VOCI Ce afaceri se ascund sub pista de la Ghimbav?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 14 martie 2012

Mihai IORDACHE

Un articol scris de un corespondent din Braşov dă detalii foarte bine fundamentate, cred despre o licitaţie care ar urma să desemneze câştigătorul pentru turnarea pistei aeroportului de la Ghimbav - Braşov.

Am toată înţelegerea pentru Braşovul care se află într-o zonă turistică de mare interes. Este foarte aproape de valea Prahovei, atractivă atât vara cât şi iarna, pentru sporturile specifice, Braşovul însuşi fiind plasat la poalele unui munte şi având la dispoziţie, ca să mă exprim aşa, Poiana Brasov, o cunoscută staţiune.

De aici, turiştii străini în special, ar putea accede şi în alte zone apropiate, cum ar fi Covasna şi Harghita care prezintă atracţii suficiente. Eu, personal, am frecventat cu cortul zece ani, Poiana Zânelor, aflată în apropierea oraşului Covasna şi nu mă duceam din obligaţie ci pentru că îmi plăcea foarte mult.

Ce m-a intrigat este însă altceva. Pentru a asigura terenul necesar construirii aeroportului sunt arătate mai multe surse. Consiliul local Ghimbav pune la dispoziţie 62,4 ha de teren pentru care primeşte, bănuiesc, acţiuni sau poate bani cash, în valoare de 9.626.000 lei, adică 154.262 lei pe ha.

La rândul său, IAR Ghimbav contribuie cu un teren de 15,1 ha pentru 2.340.000 lei, sau 154.967 lei / ha. Se mai expropriază (sau se cumpără) o balastieră pentru 3.548.000 lei. Nu se specifică suprafaţa terenului, dar ştiu foarte bine ce înseamnă o balastieră, întrucât am construit una pe râul Buzău la Pârscov, locul de naştere al scriitorului şi poetului Vasile Voi-culescu. Mai curios este faptul că se mai cumpăpră de la deţinători privaţi 32,25 ha teren pentru care se plăteşte suma de 10.486.000 lei, care reprezintă 325.147 lei pe ha, adică de peste două ori mai mult decât ce primeşte IAR sau consiliul local.

Întrebarea este de ce atât de scump? Terenul respectiv nu cred că are altă destinaţie decât de teren arabil, aflat în zona doi sau poate chiar trei de fertilitate. Eu am în inima Bărăganului două ha pe care nu pot să le vând cu mai mult de 5.000 lei pe ha. Este drept că acolo nu se face aeroport, căci este unul la Alexeni în apropiere, care stă degeaba. Chiar dacă i se schimbă des-tinaţia în teren curs construcţii, conform unei legi pe care am votat-o în Parlament când eram deputat, deţinătorul trebuia să achite o taxă care reprezenta de opt ori valoarea terenului agricol. Mă îndoiesc de faptul că s-a plătit o astfel de taxă.

Mă întreb cine sunt proprietarii? Ori de câte ori a fost vorba de expropieri sau de cumpărări prin negociere, persoane bine informate din timp au achiziţionat acele terenuri de la ţăranii din zonă, la preţurile pe care cred că le bănuiţi, suprafaţa de referinţă fiind hectarul, pentru a fi apoi vândute la preţ de metru pătrat, echivalent cu preţurile de cartier din Bucureşti sau alte capitale de judeţ. Cât despre valoarea în sine a pistei, în lungime de 2.820 m conform prospectului, pentru care se va cheltui suma de 21,5 milioane euro, adică peste 7.624 euro pe metru liniar, nu mă pronunţ, deşi sunt inginer constructor, deoarece nu am niciun fel de date tehnice despre pistă şi terenul pe care se va construi. Acum, dacă aeroportul ar fi construit de un investitor privat, problema chiar nu ar avea nicio importanţă. Cum licitaţia este organizată de către domnul Aristotel Căncescu, stau şi mă întreb cine se află în spatele afacerii şi de ce se cheltuiesc din bani publici astfel de sume? Dacă ar fi să devin sadic la extrem, aş dori ca pista aeroportului Ghimbav - Braşov să-şi schimbe amplasamentul şi să văd cine ar plânge mai tare că le-a căzut afacerea. Cum nu am nicio putere în acest sens, nu pot decât să aştept ca altcineva să cerceteze cazul şi poate aflăm şi noi câte ceva.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar des-prinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întrea-ga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cunosc speta indeaproape si pot sa va spun ca evaluatorul terenului a dublat, in mod inexplicabil, valoarea de piata a terenului, desi din calcule reiesea prima suma, cea oferita autoritatilor de la Ghimbav si IAR. Se pare ca evaluatorul a fost sensibilizat de unul sau mai multi proprietari de pamant vizati, dar a fost propus si acceptat ca evaluator de mafia imobiliara din BRASOV. Deci lasati aeroportul, este necesar ptr brasoveni si regiunea turistica montana inconjuratoare, dar e o rusine ptr breasla evaluatorilor acest "neica nimeni", evaluatorul, care este impins in fata de mafia locala imobiliara, fara a avea performante in domeniu, demne de luat in seama.

    eh, evaluatorul ?, e intradevar o problema, cine e si de ce, da, statul, statul care plateste, de ce nu se intreaba, ... curios ca nu se autosesizeaza nimeni pentru bani aruncati ... aiurea, bani din buzunarul "nostru", sau, si cei care ar trebui sa se autosesizeze au fost ... "sensibilizati !", si daca da, statul ce mai reprezinta pentru noi ?.

    Ati retinut ce ne spune autorul la un moment dat? ..... dupa o lege pe care am votat-o cand eram deputat !. 

    Deci, stie dumnealui ce stie (noi mujicii, doar banuim), asa ca intrebarea mea este: i-o fi ciuda ca nu mai este deputat, adica la manevra sau ii este ciuda ca nu s-a scolit evaluator.

    In rest "evaluarea" sa este credibila. Predictibil dumnealui ..... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb