Vom adera la Sistemul electronic de comunicare şi informare privind piaţa internă a UE

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 14 august 2007

Vom adera la Sistemul electronic de comunicare şi informare privind piaţa internă a UE

România va adera, începând din luna octombrie, la Sistemul electronic de comunicare şi informare privind piaţa internă a Uniunii Europene (Internal Market Information System), care, într-o primă fază, vizează patru categorii profesionale, respectiv medicii, farmaciştii, fizioterapeuţii şi contabilii, a declarat, ieri, la o conferinţă de presă, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) al Guvernului, Adrian Ciocănea. El a explicat că acest sistem, care din 2008 se va generaliza şi pentru alte categorii profesionale, urmăreşte să faciliteze cooperarea administrativă între instituţiile din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene prin intermediul unei interfeţe unice.

"Pe lângă comunicarea de informaţii de către România înspre alte ţări ale UE, sistemul are ca scop şi o facilitare a liberei circulaţii a serviciilor, într-o primă fază, şi apoi a persoanelor", a explicat Adrian Ciocănea.

Potrivit şefului DAE, în cazul medicilor, de exemplu, acest sistem va permite statului membru în care se deplasează un medic român care doreşte să lucreze acolo să verifice în baza electronică de date dacă medicul respectiv figurează în evidenţele statului de origine şi să consulte elemente care ţin de componenta profesională a celui în cauză. Adrian Ciocănea a explicat că nu este vorba despre o nouă autorizare a persoanei în cauză în statul unde doreşte să presteze servicii, pentru că ea este deja autorizată în ţara de origine, ci despre o înregistrare a acesteia în ţara unde merge să lucreze. Punerea în funcţiune a sistemului, care în final va viza 800 de profesii, este urmarea adoptării de către executivul comunitar a Directivei privind recunoaşterea calificărilor profesionale şi Directivei privind libera circulaţie a serviciilor.

Ciocănea a arătat cî România are nevoie de cel puţin 50 de pachete - calculatoare şi programe - pentru a adera la acest sistem, dar nu a ştiut să spună care este suma necesară pentru achiziţionarea acestora. Întrebat dacă, prin aderarea la acest sistem, România nu va pierde un număr şi mai mare de medici, Adrian Ciocănea a răspuns, citat de Rompres, că în 2006 s-a pierdut deja echivalentul unei promoţii de medici, care au plecat să lucreze în alte state membre ale UE.

"Guvernul nu poate opri libera circulaţie, care constituie un principiu la care am aderat cu toţii", a declarat Adrian Ciocănea, subliniind că Executivul nu poate decât să îmbunătăţească într-o măsură cât mai semnificativă condiţiile din ţară, pentru a-i determina pe medici să nu plece în altă parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb