Un tribunal european a respins apelul "Microsoft", acuzând compania de practici antitrust

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 18 septembrie 2007

 Un tribunal european a respins apelul "Microsoft", acuzând compania de practici antitrust

Justiţia europeană a confirmat, ieri, în mare parte, condamnarea pentru abuz de poziţie dominantă pronunţată în martie 2004 de Comisia Europeană împotriva Microsoft, precum şi amenda-record de 497 de milioane de euro aplicată de Bruxelles grupului american.

Decizia instanţei este finală, dar există anumite aspecte juridice care ar putea fi contestate la Înalta Curte a Uniunii Europene.

Instanţa a obligat Microsoft să plătească cea mai mare parte a costurilor de judecată, inclusiv cele ale companiilor concurente care au susţinut punctul de vedere al CE. Companiile aliate Microsoft vor suporta singure costurile.

Microsoft a introdus, la 7 iunie 2004, la Tribunalul de Primă Instanţă o acţiune pentru anularea acestei decizii a Comisiei sau reducerea substanţială a amenzii care i-a fost aplicată.

Tribunalul de Primă Instanţă al Curţii Europene de Justiţie a respins ieri toate punctele apelului grupului Microsoft, cu excepţia celui referitor la decizia Comisiei Europene privind crearea unui organ de monitorizare privind implementarea măsurilor decise de Bruxelles împotriva grupului american.

Decizia Comisiei Europene datează de mai mult de trei ani. La 24 martie 2004, Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care a constatat că Microsoft a încălcat articolul 82 din Tratatul european, săvârşind un abuz de poziţie dominantă prin două comportamente distincte. Comisarul pentru concurenţă de atunci, italianul Mario Monti, a condamnat Microsoft la plata unei amenzi-record, de aproape jumătate de miliard de euro, cea mai mare impusă vreodată de Bruxelles unei companii.

Primul comportament sancţionat consta în refuzul Microsoft de a furniza concurenţilor săi anumite "informaţii privind interoperabilitatea" şi de a autoriza utilizarea acestora pentru dezvoltarea şi distribuirea produselor concurente ale sale, pe piaţa sistemelor de operare pentru servere destinate grupurilor de lucru, în perioada începând din luna octombrie 1998 şi până la data adoptării deciziei. Cu titlu de măsură corectivă, Comisia a obligat Microsoft să dezvăluie oricărei întreprinderi care doreşte să dezvolte şi să distribuie sisteme de operare pentru servere pentru grupuri de lucru "specificaţiile" protocoalelor sale de comunicare client-server şi server-server.

Al doilea comportament sancţionat de Comisie se referea la vânzarea "la pachet" a playerului multimedia Windows Media Player cu sistemul de operare Windows. Comisia a considerat că această practică afecta concurenţa pe piaţa playerelor multimedia. Cu titlu de măsură corectivă, Comisia a obligat Microsoft să ofere spre vânzare o versiune a Windows fără Windows Media Player.

Companiile din întreaga lume au aşteptat să vadă decizia curţii. Comisia Europeană trebuie să decidă cu privire la mai multe cazuri de încălcare a legilor antitrust care implică mai multe firme, printre care Intel, Qualcomm şi Rambus. Reprezentanţii Microsoft au anunţat că vor studia decizia tribunalului UE şi vor lua noi măsuri, dacă va fi cazul.

"Vom continua eforturile de a implementa şi respecta decizia de astăzi (luni n.r.) a justiţiei şi salutăm oportunitatea de a continua discuţiile cu Comisia Europeană. Dorim să îmbunătăţim în continuare tehnologia pentru a crea noi locuri de muncă pe acest continent", a declarat juristul general al Microsoft, Brad Smith.

În urma deciziei justiţiei europene, preţul acţiunilor Microsoft a scăzut în cursul tranzacţiilor electronice de la New York cu 2,2%, la 28,4 dolari pe unitate.

Autorităţile europene vor diminuarea cotei de piaţă a Microsoft

Comisarul European pentru Concurenţă doreşte o scădere semnificativă a cotei de piaţă a Microsoft. "O cotă de piaţă cu mult mai mică de 95% ar fi un mod cu mult mai bun de a măsura succesul. (...) Nu poţi trage linie şi să spui că fix 50% este corect, dar o scădere semnificativă a cotei de piaţă este ceea ce ne-am dori să vedem", a declarat Comisarul European pentru Concurenţă, Neelie Kroes. Ea a declarat că decizia din cazul Microsoft se vrea a fi un avertisment pentru companiile care au poziţie dominantă în sectoarele lor şi nu lasă concurenţa să de dezvolte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb