Vosganian: Compania energetică naţională va vinde electricitatea în mod transparent

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 aprilie 2008

Vosganian: Compania energetică naţională va vinde electricitatea în mod transparent

Furnizorii din holding vor trebui să concureze, ca şi până acum, cu ceilalţi operatori pentru achiziţionarea energiei producătorilor

Metoda de privatizare aleasă este listarea la BVB

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, susţine varianta constituirii companiei energetice naţionale sub forma unui holding, iar entităţile care vor face parte din această structură să îşi păstreze brandul şi identitatea. Domnia sa a subliniat, ieri, în cadrul unui seminar organizat de "Focus Energetic": "Eu nu cred că Electrica trebuie să înglobeze, în subordinea ei, activele producătorilor Hidroelectrica, Rovinari şi Turceni. Ministerul nu-şi doreşte să se strice un sis­tem care funcţionează. Vrea doar să îl îmbunătăţească. În plus, nimeni nu trebuie să-şi imagineze că, în viitoarea companie, filialele Electrica vor putea să achiziţioneze direct energie de la aceşti producători. Totul se va întâmpla ca şi până acum, iar energia va fi tranzacţionată, transparent, de fiecare entitate, pe bursa de energie. Eu nu am primit nicio solicitare a Electrica de anulare a ordinului prin care producătorii trebuie să vândă energia pe bursă, aşa cum a anunţat deputatul Iulian Iancu. Şi nici nu voi da curs unei astfel de cereri".

Potrivit ministrului Vosganian, ţara noastră trebuie să aibă o lege a holdingului şi apoi trebuie constituită compania energetică naţională. În plus, preluarea activelor Hidroelectrica de către Electrica nu poate fi făcută fără acceptul Băncii Mondiale şi al altor instituţii care au acordat finanţări consis­tente producătorului de energie. "Nu cred că vor fi obiecţii la constituirea unui holding pentru că se păstrează concurenţa pe piaţă ca şi până acum, iar această formulă este agreată pe piaţa de capital. În plus, vrem ca managementul viitoarei companii să fie unui privat, astfel încât să eliminăm posibilele conflicte dintre directorii societăţilor componente", a adăugat Varujan Vos­ganian.

Ministerul Economiei şi Finanţelor intenţionează să propună listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a viitorului campion naţional. Într-o primă etapă, se doreşte listarea unui pachet de 10% din acţiuni.

Cu timpul, statul poate rămâne cu un pachet minoritar de acţiuni.

Potrivit domnului Vosganian, autorităţile trebuie să aibă grijă ca viitoarea companie să nu aibă o poziţie dominantă pe piaţă, chiar dacă este integrată vertical. Astfel, toate societăţile componente trebuie să respecte regulile de piaţă şi nu vor fi făcute compensări între firmele din holding. Astfel, dacă regulile pieţei concurenţiale sunt respectate, funcţionarea unei astfel de companii nu are cum să deranjeze. "Firmele performante aflate împreună vor fi şi mai importante", susţine ministrul Economiei şi Finanţelor.

Varianta listării viitoarei companii energetice este susţinută şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Domnia sa susţine că statul repară acum greşeala de a fi divizat fostul Conel pe tipuri de activităţi: "Timpul ne-a demonstrat că nu a fost bună soluţia Băncii Mondiale, pe care noi am ascultat-o orbeşte, de a separa producţia de distribuţie şi furnizare. Cred că statul trebuie să aibă o companie integrată vertical, ca şi alte ţări din Europa, care să fie jucător regional. Nu cred că este vorba despre un monopol, ci de o poziţie strategică a statului în sectorul energetic, care ţine de siguranţa naţională. Listarea acestei companii va fi una de succes şi cred că, în timp, statul poate să rămână doar acţionar majoritar".

Pentru a-şi susţine opinia, preşedintele Camerei Deputaţilor a dat exemplul pieţei petroliere. Refacerea, în anii "97-"98, a companiei naţionale a petrolului a fost una inspirată întrucât separarea tipurilor de activităţi ar fi falimentat acest sector. Acum , compania naţională este profitabilă, privatizată cu succes şi a devenit un important jucător regional.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va lua atitudine în privinţa poziţiei pe piaţă a companiei naţionale energetice, după înfiinţarea acestei entităţi, a declarat vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş. Domnia sa a explicat: "ANRE nu va avea o atitudine pasivă faţă de această companie. Vom lua atitudine în momentul în care această entitate va fi înfiinţată, va cere modificarea licenţelor şi dacă se va constata că ocupă o poziţie dominantă pe piaţă. Legea nu pedepseşte poziţia dominantă, ci abuzul de poziţie dominantă. Există mecanisme dezvoltate de supraveghere a pieţei şi de prevenire a abuzurilor şi nu vom ezita să le aplicăm dacă va fi cazul". ANRE aşteaptă, acum, proiectul final de constituire a campionului energetic naţional pentru a-şi forma o opinie.

Promisiunea de transparenţă a tranzacţiilor cu energie a viitoarei companii energetice naţionale nu i-a convins pe specialiştii din domeniu. Jean Constantinescu, preşedintele IRE, este unul dintre cei mai vehemenţi luptători împotriva "reconstituirii acestui monopol al statului". Domnia sa a spus ieri, în cadrul seminarului organizat de "Focus Energetic" că viitoarea companie va putea dicta preţurile energiei pe piaţă după bunul plac şi că poate ocoli foarte uşor piaţa centralizată a contractelor bilaterale. Divizarea fostului CONEL pe tipuri de activităţi a fost făcută în scopul privatizării unor entităţi, Ori, pe parcurs, statul a abandonat această idee.

Jean Constantinescu susţine că promisiunea autorităţilor de comportament corect pe piaţă nu este credibilă având în vedere istoricul de preţuri stabilite politic şi de subvenţii încrucişate între producători şi între distribuţie şi producţie. "Producţia este, peste tot în lume, complet concurenţială, iar distribuţia este complet reglementată. Nu poţi amesteca cele două activităţi. În plus, proiectul propus de AVAS este doar o notă contabilă, care încalcă Legea energiei şi are incompatibilităţi juridice".

Preşedintele IRE susţine că realizarea unei astfel de companii descurajează investiţiile private în domeniu, într-un moment în care operatorii trebuie să facă modernizări masive ale activelor. Domnia sa susţine că ideea privatizării unei astfel de monopol este şi mai rea deoarece un operator privat ar putea creşte preţurile în mod discreţionar.

Şi Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a spus, ieri, că autorităţile trebuie să fie foarte cumpătate în stabilirea mecanismelor de funcţionare şi de tranzacţionare ale holdingului. Domnia sa a precizat că furnizorii şi producătorii din holding pot foarte uşor să facă strategii de ofertare pe bursa de energie, astfel încât să încheie contractele tot între ei. Potrivit preşedintelui AFEER, ideea formării acestui holding este mai digerabilă pentru piaţă atât timp cât există obligativitatea tranzacţionării transparente. În plus, fiecare producător din companie trebuie să-şi vândă singur energia, nu să se formeze un mix, iar societăţile să ăşi piardă identitatea juridică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe de o parte spun ca vor sa infiinteze compania pentru a consolida pozitia de jucator strategic pe piata de energie a statului roman iar pe de alta afirma ca statul ar putea deveni in urma listarilor succesive la bursa actionar minoritar?!?!?!?

    Dvs. intelegeti ceva din aceasta?

    In loc sa atace velnerabilitatea sistemului care-s contractele bilaterale incheiate fara licitatie si care stabilesc preturi de vanzare mai mici decat valoarea de piata a energiei Vosganian, B. Olteanu si reprezentantii Hidrosind ''se-nvart in jurul cozii''. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb