ZOLTAN BEGE NAGY, ANRE: "Vrem să modificăm reglementările de tranzacţionare pe OPCOM"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 noiembrie 2018

"Vrem să modificăm reglementările de tranzacţionare pe OPCOM"

Şeful ANRE: "Deja sunt încheiate contracte pentru volume de gaze destul de mari pentru perioada 1 aprilie 2019 - 31 decembrie 2019, la preţuri de peste 110 lei (pe MWh) astfel încât, inevitabil, de la 1 aprilie, dacă trendul se menţine, trebuie să ne aşteptăm la o creştere substanţială, inclusiv a preţului final pentru consumatorii casnici"

Preţul gazelor pentru consumatori a fost majorat de trei ori anul acesta, iar în condiţiile în care există deja contracte futures la gaze naturale, cu volume importante, încheiate la preţuri mult mai mari decât cel stabilit, de 80,25 de lei/MWh, de la 1 aprilie 2019 poate avea loc o creştere semnificativă a preţului gazelor naturale, a declarat, ieri, Zoltan Bege Nagy, vicepreşedinte Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cu prilejul unei conferinţe FocusEnergetic.

Domnia sa a precizat: "În cursul acestui an, preţul final al gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost majorat de trei ori: la 10 ianuarie, 1 aprilie şi 1 august. Creşterile au fost între 4 şi 6%, de fiecare dată. Prin metodologiile pe care le-am aprobat am stimulat contractarea pe termen lung, lucru care s-a şi întâmplat, cel puţin pentru consumatorii casnici. La momentul 1 august, când am luat în calcul la preţul final pentru consumatorii casnici, un preţ mediu de aproximativ 80 de lei la gaze naturale, furnizorii de gaze naturale în regim reglementat, şi sunt aproximativ 37 sau 38 în piaţă, au contractat peste 60% din necesarul lor de gaze naturale la acest preţ mediu de 80 de lei. Preţul a fost stabilit până la sfârşitul lunii martie, anul viitor. Deci, din acest punct de vedere, creşteri spectaculoase, proporţionale cu creşterile de preţ de pe piaţa angro de gaze naturale, nu vor fi până la 1 aprilie. Îngrijorător este faptul că, săptămâna trecută, am văzut pe platforma unui operator de gaze naturale că deja sunt încheiate contracte pentru volume destul de mari pentru perioada 1 aprilie 2019 - 31 decembrie 2019, la preţuri care sunt departe de 80 de lei, adică peste 110 lei (pe MWh). Deci, inevitabil, de la 1 aprilie, dacă trendul se menţine, trebuie să ne aşteptăm la o creştere substanţială, inclusiv a preţului final (la gaze) pentru consumatorii casnici".

Reprezentantul ANRE a explicat că, până la o nouă ajustare a preţurilor la gazele naturale, regulile sunt clare, fiind vorba despre trei condiţii care, cumulativ, la ora actuală nu sunt îndeplinite.

Zoltan Nagy a afirmat: "Nu vorbesc despre nicio scumpire, vorbesc despre un trend din piaţa angro de gaze naturale. (...) Momentan, preţurile valabile pentru consumatorii casnici de gaze naturale sunt stabilite până la sfârşitul lunii martie 2019. Contractele au fost încheiate înainte de aprobarea acestor preţuri, pe termen lung, pe nişte volume consistente. Deocamdată, toate analizele noastre ne arată că nu este nevoie de o ajustare a preţului aplicabil şi valabil până la sfârşitul lunii martie 2019. Am spus că pe platformele angro de tranzacţionare a gazelor naturale sunt deja nişte contracte încheiate pentru perioada 1 aprilie 2019 - sfârşitul anului 2019, care sunt la nişte valori foarte mari (n.r. peste 100 de lei), dar ele vor intra în calculul preţurilor finale la 1 aprilie 2019. Până atunci, regulile sunt stricte. Există trei condiţii care trebuie îndeplinite cumulativ pentru a ajusta preţul aplicat şi valabil pentru această perioadă, până la sfârşitul lunii martie 2019, iar cele trei condiţii nu sunt deocamdată îndeplinite", a explicat vicepreşedintele ANRE.

În ceea ce priveşte majorarea preţurilor la energie electrică din vara acestui an, domnul Nagy a declarat: "După luna august, a apărut un fenomen îngrijorător, anume pe o piaţă unde preţurile au început să crească pe toate pieţele de energie electrică, a apărut fenomenul de denunţare unilaterală a contractelor de achiziţie, din partea producătorilor sau vânzătorilor. Motiv pentru care ne-am propus să modificăm radical reglementările care stabilesc regulile de tranzacţionare pe pieţele centralizate operate de OPCOM, iar chiar săptămâna trecută am avut o dezbatere în acest sens. Luăm în considerare mai multe variante, să modificăm contractele, clauzele contractuale în baza cărora se denunţă aceste contracte, să avem nişte reguli mai stricte în privinţa suspendării participanţilor la piaţă în cazul în care se constată un comportament neadecvat. Sperăm ca până la sfârşitul anului să avem reguli noi din acest punct de vedere".

Domnul Nagy a mai precizat că ANRE stimulează încheierea contractelor pe termen lung, astfel încât furnizorii, pentru perioa-dele în care sunt stabilite preţurile, să contracteze energie electrică şi gaze naturale la un preţ avantajos pentru consumatori.

În ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei pentru prosumatori, domnia sa a precizat că ANRE încă aşteaptă un răspuns de la Comisia Europeană care să clarifice dacă acest mecanism de compensare este sau nu de natura ajutorului de stat.

"Avem reglementări pregătite atât pentru situaţia în care se confirmă că nu este ajutor de stat, cât şi pentru cazul în care se consideră că este ajutor de stat. În momentul în care avem o confirmare că nu este un ajutor de stat, vă garantez că, în mai puţin de o lună, toate reglementările pentru aplicarea acestui mecanism de compensare financiară vor fi emise. Dacă acest lucru se întâmplă mai devreme de mijlocul lunii noiembrie, de la 1 ianuarie am putea să aplicăm compensarea financiară. În cazul în care se va considera că este ajutor de stat, situaţia este puţin mai complicată. Va trebui să găsim o autoritate care să-şi asume rolul de administrator. În acest sens, am început dis-cuţii cu Ministerul Energiei şi Minis-terul Mediului. Nu văd momentan alte entităţi care să-şi asume acest rol", a afirmat oficialul ANRE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb