Uniunea Europeană pune mare preţ pe respectarea drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, solicitând tuturor ţărilor membre să acorde o atenţie sporită infracţionalităţii în acest domeniu, fenomenul contrafacerii crescând anual cu aproximativ 300% la graniţele Uniunii Europene. Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, anul trecut, poliţiştii au constatat, în comparaţie cu anul 2005, cu 194% mai multe infracţiuni care aduc atingere drepturilor de autor şi celor conexe. Cu produsele piratate sau contrafăcute confiscate s-ar fi putut deschide un super-market serios: 1.218 casete audio-video, 8.082 DVD-uri şi CD-uri, 24.500 perechi de încălţăminte, 4.700 obiecte de îmbrăcăminte, 1.850 produse cosmetice şi 5.970 bax-uri de ţigări.
Dan Docan, preşedintele Asociaţiei Române pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC) şi directorul general al companiei "Imprimeria Română", a declarat că este prea simplu să ajungi la mărfuri contrafăcute, ele putând fi găsite foarte uşor, peste tot, de la tarabe până la marile mall-uri. Dan Docan a precizat că afacerile cu mărfuri contrafăcute sunt încurajate de cumpărători: "De multe ori criteriul care predomină la români, este nivelul preţurilor şi nu calitatea mărfurilor. Numai că un astfel de comportament transformă cumpărătorul român, în victimă. Produsele ieftine pe care le achiziţionează, (îmbrăcăminte, parfumuri, aparatură electrică etc.) sunt de calitate foarte slabă, afectează sănătatea (punând în pericol integritatea corporală şi, în unele cazuri, chiar viaţa consumatorului), în majoritatea cazurilor nu au garanţie sau au una de câteva luni". Există şi alte efecte, care se răsfrâng asupra agenţilor economici care produc mărfuri originale, producătorii de contrafaceri devenind din ce în ce mai rafinaţi, a mai spus Dan Docan.
Pentru stoparea pirateriei software, de pildă, comercianţii şi distribuitorii de pe piaţa de profil au ajuns să propună guvernului ca fiecare firmă să prezinte, odată cu depunerea bilanţului contabil anual şi o listă cu seriile programelor de calculator pe care le foloseşte. În plus, s-a făcut şi sugestia ca Garda Financiară să verifice, în toate controalele pe care le efectuează cu diferite ocazii şi numărul computerelor care funcţionează cu soft-uri legale. Iar în cazul în care sunt găsite nereguli, să fie aplicată o amendă egală sau mai mare decât valoarea TVA neachitată de agentul economic pentru acel program, către stat.
În această perioadă, ARCC îşi concentrează activitatea pe stabilirea metodologiei de certificare a autenticităţii produselor, întrucât există acum în ţară şi un laborator de expertize care a fost acreditat în Germania, fiind primul care primeşte această recunoaştere dintre toate laboratoarele existente în noile ţări care au aderat la Uniunea Europeană. Este vorba despre laboratorul Imprimeriei Naţionale, expertizele făcute aici fiind recunoscute pe teritoriile Uniunii Europene, SUA, Australiei şi ale altor state dezvoltate de pe glob.