura poziţia de lider a companiei VMware pe infrastructura pentru virtualizare.
VMware a fost înfiinţată în 1998, şi are sediul central în Palo Alto, statul american California, iar acţionar majoritar este compania EMC (NYSE: EMC).