Zeci de mii de copii riscă să rămână fără celulele stem prelevate la naştere

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 5 decembrie 2014

Zeci de mii de copii riscă să rămână fără celulele stem prelevate la naştere

Un scandal care prinde proporţii a izbucnit, în ultima lună, pe piaţa celulelor stem, zeci de mii de părinţi fiind îngrijoraţi de siguranţa probelor prelevate la naşterea copiilor lor.

Se pare că banca de celule stem cu cea mai mare cotă de piaţă, respectiv 70%, Cord Blood Center, ar avea probleme financiare, urmând să fie executată de fisc, potrivit informaţiilor apărute în ultima perioadă, atât în presa locală, cât şi în cea centrală.

Aproape jumătate din cei 70.000 de clienţi ai Cord Blood Center ar fi primit scrisori din partea băncii, prin care li se solicită semnarea unui alt contract, pe o nouă firmă, ulterior centrul cerând rezilierea noilor contracte.

În acest context, familiile aflate în cauză încearcă să afle care este situaţia şi ce posibilitate există ca celulele stem pentru a căror prelevare au plătit să fie mutate într-o altă bancă de profil.

Referitor la acest scandal, Dr. Bogdan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), ne-a declarat: "Cord Blood Center, care a fost membru fondator al Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), alături de Biogenis şi Stem SURE, a fost exclusă din Asociaţie în urmă cu circa şase luni, după ce a încălcat unele obligaţii ce ţin de statutul organizaţiei şi de Codul de Etică. Se pare că această Bancă are ceva probleme, întrucât de aproximativ o lună suntem sunaţi de părinţi şi noi, ca asociaţie, şi cele două bănci membre (n.r. Biogenis şi Stem SURE). Aceştia ne solicită posibilitatea să îşi mute într-o altă bancă probele prelevate".

Potrivit domnului Ivănescu, celulele stem pot fi mutate spre păstrare în depozitele altei bănci membre ARBACS, însă pentru acest lucru părinţii trebuie să facă o solicitare băncii cu care doresc să colaboreze în continuare şi să ia legătura cu Cord Blood Center, pentru ca reprezentanţii acesteia din urmă să pregătească celulele pentru transport.

"Transportul celulelor trebuie organizat, pentru că atât depozitarea, cât şi transportul lor se fac în condiţii de criogenie, la o temperatură de minus 190 de grade Celsius", ne-a precizat Dr Bogdan Ivănescu, subliniind că procedura de transport poate fi realizată atât de banca ce eliberează proba, cât şi de cealaltă bancă, ce ar urma să preia celulele.

"În acest moment se fac calcule, întrucât transportul va fi efectuat în baza unor costuri. Vor fi diferenţe între transportul probei în ţară sau în afara ţării. Pentru transport în ţară, cel mai probabil nu vor exista taxe de transport. Noi ne organizăm să putem prelua probele, cele două bănci din Asociaţie având depozite în România (Biogenis) şi Danemarca (Stem SURE)", ne-a mai spus domnia sa.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Cord Blood Center nu au răspuns solicitării noastre de a comenta pe acest subiect, însă unul dintre părinţii care au probe prelevate depozitate în această bancă au primit următorul răspuns, de la unul dintre operatorii centrului: "De-a lungul anilor, am avut mai multe denumiri ale companiei. Acum, printr-o nouă companie pe care am creat-o, ne-am fi dorit să ne extindem obiectul de activitate, de la prelevare şi depozitare la prelevare, depozitare şi organizarea transplantului, în cazul în care ar fi fost nevoie. În acest sens, contractul încheiat de clienţi cu vechea companie ar fi trebuit să înceteze şi am solicitat beneficiarilor acordul pentru încheierea unui nou contract, cu noua companie. Majoritatea părinţilor nu au fost, însă, de acord şi atunci am renunţat, am decis continuarea vechilor contracte. Nu cunosc exact detaliile, dar am înţeles că ar fi fost mici diferenţe de editare între cele două contracte. Nu este vorba despre nicio executare silită. Probele sunt în continuare depozitate fără nicio problemă".

Nici Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a răspuns solicitării noastre, prin care am cerut situaţia datoriilor Cord Blood Center.

Potrivit unor informaţii apărute în presa din Cluj, problemele firmei care administrează Cord Blood Center ar fi pornit de la un control al fiscului, care a stabilit că societatea trebuie să achite TVA în valoare de 8 milioane de lei, aferentă perioadei 1 ianaurie 2011 - iulie 2014.

Un reprezentant din cadrul fostei conduceri a Cord Blood Center, citat de publicaţia online Ştiri de Cluj, a precizat: "Teoretic, acest TVA nu trebuia plătit, dar acum s-au trezit cei de la Finanţe că trebuie să fie achitat. Nu vor să se trezească (n.r. Cord Blood Center) cu o executare cu sechestru asigurator pe toate unităţile de stocare. E de ajuns să pună sechestru şi să nu mai permită accesul. Nu mai poţi inspecta containerele şi nu mai ai voie să intri să pui azot în stocatoare. (...) Erau trei contracte. Era un prim contract pentru servicii pe care nu poţi să faci deducere de TVA: materiale de recoltare, chituri de recoltare şi servicii de transport. (...) Mai era o parte mare care se referea la procesarea sângelui placentar şi de investigare, care era o activitate medicală, contract fără TVA. Nu se plătea TVA. Mai era un al treilea contract care era de depozitare.

(...) Noi am întrebat Ministerul de Finanţe şi au spus că este activitate medicală sub legislaţie specifică şi era scutită de TVA. Am înţeles că cei de la concurenţă, ei percepeau TVA pentru toate serviciile, au făcut o reclamaţie, că ei de ce plătesc TVA şi noi nu plătim. Cei de la Finanţe au venit şi au spus că trebuie să plătim TVA. Banca a spus «bine, dar până când stabilim exact, să mutăm toate contractele pe o nouă firmă»".

În prezent, pe piaţa celulelor stem există în jur de 10.000 de contracte semnate între părinţi şi bănci specializate.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Este rusinos ca unele firme din romania ar face orice pentru bani. Ma refer la cele doua firme care acum incearca clientii altei banci sa isi mute probele la ei.

    1. nu stiu ce e mai rusinos. cord blood de ce nu se apara?

      poate ca are probleme cu fiscul....

      interesanta si tacerea ANAF. 

      poate daca ati fi in locul unui parinte care a avut copilul cu probleme si a fost ajutat de ei, nu ati mai fi atat de vehementa

      ar trebui sa vedem si ce au facut bine pentru noi, nu doar ce spun anumiti domni cu anumite interese 

      Imi tot apare ca link sponsorizat pe facebook. Ce se intampla? De ce apare in 29 Mai 2015, un articol din 5 Decembrie 2014?

      Mai este de actualitate? 

    care este pretul unui astfel de articol?

    1. Pretul creste proportional, in momentul in care incepi sa il promovezi si pe Facebook. :)

      Inloc sa vina cu transplanturi facute in Romania, asa cum o fac cei de la Cord Blood Center.. . 

    Costa foarte mult un astfel de articol, din moment ce este promovat si pe facebook...

    nici nu mai sti ce e adevarat, si ce nu

    Cat de disperati sunt acesti concurenti ai CBC incat promoveaza pe Facebook un articol din luna Decembrie 2014?

    Domnilor! Rusine! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb